KAŽNJENI SU

Zbog korištenja mobitela na ovogodišnjoj državnoj maturi poništen čak 31 ispit

Maturantima koji su koristili mobitel poništavaju se svi napisani ispiti i automatski padaju maturu, no mogu izaći na jesenski rok
 Nikola Vilić/Cropix

Ispitom iz matematike u četvrtak završava provedba državne mature, čiji će rezultati biti objavljeni 10. srpnja. Kako doznajemo u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), zaduženom za organizaciju i provedbu mature, dosad je diskvalificirano devet pristupnika maturi zbog nedopuštenog posjedovanja i korištenja mobitela. Time je poništen ukupno 31 ispit - 27 obaveznih i četiri izborna - koji su dosad polagali prekršitelji Pravilnika o polaganju državne mature, uključujući i ispit iz matematike, kojem ne mogu pristupiti.

Pravilnik propisuje mjeru poništavanja svih položenih ispita i zabranu polaganja ostalih ispita u četiri slučaja: posjedovanja ili korištenja nedopuštenih pomagala (mobiteli i drugi prijenosni uređaji), predavanje ispita drugog pristupnika, nedozvoljeno posjedovanje ispitnih pomagala i zamjenu identiteta pristupnika. U tim slučajevima maturanti automatski padaju taj ispitni rok, no imaju mogućnost izlaska na jesenski.

U slučaju prepisivanja ili dopuštanja prepisivanja te upisivanja prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja na ispitnom materijalu izriče se mjera poništenja tog ispita, no ne i ostalih.

Prema riječima ravnatelja NCVVO-a Vinka Filipovića, od devet pristupnika koji su koristili mobitel (čije je unošenje u ispitnu prostoriju zabranjeno), dva su uočena tijekom pisanja ispita iz engleskog jezika, tri na pisanju testa i sažetka iz hrvatskog jezika, a četiri na pisanju eseja. Budući da je riječ o većem broju poništenih ispita nego prijašnjih godina - lani su u ljetnome roku zbog mobitela kažnjena tri maturanta, a preklani jedan - iz Centra šalju apel maturantima uoči pisanja jednog od tri obavezna ispita, onog iz matematike.

image

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović

Vanesa Pandžić/Cropix

- Budući da se u četvrtak piše ispit iz matematike, apeliramo na maturante i ostale pristupnike da ne koriste nedopuštena sredstva koja, prema Pravilniku, nas u Centru prisiljavaju na poništavanje ispita. Od školskih ispitnih povjerenstava u ovom trenutku nismo primili obavijest o ostalim prekršajima - kaže Filipović.

Broj prekršaja poput vulgarnih sadržaja ili diskriminirajućih poruka na ispitima bit će poznat nakon što svi testovi budu ocijenjeni.

Valja napomenuti da podatak o devet pristupnika koji su tijekom ispita uhvaćeni s mobitelima predstavlja službeni broj prekršitelja koji su prijavila školska povjerenstva, što znači da u Centru ne mogu biti sigurni da takvih slučajeva nije bilo više.

Inače, prema pravilima o polaganju mature, u ispitnoj prostoriji u kojoj ispit polaže do 15 učenika dežurna su dva nastavnika, od kojih je jedan voditelj. U prostorijama s više pristupnika broj dežurnih nastavnika se povećava, pri čemu dežurni nastavnici ne smiju biti iz onog predmeta koji se polaže na ispitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:25