IZBORI U SDP-u

Hajdaš Dončić dobio daleko najviše glasova, ali nije gotovo, dvojica poraženih kandidata: Jasno je za koga treba glasati u drugom krugu!

Osim čelnika stranke, po načelu "jedan član - jedan glas" birao se i novi sastav Predsjedništva te Glavnog odbora SDP-a

Siniša Hajdaš Dončić u stožeru ‘Rijeka pravde‘ nakon parlamentarnih izbora u travnju

 Boris Kovacev/Cropix

Hajdaš Dončić: Čestitam Paunoviću, veselim se novoj izbornoj utakmici

Nakon objave rezultata, svi kandidati za predsjednika SDP-a dali su izjave, a prvi je pred kamere stao onaj s najviše osvojenih glasova, Siniša Hajdaš Dončić.

"Čestitam gospodinu Paunoviću na ulasku u drugi krug. Veselim se novoj izbornoj utakmici, to mi nije strano. Smatram da energijom znanjem i iskustvom mogu voditi SDP do pobjede. SDP je prvi, a ne drugi", bio je kratak Hajdaš Dončić i napomenuo da nije razočaran te da čestita svim kandidatima.

Nije imao nikakvu poruku za protukandidata, ali nada se boljoj izlaznosti u drugom krugu, javlja N1.

Mirando Mrsić je pozvao sve birače da izađu u drugi krug i zahvalio onima koji su izašli i, kako je rekao, glasali za novi SDP. "Pozivam sve da glasuju za gospodina Paunovića jer Hajdaš Dončić nije budućnost SDP-a, to je povratak na staro", rekao je Mrsić.

Mladen Kešer zahvalio je onima koji su glasali za njega te je također pozvao birače da u drugom krugu podrže Zorana Paunovića.

Sanja Major se zahvalila svima koji su izašli na izbore, čestitala Hajdašu Dončiću i Paunovića te ocijenila kako rezultati pokazuju da se bez jake političke figure ne može ništa postići u SDP-u. "Neću se izjasniti oko podrške, ali pozivam kolege da nastave govoriti o socijaldemokratskom programu. Skromno bih rekla da sam ih ja natjerala na to. Nadam se da će se pridržavati svega što su najavljivali u kampanji", rekla je Major, kako prenosi N1.


U drugom krugu Hajdaš Dončić i Paunović

Prema službenim rezulatima, kako doznajemo, Siniša Hajdaš Dončić osvojio je 48,78 posto glasova, a Zoran Paunović 20,66 posto i ova dva kandidata idu u drugi krug.

Od ostalih kandidata, Mirando Mrsić je osvojio 10,12, Mladen Kešer 10,51, a Sanja Major 9,77 posto glasova.

Drugi krug izbora održat će se iduće subote.

Kako, pak, javlja N1, na izbore je izašlo 8588 članova ili njih 40 posto.


Neslužbeni rezultati: Najviše glasova osvojio Siniša Hajdaš Dončić

Prema parcijalnim i neslužbenim podacima koji su došli do novinara, favorit izbora Siniša Hajdaš Dončić osvojio je daleko najveći broj glasova, ali i dalje nije jasno je li osvojio natpolovičan broj glasova ili će pobjednik biti odlučen u drugom krugu iduće subote.


Izbori završili, izlaznost poražavajuća, čekaju se rezultati

U 18:00 sati završeni su izbori u prvom krugu izbora za novog predsjednika SDP-a i novi sastav Predsjedništva te Glavnog odbora stranke. Rezultati bi trebali stići do 20:00 sati. N1 prenosi kako u stranci kažu da je izlasnost bila poražavajuća, no konkretna brojka nije otkrivena.


SDP je potreban Hrvatskoj i želim da SDP bude prva, a ne druga politička stranka u Hrvatskoj, što znači da su nam potrebni svi članovi i članice stranke, svi naši simpatizeri i građani koji žele progresivnu i dobru Hrvatsku. Fokus će mi biti na lijevim ekonomskim politikama, što uključuje dostupnost javnih usluga za sve, drugačiju poreznu politiku prema određenim segmentima u društvu, a tu je i porez na ekstraprofit, poručio je Siniša Hajdaš Dončić, favorit izbora za novog predsjednika SDP-a.

Osim čelnika stranke, više od dvadeset tisuća članova najjače oporbe stranke u subotu je, po načelu "jedan član - jedan glas", biralo i novi sastav Predsjedništva te Glavnog odbora SDP-a.

Osim Siniše Hajdaša Dončića, nekadašnjeg ministra prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića, za novog čelnika SDP-a kandidirali su se Mirando Mrsić (nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava), potpredsjednica Foruma žena SDP-a Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

U slučaju da nitko ne osvoji natpolovični broj glasova, drugi krug izbora za novog čelnika SDP-a održat će se iduće subote, 21. rujna.

