NEVRIJEME U KARLOVCU

Žestok vjetar oštetio 60 kuća, mještani ostali bez struje: ‘Uklanjamo stabla s prometnica, utvrđuje se šteta‘

Održan je hitni sastanak gradskog Stožera civilne zaštite, a načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić obilazi teren

Nevrijeme kod Karlovca/Arhiva

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

U Karlovačkoj županiji je žestok vjetar u utorak popodne uzrokovao štetu na prometnicama i u napajanju električnom energijom, a na 60 je kuća došlo i do oštećenja na krovovima i prozorima.

Na nekim je mjestima vjetar puhao 16,5 metara u sekundi, što je u kategoriji ‘žestokog vjetra‘, rekla je za Hinu karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, dodajući da su se na mnogim mjestima njihala cijela stabla i da je i hodanje bilo otežano.

"Sve su službe Civilne zaštite na terenu, uklanjaju se stabla s prometnica i električnih kabela, uklanja se i utvrđuje sva nastala šteta", rekla je Furdek Hajdin.

U Elektri Karlovac doznajemo da sporadično ima prekida struje te da ekipe popravljaju kvarove i na dalekovodima i na niskonaponskoj mreži. Pomoćnik direktora Josip Kekić smatra da će već tijekom popodneva svi kvarovi biti uklonjeni te da će možda ostati pokoji sporadični slučaj na niskom naponu, kod pojedinih kuća.

Iz Grada Karlovca obavještavaju građane da su na terenu službe svih gradskih tvrtki, Javna vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva, te da je održan hitni sastanak gradskog Stožera civilne zaštite, a načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić obilazi teren.

“Molimo građane za strpljenje, a javnost ćemo na vrijeme obavještavati o eventualnim novim okolnostima”, poručila je Fočić.

Vatrogasni zapovjednik Miroslav Rade rekao je da je najhitnije bilo rasčistiti drveće s ceste D1, naviše u Tušiloiviću, te su upravo zbog prometne gužve vatrogasci imali otežan pristup na mjesta intervencije, no da je i prije 15 sati promet normaliziran.

U Centru 112 kažu da je jak vjetar počeo ponegdje puhati već oko 11.30, te zahvatio Dugu Resu i Karlovac, u Karlovcu najviše Turanj i Cerovac Vukmanićki, gdje je bilo najviše štete, ali da štete ima sve do Lasinje i Bosiljeva.

Vatrogasci zatrpani dojavama građana

Iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac oko 17 sati su se oglasili priopćenjem u kojem navode da su do tog trenutka zaprimili ukupno 134 dojave zbog jakog nevremena, od toga 109 iz Karlovca, 15 s područja Duge Rese, 7 s područja Barilovića, dvije s područja Bosiljeva i jedna s područja Vojnića.

- Od 134 dojave, 105 se odnosi na oštećenja objekata, prvenstveno oštećenja krovišta objekata, dok su ostale vezane uz štete na prometnicama. Ukupno je angažirano 68 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila koji prema prioritetu odrađuju intervencije. S obzirom da ŽVOC Karlovac još uvijek zaprima nove dojave, molimo građane za strpljenje, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 14:01