OGROMNA ŠTETA

Župan Dekanić najavio proglašenje elementarne nepogode, štete od nevremena još se utvrđuju

Zapadni dio Vukovarsko-srijemske županije ima sustav, ali ne zna kako funkcionira, dok istočni dio nema nikakav sustav obrane od tuče

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić najavio je u utorak na koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika da će za dijelove županije koji su bili pogođeni nevremenom biti proglašena elementarna nepogoda, a štete od nevremena još se utvrđuju.

"Treba izaći na teren i prikupiti sve potrebne informacije, poslije čega će biti proglašena elementarna nepogoda. Kolike su štete još ne znamo, ali možemo reći da smo u ponedjeljak poslijepodne imali ekstremne situacije u Iloku i Županji. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih“, rekao je Dekanić.

Spomenuo je sustav protugradne obrane rekavši kako zapadni dio Vukovarsko – srijemske županije ima sustav, ali ne zna kako on funkcionira, dok istočni dio nema nikakav sustav obrane od tuče.

„Struka tvrdi kako takva vrsta zaštite nije učinkovita i nije se obnavljala. Tražili smo da se izjednači stanje u cijeloj županiji i opreme sustavi, a poslije da se vidi je li ta obrana učinkovita ili ne. U ovom dijelu županije sada ne postoji nikakva obrana od tuče“, kaže Dekanić.

Do sada u županiji nisu prijavljene štete na objektima, ali su stradale ratarske kulture, voćnjaci i vrtovi. Po riječima gradonačelnice Iloka Marine Budimir, situacija u Iloku puno je gora jer su stradale fasade kuća, rolete, krovovi, stakla, objekti javne namijene, ali i vrtovi, voćnjaci, vinogradi, vrtovi… Poplavljen je i Muzej grada Iloka.

„Još uvijek prikupljamo informacije o nastaloj šteti, ali već sada mogu reći kako je ona velika. Nevrijeme je trajalo 15-20 minuta, sreća je da nitko nije nastradao. Očekujemo od županije da za Ilok proglasi elementarnu nepogodu“, rekla je Budimir.

Poručila je kako bi trebalo što prije uspostaviti sustav protugradne obrane dodavši da je po mišljenju stručnjaka to “skup sport”, ali i ona ne misli tako.

„Voljela bih znati kolika je šteta bila prošle godine od leda i nevremena u Hrvatskoj kada je u srpnju nevrijeme uništilo dijelove spačvanske šume, pogodilo niz sela i gradova. Štete su tada bile neprocjenjive", kaže Budimir.

Treba pokušati s uspostavom sustava protugradne obrane, pa ako se uspije super, a ako ne - barem se pokušalo. Ovako možemo samo čekati kada će nas novo nevrijeme pogoditi i čekati što će nam se dogoditi, ističe iločka gradonačelnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 13:17