Aktualni predsjednik stranke Peđa Grbin nije se kandidirao niti za jednu od rukovodećih funkcija, a hoće li ostati na čelu SDP-ova saborskog Kluba zastupnika, odlučit će, kaže, novoizabrano vodstvo stranke. Dan uoči stranačkih izbora svojim se kolegicama i kolegama obratio motivirajućim i optimističnim porukama.

image

Izbori za novog predsjednika SDP-a, aktualni čelnik stranke Peđa Grbin nije se kandidirao niti za jednu rukovodeću poziciju

Vanesa Pandzic/Cropix

- SDP je, unatoč kritikama koje se mogu čuti, jak. SDP je stranka s idejama, vizijom i jedina alternativa Hrvatskoj koja može ovu zemlju promijeniti, poboljšati i učiniti je onakvom u kakvoj svatko želi živjeti, ostati, doći, vratiti se i ovdje, u sigurnom okruženju, voditi život dostojan čovjeka - rekao je Grbin.

Kampanju za novog predsjednika SDP-a obilježile su velike kritike na račun aktualnog vodstva SDP-a - okoštalog stranačkog establišmenta kojemu pripada i Hajdaš Dončić.

Kritizirali su, kako tvrde, otuđenost rukovodstva od članstva na terenu, udaljavanje od socijaldemokratske politike, bezidejnost, nejasnu ideološku profilaciju stranke, koketiranje s desnicom, a Major je zagovarala i potrebu emancipacije SDP-a od Zorana Milanovića i politike koju vodi.

- SDP ne poduzima ništa da se mladi ne iseljavaju, a umirovljenici dostojanstveno žive. Jesmo li mi napravili bilo što da umirovljenik ne dobiva 350 eura mirovine, a tu smo trebali reagirati? Prema tome, tu je SDP zakazao i zato gubimo izbore - konstatirao je Kešer tijekom sučeljavanja s preostalim kandidatima za novog šefa stranke.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović kaže da je SDP postao stranka "luzera" te da je on rješenje jer je, tvrdi, svojim radom pokazao da SDP može biti pobjednička stranka.

- Možda je najvažnije promijeniti taj mentalni sklop gubitnika, taj mentalni sklop da smo vječno drugi, i to se može relativno brzo napraviti. Mislim da postoji izuzetna unutarnja snaga SDP-a - rekao je Paunović.

Vrlo kritična prema dosadašnjem političkom kursu SDP-a bila je i Sanja Major. Tvrdi da SDP više nije socijaldemokratska stranka.

- Pretvorili smo se u bezidejni politički entitet. Nakon ovih izbora ne smijemo više odustajati od socijaldemokratskog koncepta i moramo se okrenuti najslabijima u društvu... Kada postanem predsjednica stranke, fokus će mi biti na građanima koji su zaboravljeni od svih. Na onima koji žive na marginama društva, kao i na umirovljenicima, osobama s invaliditetom, na ženama, na radnicima, a pritom mislim i na strane radnike i radnice - poručila je Major.

Najžešću kampanju vodio je ipak Mirando Mrsić koji je izbornog favorita više puta nazvao bivšim članom HDZ-a koji je neoliberal, a ne socijaldemokrat.

- Različitih smo političkih uvjerenja. Ja sam istinski socijaldemokrat, što sam pokazao svojim djelima, a Hajdaš Dončić je neoliberal, što je i sam rekao više puta dok je govorio kako se od konzervativnog političara, kad je bio u HDZ-u, transformirao u neoliberalnog političara. Kako netko može SDP-u vratiti identitet iza kojeg ne stoji? Zato gubimo na prepoznatljivosti i glasači se okreću drugim lijevim opcijama jer su autentičnije. Svojim djelima pokazao sam da sam dobar organizator, da mogu ni iz čega pokrenuti stvari. Moje je životno djelo Zaklada Ana Rukavina. Kad sam sjeo u užareni stolac ministra rada i mirovinskog sustava, pokazao sam da se mogu nositi s teškim odlukama. Imam dovoljno mudrosti, iskustva i hrabrosti pokrenuti i izvršiti potrebne promjene - rekao je Mrsić kolegici Ivanki Tomi u intervjuu za Jutarnji list.

S druge strane, za Sinišu Hajdaša Dončića među glavnim je problemima Hrvatske to što, kako tvrdi, deset posto stanovništva kontrolira 90 posto nacionalnog bogatstva, čemu se, ističe, jedino SDP kadrovski i organizacijski može oduprijeti.

- Glavne bitke vodit ću za javno i dostupno zdravstvo, lijeve ekonomske politike i provođenje ekoloških politika - obećao je.

Kao što smo u uvodu napomenuli, osim novog predsjednika stranke, članstvo SDP-a bira još i 17 članova Predsjedništva, za što ima 37 prijavljenih kandidata te 103 člana Glavnog odbora, za što se kandidiralo 206 članova SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:24