GOLEME KAZNE

Zbog novog zakona klime nećete moći postavljati na fasadi, pa gdje onda ako nemate balkon?! ‘Ostaje jedna mogućnost...‘

Vlasnici klima i majstori koji ih postavljaju morat će platiti do 5500 eura, dok su kazne za tvrtke gotovo dvostruke i kreću se do 10 tisuća eura

Ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

S prvim danom sljedeće godine na snagu bi mogao stupiti zakon koji će zabraniti postavljanje klimatizacijskih uređaja na ulična pročelja zgrade. Naime, vladi je plan novim prijedlogom Zakona o upravljanju i održavanju zgrada smanjiti broj klima na pročeljima.

Dubrovnik, Split, Rijeka i Zagreb gradovi su koji svojim komunalnim redom već reguliraju postavljanje uređaja na pročelja zgrada, a čini se kako će od 1. siječnja 2025. Ministarstvo graditeljstva pravila uvesti za cijelu Hrvatsku.

- Lođe i balkoni na kojima se postavljaju klima uređaji su najbolje i najprimjerenije mjesto i vrlo veliki broj naših stanova koji imaju svoje balkone i lođe, na njima se nalaze klima uređaji kako ne bi bili izloženi pogledima s ulice. Mogu biti i zajednički uređaji, za cijele zgrade - rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za HRT.

One koji se ne pravila ne budu pridržavali čekaju kazne. Vlasnici klima i majstori koji ih postavljaju morat će platiti do 5500 eura, dok su kazne za tvrtke gotovo dvostruke i kreću se do 10 tisuća eura. Problem se javlja ako stan nema balkon ni lođu, a zgrada je okružena javnim površinama.

- Ostaje mogućnost da to učine u stražnjem dijelu zgrade koji neće biti vidljiv s javne površine, to prvenstveno mislimo na ulični dio, no ostaje pitanje tehničke naravi, hoće li vlasnici stanova imati mogućnost provući instalacije do stražnjeg dijela zgrade -tvrdi dipl. pravnik Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika zgrada grada Zagreba.

Nije vjerojatno da će susjedi dozvoliti da instalacije tuđe klime prolaze kroz njegov stan, a javlja se i pitanje troška takvog postavljanja.

- Generalno, kažem da bude što kraća instalacija. Ona može zavisno od modela ići do nekakvih 20, 25 pa i više metara. Trudimo se da bude zapravo što bliža ta udaljenost, da instalacija bude što kraća iz više razloga, a prije svega da bude što povoljnija za korisnika - kaže Vedran Kežman (Energo-S) za HRT.

Cijena instalacije po metru može biti viša i od 50 eura, no dobra je vijest da komunalni redari neće dijeliti kazne za već postavljene uređaje. Ipak, u slučaju kvara vanjske jedinice na pročelju zgrade, nova neće moći na njezino mjesto.

- To nije naš izum, to je nešto što se danas diljem Europe provodi i mislim da je doista sada bilo krajnje vrijeme da Hrvatska intervenira - rekao je Bačić.

Struka i suvlasnici pozdravljaju uvođenje reda, ali ističu da je zakon u provedbenom dijelu nedorečen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:33