PIONIRI REVOLUCIJE

'MAJSTORI SEKSA' Johnsons i Masters, par koji je Ameriku naučio kako voljeti

Filmski kritičar Magazina pogledao je prvu epizodu američke serije ‘Majstori seksa’. Serija je izazvala golemo zanimanje. Španjolci je već gledaju, kupio ju je i Channel Four...

Iz mog iskustva, naučila sam odvajati seks od ljubavi”. Tako govori junakinja Virginia Johnson u novoj seriji “Majstori seksa”, koja se počela emitirati prošle nedjelje na američkoj kablovskoj mreži Showtime. Godina je 1957., Virginia je dvaput razvedena, ima dvoje djece i 32 godine i ne zna kako bi zapravo zarađivala za život. Zato objeručke prihvata ponudu Williama Mastersa, ginekologa na Washingtonskom sveučilištu u St. Louisu, da mu bude tajnicom. Njezin poslodavac namjerava je, međutim, uposliti na posebnom projektu: naumio je znanstveno istraživati ljudsku seksualnost i to ono što dotad nitko nije učinio, u pravom laboratoriju s dobrovoljcima koji su spremni imati snošaj s neznancima. Virginia nema potrebnog znanstvenog pedigrea da bi mu u tom pothvatu bila ravnopravna partnerica, ali je komunikativna, pronicljiva i umije nagovoriti ljude na nešto što on - onako uštogljen - nikad ne bi bio u stanju.

Uspješni terapeuti

Ukoliko bar malo poznajete seksologiju, jasno vam je da su Virginia Johnson i William Masters autentične ličnosti. Nekoć kontroverzni par znanstvenika (ona je poslije završila psihologiju, tako da ga je mogla ravnopravno pratiti u istraživanjima) uzbunio je Ameriku tezom da je potreba za seksom najnormalnija ljudska osobina i da o njoj morate sve znati ukoliko želite biti sretni u braku ili kakvoj već jeste intimnoj vezi. Konzervativni krugovi odmah su ih osudili da podrivaju temelje američke obitelji i društva, međutim, njih dvoje su uvijek uspijevali naći sredstava za daljnji rad. Ono čime su se bavili bilo je zbilja revolucionarno, jedinu ozbiljnu prethodnicu predstavljao im je dr. Alfred Kinsey, koji je 1948. objavio prijelomnu knjigu “Seksualno ponašanje muškaraca”, a šest godina kasnije i “Seksualno ponašanje žena”, međutim, Masters i Johnson bili su puno temeljitiji: dok je on sa svojim suradnicima zaključivao isključivo na osnovu tisuća obavljenih intervjua, dvojac je uvodio u ispitivanje neku vrstu poligrafa, zatim mjerače tlaka, tjelesnog uzbuđenja i koječega drugoga, tako da su koliko-toliko sigurno mogli ustanoviti kada je njihov ispitanik na seksualnom vrhuncu, a kada to lažira. Godine 1966. izašla je njihova knjiga “Ljudska seksualnost”, koja je dočekana kao prava senzacija, a kada su joj 1970. priključili i svoje istraživanje o tome kako i zašto muškarci i žene zakazuju u seksu, zacementirali su svoj status slavnih znanstvenika. Također, pokazali su se i kao vrsni seksualni terapeuti: dok su Kinseyjevi pacijenti morali čekati i po nekoliko mjeseci na bilo kakve rezultate (kojih često nije ni bilo), njihovi su prolazili terapiju od samo dva tjedna i u velikom broju slučajeva smatrali se izliječenima.

Ishitrena reakcija

Kada su se upoznali te 1957. godine, Masters je bio oženjen, no neprekidni rad s Johnsonicom (ona se kasnije žalila da korištenje nedjelje ili blagdana kod njega nije dolazilo u obzir) rezultirao je i ljubavnom vezom, pa su se 1971. vjenčali. Kasnije im knjige nisu bile tako uspješne - “Homoseksualnost u perspektivi” (1999.) osporavana je zbog Mastersove teze da se spolna orijentacija da promijeniti (što Johnsonica kasnije nije podržala), a bestseler “Masters i Johnson o seksu i ljubavi” smatran je ishitrenom reakcijom na epidemiju AIDS-a. Njihovu je slavu ipak je ponajviše zasjenila Shere Hite utjecajnim raspravama o prirodi ženskog orgazma.

Brak je potrajao sve do 1992., ali su i nakon razvoda ostali suradnici. On je umro 2001. u 86. godini (imao je Parkinsonovu bolest), a ona krajem srpnja ove godine, kada je serija “Majstori seksa” bila već u post produkciji.

U srcu Amerike

Inspiracija za seriju biografska je knjiga Thomasa Meiera podugačkog naslova “Majstori seksa: Život i doba Williama Mastersa i Virginie Johnson, para koji je naučio Ameriku kako voljeti”, objavljena 2009. godine. Nju je odmah “progutala” poznata scenaristica Michelle Ashford (mini-serije “Pacifik” i “John Adams” na kojima je surađivala obasute su sa desetak nagrada Emmy) i zainteresirala za nju televizijski odvojak moćne kompanije Sony, koji je producirao i upravo završenu hit seriju “Breaking Bad”. Svima je bilo jasno da je u pitanju prestižan projekt, zato su i osigurali solidan budžet za svaku od 12 epizoda, koliko ih je planirano u prvoj sezoni, te privukli poznate filmske redatelje Johna Maddena (“Zaljubljeni Shakespeare”) i Michaela Apteda (“Rudareva kći”, “Gorile u magli”). Za ulogu Williama Mastersa isprva je bio predviđen Paul Bettany (“Genijalni um”, “Gospodar i ratnik”), ali mu se projekt učinio suviše “sklizak”, pa je umjesto njega uskočio ugledni kazališni, filmski i televizijski glumac Michael Sheen (tri put je igrao Tonyja Blaira, najdojmljivije u filmu “Kraljica”, no bio je odličan i kao nedavno preminuli David Frost u filmu “Frost/Nixon”), koji je u njega toliko vjerovao da se prihvatio i funkcije producenta. Lizzy Caplan, koja igra Virginiju Masters, u tabloidima je poznatija kao životna partnerica zvijezde “Prijatelja” Matthewa Perryja, no neosporno talentirana filmska i televizijska glumica napokon je dobila angažman po kojem će je pamtiti.

Smještanje u razdoblje od prije nekoliko desetljeća odmah je navelo na usporedbu sa serijom “Momci s Madisona”, međutim, ta baš i ne stoji. Potonja se odigrava u šminkerskom New Yorku, u blještavom svijetu marketinških agencija, a osim toga u njoj je bar desetak ravnopravnih protagonista, dok su “Majstori seksa” smješteni u srce Amerike, u St. Louis, gdje se malo zna o modnim trendovima i gdje je dvoje junaka - oko kojih je sve usredotočeno - moralo biti dosta drsko i svojeglavo da se upusti u takvu pustolovinu. Uostalom, u mnogim državama Amerike udane bi žene tada riskirale kaznu zatvora ukoliko bi koristile sredstva za kontrolu rađanja.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:49