PREDSJEDNIK HDZ-A POSLAO PORUKU

'ZAUVIJEK PRELAZIMO LINIJU KOJA SE ZOVE BALKAN' Tomislav Karamarko o ulasku Hrvatske u EU

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je večeras kako Hrvatska ulaskom u Europsku uniju zauvijek prelazi liniju koja se zove Balkan, navodeći da je rodonačelnik te ideje bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Ulaskom u EU, mi se vraćamo doma, u mirnu luku kojoj pripadamo. Ostavljamo geostrateški prostor koji je politički okvalificiran kao Balkan, a mi nikad nismo bili Balkanci niti ćemo biti", rekao je Karamarko na središnjem predizbornom skupu kandidata koalicijske liste HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) burno pozdravljen od strane više od tisuću članova i simpatizera u dvorani "Globus" Zagrebačkog velesajma. "Ostavljamo Balkan i nemir te regije želeći im da se što prije smire", dodao je ocijenivši da je taj prostor za Hrvatsku uvijek bio izvorište nestabilnosti i nesigurnosti.

VIDEO: 'MILANOVIĆ GUBI ŽIVCE, NE MOŽE SE KONTROLIRATI' Karamarko o današnjem nastupu premijera u Saboru

Naglasio je da je Franjo Tuđman bio "otac EU ideje među Hrvatima" te da "HDZ više neće dopustiti da itko dovodi u pitanje njegovu povijesnu ulogu za HDZ i za Hrvatsku". "I dok smo mi sanjali o EU još 1989. i 1990. mnogi su svojim glavama bili još u Beogradu, a danas nas podučavaju demokraciji. To im sigurno neće proći", dodao je posebno pozdravljajući "stare HDZ-ovce" i hrvatske branitelje.

Rekao je i da se u HDZ-u budi duh 90-ih. "Tada je bio poluga i instrument za stvaranje hrvatske države, a danas će biti za stvaranje kvalitete života u Hrvatskoj", poručio je Karamarko i dodao da neke očigledno smeta taj HDZ-ov povratak i što nam, rekao je, srce još uvijek zaigra na "Vilu Velebitu" i "Ustani bane".

Karamarko je naglasio da su na njihovoj koalicijskoj listi mnogi kandidati koji govore četiri-pet jezika i "znaju hodati" po Bruxellesu, ali, naglasio je, oni su i domoljubi koji nisu zaboravili svoju kolijevku iz koje su krenuli, svoju domovinu.

Prva na listi, Dubravka Šuica, navela je da je na listi među prvih sedam čak pet žena, a da je takav iskorak napravljen u stranci zahvaljujući upravo Karamarku. U programu važno mjesto zauzima i briga o Hrvatima u BiH i u dijaspori, rekla je dodajući kako će se osobno zauzimati da novac iz EU fondova bude namijenjen za gradnju Pelješkog mosta, kako ne bi došla u situaciju da od Bruxellesa ne pokazuje putovnicu sve dok ne dođe do Neuma, pred vrata Dubrovnika. Rekla je i kako joj ne bi bilo žao da ne uđe u EU parlament ako bi HDZ "imao jedno mjesto više od Milanovića".

Andrej Plenković, promatrač u EU parlamentu, rekao je kako je HDZ najjača, najveća i stožerna hrvatska stranka koja zaslužuje najviše zastupnika u EU parlamentu, a magistar političkih znanosti s iskustvom u međunarodnoj diplomaciji Krševan Antun Dujmović je naglasio kako je vrijeme da Zagreb i Hrvatska postanu demokršćanski, kakva je i većina u EU parlamentu.

"Ne smijemo dopustiti da nas zastupa sadašnja vlast u EU, nespremna i bez vizije i u Hrvatskoj", naglasio je Kristijan Tušek, dugogodišnji konzul u Njemačkoj, a skup je pozdravio i predsjednik BUZ-a Milivoj Špika te predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević. "Na našoj listi nema ksenofoba, samo domoljubi, a to smeta Milanoviću i ostalima", rekla je Ruža Tomašić, a Davor Ivo Stier, rođen u Argentini, poručio je: "Milanović je danas otišao iz Sabora. Neka nam učini uslugu i ode iz Banskih dvora".

Margareta Mađerić, HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba poručila je da će znati iskoristiti novce iz EU fondova za zagrebačke projekte "za razliku od Bandića i SDP-a koji su pali na tom ispitu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:04