BRODSKI DNEVNIK

Filipovo iskustvo, obnova austrougarskog lukobrana i Darkove zasluge za napredak marine

Eno slavne Arene i podno nje jarbola ACI-jeve marine. Tu nas čeka poznanik i vrijedni suradnik, direktor marine Darko Starčević
Filip Pavić
 Matija Djanjesic/CROPIX

Jutro je, plovimo prema sljedećem odredištu Patrole - ACI marini Pula. U Luci Veli Brijun proveli smo mirnu i tihu noć na vezu. Sjedimo u kokpitu i razmatramo jučerašnji radni dan. Junački ga je u cijelosti odradio Filip. Ali nije baš zadovoljan obavljenim poslom, jer je ostao bez odgovora na neka pitanja. Filip je inače novinarsko dijete Nautičke patrole. Na brod je došao prije četiri godine kao zaposlenik sa samo tri mjeseca staža i to na internetskom portalu Jutarnjeg lista u rubrici Novac. Još nije znao želi li uopće biti novinar. Inače je diplomirani filozof koji je svoje životno i egzistencijalno iskustvo, kako kaže, stjecao radeći u zagrebačkim skladištima i kafićima.

Rekao je kako mu je želja "danas-sutra predavati u školi, zapušu li povoljni vjetrovi u tom smjeru". No srećom za novinarstvo, ti su vjetrovi izostali, a šteta za školstvo, jer bi ga klinci vjerojatno obožavali. Na naše pitanje bi li ipak zaplovio burnim novinarskim vodama, zagonetno je odgovorio: "Vidjet ćemo što će donijeti život". No već se tad nekako dalo naslutiti kako će se stvari dalje razvijati, jer je za sebe tad rekao da je "nenametljivi promatrač, blagi cinik i pristalica autentičnog iskustva". I evo Filipa u četvrtoj patroli, ali sad već s četverogodišnjim iskustvom u kojem je stekao mjesto u vrhu dnevnog novinarstva, status vještog analitičara, majstora zakučastih intervjua i neumoljivog istraživačkog novinara. Eto, otud njegovo nezadovoljstvo jučerašnjim odrađenim danom.

Približavamo se Puli. Oprezno obilazimo podmukle i opake podvodne škrbine, ostatke 1200 metara dugačkog i mjestimice nedovršenog austrougarskog lukobrana, koji je tu bivšu ratnu luku trebao štititi od neprijatelja s mora i velikih valova. Ovo megazdanje još ima čvrste temelje duž cijele dužine i svih svojih sedam metara zamišljene širine. Računa se da bi obnova lukobrana, koji bi cijelu golemu uvalu pretvorio u mirnu lagunu, danas stajala oko osam milijuna eura.

Eno slavne Arene i podno nje jarbola ACI-jeve marine. Tu nas čeka naš dugogodišnji poznanik i vrijedni suradnik, direktor marine Darko Starčević. Za njegova mandata marina je znatno napredovala u svakom pogledu. Dobitnica je i našeg priznanja Zlatni osmijeh Jadrana, jer su svi anketirani nautičari ljubaznosti osoblja marine dali čistu peticu. Darko je u međuvremenu napredovao. Sad je uz ACI Pula i direktor ACI marine Pomer, i regionalni direktor za Istru. Darko nam odmah priopćava glavnu novost. Restoran u marini preuzeo je mladi ambiciozni dvojac koji bi tom mjestu trebao vratiti nekadašnju slavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 13:07