SLUČAJ SUČEVE ŽENE

'ZATVORE ZDRAVU ŽENU I NE DAJ BOŽE DA KAŽU: POGRIJEŠILI SMO' Sanja Sarnavka proziva ravnatelja Vrapča dr. Jukića

Zagreb, 170713.U Kuci ljudskih prava Udruga franak odrzala je konferenciju za novinare s temom "Nedopustivo krsenje temeljnih nacela trodiobe vlasti, pod pritiscima bankarskog lobija". Predstavljeno je i pismo upozorenja predstavnicima vlasti RH u kojem ih se podsjeca kako zastupaju one koji su ih izabrali tj. narod, a ne interese centara moci. Govornici su bili Sandra Bencic iz centra za mirovne studije, Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., Dragan Zelic iz Gong-a i Petra Rodik iz udruge Franak.Na slici: Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomaš / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica organizacije B.a.B.e. Sanja Sarnavka je reagirajući na opsežno priopćenje dugogodišnjeg ravnatelja Psihijatrijske bolnice Vrapče Vlade Jukića ustvrdila kako je Jukić jedna od tisuća osoba koje se postavljaju na čelne pozicije kako bi štitile sustav, a ne građanke i građane Republike Hrvatske koji ih plaćaju izdvajanjima iz svojih osobnih dohodaka stečenih radom.

"Još se nikada u ovoj državi nije dogodilo da netko od ustoličenih na rukovodeća mjesta kaže javnosti oprostite, dogodila se pogreška, ali mi ćemo se potruditi da je ispravimo. Čini se kako nikada nećemo doživjeti da kažu kako postoje osobe u struci koje ili ne znaju profesionalno obavljati svoj posao ili su ponekad i korumpirane, ali će se profesija potruditi da ih ukori, pouči a, ako je potrebno, i sankcionira", ističe Sarnavka u današnjem priopćenju.

Sarnavka je tako reagirala na slučaj supruge osječkog suca Ante Kvesića, Zdenke Kvesić koja je hospitalizirana zbog sumnji u obiteljsko nasilje, a iz bolnice Vrapče puštena je 19. srpnja jer je, po riječima nevladinih aktivista koji su javno ustali u zaštitu njenih prava, liječnički konzilij utvrdio da nije opasna po sebe ili okolinu.

"Ne, ne daj Bože, uvijek su krivi mediji ili neke nevladine udruge koje neopravdano prozivaju te divne sposobne ljude koji ne mogu pogriješiti i nikada nisu ništa napravili mimo pravila profesije ili visokih etičkih standarda! Mora da nas neke nečasne sile guraju unatrag i ne dopuštaju nam, da ovako časni i sposobni, napredujemo i budemo ekonomski i društveno-politički razvijena zemlja", piše Sarnavka.

U opsežnom priopćenju Vlado Jukić 21. srpnja upozorio je preko HINA-e kako su zadnjih dana neke nevladine udruge i neki mediji (posebno po njemu čudi da je u tom orkestru značajan doprinos dao HRT) svojim nastupima i napisima, možda s časnim namjerama, značajno pridonijeli daljnjoj i snažnijoj stigmatizaciji osoba s duševnim smetnjama.

Nema priopćenja ministra zdravlja o nadzoru, iako ga je obećao prije šest dana, ravnatelj Jukić piše dugačko priopćenje kojim nas kori i upozorava da griješimo mi, a ne sustav jer je uopće i nemoguće zamisliti da bi tko u njemu mogo pogriješiti i tako Hrvatska nastavlja svoju uobičajenu priču kojoj nema kraja. A ni recesiji nema lijeka do daljnjega, nastavlja Sarnavka.

Ravnatelja Jukića upućuje da pročita Izvještaj koji je 2007. sastavio Europski odbor za sprječavanje torture i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja ili kažnajvanja. Između ostalog, preporuke su sastavljene nakon posjeta Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

"Oni nisu neka udruga ili neki medij, ali vjerojatno je ravnatelj Jukić i od njih pametniji i zna bolje kako treba postupati s bolesnicima s duševnim bolestima pa nije usvojio niti jednu od njihovih preporuka", smatra Sanja Sarnavka.

"Kako bi rekao jedan od naših časnih uglednika, bivši premijer Republike Hrvatske, bez obzira na sve, idemo dalje, bez obzira na žrtve sustava, bez obzira na beskrupuloznost moćnih", zaključuje priopćenje predsjednica organizacije B.a.B.e. i predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:11