INICIJATIVA

Zoran Milanović traži da se donese poseban zakon o suzbijanju Covida-19

​“Sabor bi u zakonu trebao propisati katalog mjera koje Stožer ili Vlada mogu aktivirati ovisno o epidemiološkoj situaciji”
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem predsjednik Republike Zoran Milanović govorio je o potrebi da se zakonski jasnije i preciznije definiraju ovlasti i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u vrijeme epidemije. I dok je premijer Plenković bio suzdržan oko te teme, Milanović je kazao:


“Želim istaknuti još nešto, a radi se o pravnom okviru u kojem djeluje Stožer, volio bih da imamo jasnije i točnije, sa stajališta Ustava, definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi, postojeći zakonski okvir nije taj.”


Postojeći zakonski okvir koji pruža Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za sadašnju situaciju epidemije Covida-19, po Milanovićevu mišljenju, nije dovoljan. Jedna od mogućnosti, kazao je, može biti i aktiviranje 17. članka Ustava. Riječ je o članku koji definira postupanje državnih tijela u izvanrednim okolnostima.


Ljudska prava

“To se može riješiti tako da Vlada, prema čl. 17. Ustava na određeno vrijeme predloži određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajevima poput ovog. Očekujem da ta dvotrećinska većina (u Saboru op. a.) već postoji, tako imamo čišću pravnu situaciju, znamo što se može i na koje vrijeme, tko može nekome narediti da nosi masku, ako ne nosi, s kojom kaznom. Ponavljam, mene u toj priči nema, nisam konkurencija Vladi, ne tražim ovlasti, no takva bi odluka pravni režim učinila čistim”, rekao je Milanović.


Ističući kako ne zaziva izvanredno stanje niti povećanje svojih predsjedničkih ovlasti, Milanović je naglasio da za mjere poput nošenja maski kao i za druge mjere koje Stožer donosi mora postojati jasan propis. Mora, ustvrdio je Milanović, biti jasno je li nošenje maski obavezno, ako jest u kojim okolnostima i može li onaj tko je ne nosi biti kažnjen. “Govorim o pravnom redu. Možda cjepidlačim. Taj Stožer će moći davati izvršna naređenja, inače on nema smisla. Bit ćemo ozbiljniji kao pravni poredak.”


Kako neslužbeno doznajemo iz Ureda predsjednika, Milanović i njegovi suradnici smatraju da bi Sabor trebao donijeti poseban zakon o suzbijanju Covida-19 jer je očito da će epidemija trajati još neko vrijeme. “Sabor bi u tom zakonu trebao propisati katalog mjera koje nacionalni Stožer ili Vlada mogu aktivirati ovisno o epidemiološkoj situaciji. Tako bi se osiguralo načelo zakonitosti postupanja Stožera jer bi mjere za kojima Stožer može posegnuti proizlazile iz zakona i svakom bi građaninu bilo jasno koje su to mjere, koliko mogu trajati i koje su sankcije ako ih se ne pridržavaju.

Jedna od tih mjera može biti i obaveza nošenja maski uz jasne odredbe kad se one moraju nositi i koja je sankcija za one koji je ne nose. Zakonom bi se Stožer ili Vlada zadužili da u određenim vremenskim intervalima periodično podnose Saboru izvješće o poduzetim mjerama, a Sabor bi periodično iznova procjenjivao je li postojanje tih mjera i dalje nužno ili ne. Time bi mjere koje Stožer koristi proizlazile iz zakona i bile bi pod stalnom kontrolom Sabora”, kazao nam je sugovornik iz Ureda predsjednika.


Prvi čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović, međutim, nije pokazao sklonost predsjednikovoj inicijativi jasnijeg zakonskog reguliranja mjera koje Stožer nalaže, uključujući i nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Poanta, kazao je, nije u kažnjavanju nego u educiranju građana o koristima nošenja zaštitnih maski za lice. Upornim ukazivanjem na koristi od nošenja maski doći će se do toga da njihovo korištenje više ne izaziva nikakav prijepor, kazao je Božinović.


Pod sabor

A izvanredni profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Đorđe Gardašević, koji od početka koronakrize upozorava da mjere kojima Stožer zadire u ustavna ljudska prava treba staviti pod kontrolu Sabora, slaže se s Milanovićem da je za mjere koje Stožer nalaže potreban precizniji pravni okvir.

“Država bi morala iznijeti jasan stav, a ne preporuku. Država mora jasno reći moraju li se nositi maske i u kojim prilikama, a ne kao u slučaju povratka djece u škole kad je dala samo preporuku i odgovornost za tu odluku prevalila na roditelje. Ako se epidemiološka situacija pogorša”, nastavlja Gardašević, “sigurno treba razmišljati i o proglašenju prirodne nepogode, pri čemu je za svaku novu mjeru kojom bi se zadiralo u ljudska prava potrebno dvotrećinsko odobrenje Sabora.

U zakon kojim bi se te mjere propisale svakako treba ugraditi obavezu da mjere koje Stožer poduzima periodički, u razmacima od 15 do 30 dana, treba podnositi na kontrolu i odobrenje Saboru. Sabor je taj koji mora odlučivati ostaju li mjere i dalje na snazi ili ne. Sabor mora uvesti stalnu demokratsku kontrolu izvršne vlasti i Stožera”, rekao nam je Gardašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 06:43