PREDSJEDNIK NA HVARU

Zoran Milanović prvi put o tragediji na Lošinju, nije htio nikoga napadati: ‘O tome neću govoriti‘

Nama trebaju naši brodovi, koji će se graditi u našim brodogradilištima, ne rabljeni stari brodovi, poručio je predsjednik

Zoran Milanović

 Andjela Scepanovic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Staroga Grada povodom Dana Grada i blagdana sv. Roka.

Okupljenima je govorio o važnosti mora i životu uz more te važnosti hrvatske brodogradnje, kao i opasnosti od ovisnosti o turizmu.

"Jedna od stvari koje je Hrvatska proizvodila i dalje proizvodi su brodovi. Dok sam bio premijer, kupovali smo brodove u Hrvatskoj", kazao je Milanović i nastavio: "Jedna od opasnosti je da izgubimo znanja i vještine koje smo imali", također je upozorio i poručio: "Hrvatska mora proizvoditi sve ono što može proizvoditi jer ovolika razina ovisnosti o turizmu nije dobra - ona te izlaže, postaješ ranjiviji."

"Ništa bez proizvodnje", naglasio je predsjednik, prenosi Dnevnik Nove TV. Također je dodao da ima na umu i na vratu tragediju od prije nekoliko dana u kojoj su tri čovjeka poginula.

"Tko je kriv, nek‘ se vidi, nek‘ se odluči. Tko će ili neće snositi političku odgovornost, neću reći da me se ne tiče, ali o tome neću govoriti. No, činjenica je da su zadnja četiri broda za Jadroliniju sagrađena prije više od 10 godina - Krk, Vela Luka... to su im samo imena, građena su u Uljaniku, to je inače jedino veliko brodogradilište koje nije opstalo. Sva druga za koja smo se bojali, opstala su i grade, rade s više ili manje uspjeha, dakle, stabilni su", rekao je predsjednik Milanović.

"Nama trebaju naši brodovi, koji će se graditi u našim brodogradilištima, ne rabljeni stari brodovi, posebno ne to, niti novi strani brodovi, i to kažem s rizikom i potpuno svjestan da će me netko optužiti za protekcionizam, ali moj posao je da budem protektivan i sebičan prema onome za što sam izabran, a to je zaštita hrvatskih interesa u najboljoj vjeri i lojalnosti prema drugima, ali i stalno podsjećanje da u Europskoj uniji nismo nikakav socijalni slučaj i da nikome ne dugujemo nikakvu posebnu zahvalnost, ako kakvu, i da smo dali puno onoga što nam prirodno pripada i što ćemo štititi po svaku cijenu. To, naravno, ne podrazumijeva oružje u civiliziranom svijetu, ali po svaku cijenu instrumentima države da se njima koristi, a ne da se o njima priča sa sjetom i patosom", naglasio je Milanović.

"Uz poziv da se štiti svoje, čuva tradicija, koju nijedan drugi slavenski narod nema, danas pričamo o moru - po hrvatskom moru moraju ploviti hrvatski brodovi", zaključio je predsjednik Republike, prenosi Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 13:10