INICIJATIVA UDRUGE

ŽENA KOJA ŽELI SRPSKI 'MARIJIN ZAKON' DOVESTI U HRVATSKU 'Pedofil je upropastio život moje kćeri. Sad se borim da takvi zločini ne padaju u zastaru'

Jasminka Beblje član je Udruge koja traži da se za pedofilske zločine ukine zastara. Kao primjer navodi tzv. Marijin zakon u Srbiji
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Udruga protiv zakona zastare od pedofilije u četvrtak je dostavila dopis predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki kojim pokreću veliku građansku inicijativu, koju je potpisalo 200-tinjak članova, da kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta ne bi smjela biti podložna zastari kaznenog progona. Dopis je predala Jasenka Beblje, aktivna članica Udruge i jedna od majki čija je kći, kako kaže, trpjela zlostavljanja pedofila.

Podsjetimo, Jutarnji list već je pisao o slučaju mlade žene koja optužuje poznatog zagorskog pjevača, skladatelja i tekstopisca da ju je u razdoblju od 1986. do 1996., od njene sedme do 17. godine, seksualno zlostavljao. S Ivanom (ime je promijenjeno; podaci poznati redakciji) prije par godina našla sam se u jednom zagrebačkom kafiću.

“Mama i ja smo živjele u jednosobnom stanu, u malom zagorskom mjestu. Spavale smo u istom krevetu. On je bio tadašnji nevjenčani partner moje majke, zajedno su proveli 12 godina. Kad bi došao, legao bi između nas, u sredinu...”, govorila je nesretna djevojka, detaljno opisujući brojne nemile scene iz djetinjstva kojih se jako dobro sjeća.

Prvi pokušaj suđenja

Tijekom tri razreda srednje škole zlostavljanja su se prorijedila jer je živjela u đačkom domu u Zagrebu. U međuvremenu je njezina majka okončala vezu, a ona je, kaže, krenula u bijeg: radila je na turističkim brodovima, potom je našla posao prevoditelja u bogatoj arapskoj zemlji pa u jednoj azijskoj zemlji, gdje je i diplomirala ekonomiju. Poslovni se život kotrljao, ali privatni je postao pakao. Ni jednu vezu nije mogla ostvariti. Depresije su postale sve teže. Vratila se doma razmišljajući o suicidu zbog čega je u nekoliko navrata bila hospitalizirana.

Majka tvrdi da pojma nije imala da se tako nešto događalo njezinoj kćeri. Otišle su u policiju. Međutim, budući da Ivana navodi da su bludne radnje trajale od 1986. do 1996. godine, što znači da je u vrijeme počinjenja djela na snazi bio tadašnji jugoslavenski Kazneni zakon, odlučeno je da je nastupila zastara.

Prema starom zakonu, naime, takve radnje bile su definirane tek kao bludne radnje, predviđena kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora, a nakon pet godina ide zastara. To znači da je dijete koje je u dobi od sedam godina pretrpjelo neku vrstu seksualnog zlostavljanja sa 12 godina trebalo ući u zgradu policije i suda i podignuti tužbu.

Ivana i njezina majka obratile su se i Europskom sudu za ljudska prava, moleći ih da propitaju svrsishodnost zastare za kaznena djela počinjena na štetu djece.

Srpski primjer

Stigao je odgovor da se navodno djelo dogodilo prije 1998. godine, kada Hrvatska još nije bila članicom Konvencije i da stoga, nažalost, ne mogu postupiti. Dvostruka odbijenica bila je dovoljna da Ivana potone još više. Zahladila je i odnose s majkom, a ona se, pak, angažirala u Udruzi i posvetila borbi da se ukine institucija zastare za pedofilska djela.

“I u Srbiji je na snazi bila zastara, sve dok prije par godina osmogodišnju djevojčicu Mariju nije silovao i ubio već osuđivani pedofil koji je također bio na slobodi zbog zastare. Njezin otac Željko Jovanović krenuo je u borbu protiv pedofila i silovatelja sa snažnom inicijativom prema srpskom parlamentu, a prije dvije godine Srbija je ukinula instituciju zastare i taj se zakon zove ‘Marijin zakon’”, iznosi J. Beblje.

Odvjetnica Višnja Dreški Lasan potvrdila je da ih je Udruga angažirala da s pravne strane pripreme dopis.

“Ako mediji i društvo naprave zreli pritisak, uključit će se stručna javnost oko ove vrlo ozbiljne teme”, rekla je V. Dreški Lasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56