SLUČAJ LORA 3

ŽDO Split: U tijeku je istraga smrti zarobljenika-pripadnika tzv. 'nikšićko-šavničke grupe'

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu oglasilo se u subotu priopćenjem na svojim web stranicama vezanim uz kaznena djela ratnih zločina u vojnom zatvoru Lora u Splitu. U njemu se navodi kako je u tijeku istraga za 'Loru 3' u sklopu koje je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji u smrtno stradavanje grupe zarobljenika – pripadnika 'nikšićko-šavničke grupe'.

Državno se odvjetništvo oglasilo priopćenjem te iznijelo 'sažeti prikaz' postupanja u vezi s počinjenim zločinima zbog 'čestog i / ili netočnog izvještavanja javnosti'. Podsjetimo, u medijima su se više puta navodili identiteti okrivljenih u 'slučaju Lora': Tomislav Dujić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.

- Napominjemo kako su u svim predmetima korištenjem mehanizama međunarodne pravne pomoći pribavljani iskazi svjedoka i dokumentacija pa je tako suradnja ostvarena s Tužiteljstvom/Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, Okružnim tužilaštvom u Trebinju, Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, Vrhovnim državnim tužilaštvom Republike Crne Gore te Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Den Haag-u - navodi se u priopćenju.

Piopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Splitu prenosimo u potpunosti:

"Lora 1"

Nakon provedene opsežne kriminalističke obrade 27. rujna 2001. Ministarstvo obrane, Služba Vojne policije, Odjel kriminalističke vojne policije podnio je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv osmorice pripadnika Vojne policije, slijedom čega je 28. rujna 2001. Istražnom centru Županijskog suda u Splitu protiv njih podnijet istražni zahtjev.

Po završetku istrage 25. ožujka 2002. pred Županijskim sudom u Splitu je podignuta optužnica. Nakon završene glavne rasprave Županijski sud u Splitu je donio presudu kojom je optuženike oslobodio krivnje, no, po žalbi Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud Republike Hrvatske, je ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Županijski sud u Splitu je u ponovljenom postupku 2. ožujka 2006. donio presudu kojom ih je proglasio krivima izrekavši im kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, i to okrivljenicima T. D. i T. V. kazne zatvora u trajanju od osam godina, D. B. kaznu zatvora u trajanju od sedam godina te M. B., J. B., E. B., A. G. i A. B. kazne zatvora u trajanju od šest godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske je 6. veljače 2007. potvrdio navedenu presudu.

Osuđeni su da su T. D., kao zapovjednik Vojno istražnog centra "Lora" u sastavu 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske, u naravi vojnog zatvora, T. V. kao njegov zamjenik, M. B., J. B. i D. B. kao pripadnici interventne grupe-voda 72. bojne Vojne policije, E. B., A. G. i A. B. kao stražari u vojnom zatvoru u kojem su, osim vojnih zarobljenika, protupravno bili zatvoreni i civili uglavnom srpske nacionalnosti, od 12. lipnja do početka rujna 1992. godine, T. D. i T. V. dopuštali njima podređenim stražarima te drugim vojnim i civilnom osobama kojima su dozvoljavali ulaz u zatvor, da se prema zatočenim civilima ponašaju vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo i osobito ih ponižavali, psihički i fizički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, sve i do usmrćenja nekih te u tome i sami sudjelovali, povrijedivši tako odredbe Ženevskih konvencija. Uslijed ovakvog postupanja dvije su osobe usmrćene, a osmorici osoba teško je narušeno zdravlje.

Osuđenik T. D. je od početka postupka u bijegu, a nakon puštanja iz pritvora pobjegli su M. B., J. B. i E. B. te je postupak vođen u njihovoj odsutnosti.

Osuđenik J. B. se dragovoljno javio i stupio na izdržavanje kazne zatraživši obnovu postupka u kojem je bio osuđen u odsutnosti. U ponovljenom je postupku u cijelosti priznao počinjenje predmetnog kaznenog djela i presudom Županijskog suda u Splitu od 29. prosinca 2009. osuđen zbog predmetnog kaznenog djela te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Osuđenik M. B. je uhićen i također je zatražio obnovu kaznenog postupka u kojem je osuđen u odsutnosti. Vijeće Županijskog suda u Splitu je 5. listopada 2011. prihvatilo njegov zahtjev za obnovu postupka te je postupak vraćen u stadij glavne rasprave, a protiv njega je određen pritvor.

"Lora 2"

Kako je nastavljena kriminalistička obrada zbog postojanja sumnji da su u vojnom zatvoru "Lora" počinjena i druga kaznena djela, tako je 8. prosinca 2004. Istražnom centru Županijskog suda u Splitu podnijet istražni zahtjev protiv T. D., T. V., E. B., A. G. i A. B. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Nakon provedene istrage 23. prosinca 2008. je pred Županijskim sudom u Splitu protiv navedenih okrivljenika podignuta optužnica.

Županijski sud u Splitu je donio 27. rujna 2011. Rješenje o suđenju u odsutnosti za okrivljenike T. D. i E. B. koji su i dalje u bijegu.

Optuženike se tereti da su od ožujka do kolovoza 1992. godine u Splitu, i to T. D., kao zapovjednik Vojnoistražnog centra u sastavu 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske, u naravi vojnog zatvora "Lora" u Splitu, T. V., kao njegov zamjenik, E. B., A. G. i A. B., kao stražari u zatvoru, zajedno s neutvrđenim osobama u Vojnoistražnom centru, odnosno u Vojnom zatvoru Lora u kojem su bili zatočeni ratni zarobljenici zarobljeni kao pripadnici tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, T. D. i T. V. u navedenom svojstvu dopuštali njima podređenim stražarima, te drugim vojnim i civilnim osobama dozvoljavali ulaz u zatvor, da se prema 37 zatočenih ratnih zarobljenika ponašaju vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo i osobito ih ponižavali, psihički i fizički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, te i sami u tome sudjelovali, povrijedivši tako odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i druge odredbe međunarodnog prava, uslijed čega su trojica zarobljenika preminula, a drugima je teško narušeno zdravlje.

"Lora 3"

Kao rezultat prethodno opisanih postupanja, posebno suradnje s Vrhovnim državnim tužilaštvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, zatraženo je kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika-pripadnika tzv. "nikšićko-šavničke grupe", koji su dovedeni u vojni zatvor u "Lori", gdje da bi bili zlostavljani. U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika.

Pored navedenog, provode se izvidi i prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenima u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:37