JASNE ODREDBE

Župniku prekipjelo pa je objavio pravila za vjenčanja: Odredio je akontaciju, a evo što je sve zabranjeno

Objava na Facebooku dobila je zasad osamdesetak lajkova podrške

Ilustrativna fotografija

 Zoonar Gmbh/alamy/alamy/profimedia/Zoonar Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Vjenčanja su često, prema popularnoj definiciji Đorđa Balaševića, "parada pijanstva i kiča". Uzvanici, pa i mladenci, znaju biti alkoholizirani, bučni, nasilni, skloni pirotehnici...

Kako se vjenčanja u velikom broju odvijaju u crkvama, koje se suočavaju s tim problemima, župnik župe svetog Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda vlč. Luka Ćosić javno je na Facebooku objavio pravilnik za vjenčanja u toj župi, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ponukan različitim nepravilnostima i nerazumijevanjima u slavlju sakramenta ženidbe izdajem sljedeće pravilnik kojim se jasno određuje kako teku priprave prije, za vrijeme i nakon vjenčanja u našoj župi", objasnio je uvodno svećenik.

U skeniranim uputama koje je priložio navodi se da vjenčanje treba najaviti u župnom uredu barem 45 dana unaprijed.

Bacanje konfeta, cvijeća ili riže pred crkvom poslije vjenčanja je neprikladno, nekulturno i zabranjeno, baš kao i paljenje baklji te ostavljanje boca po crkvi i oko nje za vrijeme vjenčanja.

"Mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobivaju natrag ako je sve u redu", napisao je župnik.

Župnik napominje da mladenci u crkvu trebaju ući zajedno. Uzvanici, kao i mladenci, moraju biti primjereno odjeveni, u skladu s općim bontonom, i ne smiju galamiti jer je crkva za vjernike sveto mjesto te se u nju, bez obzira na vlastita uvjerenja, ulazi s poštovanjem.

Mladenci sakramentu ženidbe pristupaju svjesno, trijezni i sabrani. Uzvanici također ne bi smjeli dolaziti u crkvu pod utjecajem alkohola.

- U slučaju nepoštivanja ovih normi, podsjećamo da se ženidba može sklopiti samo pred dva svjedoka, dok se ostale može zamoliti da napuste crkvu – nastavlja župnik.

Mladencima koji ne pristaju na neki dio njegovog pravilnika župnik je poručio da se sakrament ženidbe može sklopiti i u župi drugog zaručnika ili se može zatražiti dopuštenje za vjenčanje u drugoj župi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Objava na Facebooku dobila je zasad osamdesetak lajkova podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 16:34