EKONOMSKI STRUČNJAK

Željko Lovrinčević: 'Zabrinjavajuće je da standard građana pada brže od BDP-a'

 Ronald Goršić/CROPIX

- Pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u drugom tromjesečju dosta je značajan ako se usporedi s onim u europskim zemljama. On Hrvatsku svrstava u skupinu zemalja s velikim problemima - izjavio je Željko Lovrinčević o padu BDP-a

- Pad gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu primarno je rezultat pada osobne i privatne investicijske potrošnje, te slabog robnog izvoza. Kod njega su glavni uzrok domaći čimbenici, a samo djelomično inozemni, budući da neki od naših vodećih vansjkotgrovinskih partnera, poput Njemačkje i Austrije, stoje razmjerno dobro. Kod domaćih faktora, glavni su problemi rast poreznog opterećenja i brza liberalizacija administrativno određenih cijena, poput energenata. Svemu valja pridodati i kreiranje negativnih očekivanja, što je sve gotovo stvorilo atmosferu straha.

Zabrinjavajuće je da standard građana pada brže od BDP-a, i to po stopi od četiri do pet posto na razini cijele Hrvatske. No, situacija na terenu vrlo je šarolika i varira od regije do regije, pa bi u Slavoniji pad standarda mogao iznositi realno i 10 posto, dok će, s druge strane, u jadranskim županijama, pad standarda biti vrlo blag, zbog dobre turističke sezone.

Proračun će se u trećem kvartalu puniti jako dobro zbog prihoda od PDV-a, a u trećem kvartalu bi i stopa pada BDP-a mogla biti vrlo blaga. U četvtom tromjesečju, kao i u prvom tromjesečju sljedeće godine, opet ćemo ovisiti o domaćim akterima, pa je tu još situacija otvorena, jer će puno toga ovisi o tome hoće li se uspjeti pokrentui investicije. Na razini cijele 2012. pad BDP-a vjerojatno će iznositi oko 1,5 posto, dok će se pad standarda građana, zbog rasta poreznog opterećenja i bržeg rasta ciejna, kretati u rasponu od četiri do pet posto - rekao je Lovrinčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:21