NEDJELJNI OTKRIVA

Panika među hrvatskim sucima:Monstrum koji prijeti da će nassve dići u zrak izlazi na slobodu

Zatvorenik Milenko Toth već godinama iz zatvora najavljuje osvetu brojnim sucima

Pustim sudskim hodnikom odzvanja zveket lanaca dok dvojica pravosudnih policajaca vode zatvorenika Milenka Totha (49) prema sudnici na drugom katu zgrade zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Ruke i noge zavezane su mu lisičinama dok se polako kreće dobro poznatom zgradom. U sudnici se nije dugo zadržao. Kao i nebrojeno puta do sada, zatražio je izuzeće sutkinje. I ona mu se, tvrdi, kao i kompletno pravosuđe osvećuje i montira mu procese. Osim sudaca, protiv njega su se urotili i državni odvjetnici, sudski vještaci, pravosudni policajci, liječnici kazionice u Lepoglavi, cimeri iz ćelije... Baš svi. Zato zatvorske dane u Lepoglavi krati pisanjem brojnih kaznenih prijava. Poslao ih je najmanje stotinu, a prijavljivao je sve koji su mu ikada stali na žulj. A njih je bilo stvarno puno.

Milenko Toth osebujnog je izgleda, nalikuje onim osuđenicima na smrtne kazne iz američkih filmova, tijelo mu je istetovirano, a gotovo sve zube povadio je tijekom boravka u zatvoru. Kad ga čovjek pogleda, nije mu svejedno. A kad mu se tek zbroje sva kaznena djela koja je tijekom života počinio, tek tada ovaj zatvorenik i noćna mora za sve suce izaziva nelagodu.

‘Neće živ iz Lepoglave’

Prije nego što je započeo svoj dugogodišnji zatvorski staž, živio je u Topolovcu kraj Siska gdje mu još uvijek žive majka i brat. Susjedi pričaju da je bio sasvim normalan, a onda se nešto u njemu prelomilo. Sucu, koji ga je početkom devedesetih osudio zbog ilegalnog oružja, podmetnuo je bombu ispred kućnog praga. On je izvukao živu glavu, ali su sučevoj supruzi liječnici morali amputirati nogu. Pomračena uma ubio je jednog lugara. Uspio je pobjeći, a od policije se skrivao na okupiranom području oko Siska. Mediji su tada prenosili kako ga štite srpski pobunjenici, a kada je uhićen u okolici Karlovca, Sisak je odahnuo.

Međutim, čim je došao u zatvor, počeo je stvarati probleme. Kad nije zadovoljan s novim cimerom u ćeliji, jednostavno podmetne požar i porazbija cijeli inventar u sobi pa često završava u samici. Pravosudne policajce konstantno prijavljuje jer ga navodno tuku. I kradu mu upaljače.

Svo osoblje iz Lepoglave, tvrdi, također se urotilo protiv njega pa gotovo svakodnevno marljivo piše kaznene prijave i optužne prijedloge koje sudovi uredno odbacuju.

U jednoj od prijava protiv pravosudnih policajaca, napisao je i da cijela uprava zatvora planira njegovu likvidaciju.

- Neće živ izaći iz Lepoglave, nećemo mi njega živog pustit na slobodu, previše je opasan - dio je navodnog razgovora čuvara u zatvoru kojeg mu je prenio jedan zatvorenik.

Kada je, pak, počeo prijetiti smrću svima s kojima se susretao, stvar je postala mnogo ozbiljnija. Zaposlenici kaznionice tako je jednom prilikom rekao da će joj ‘izvaditi maternicu francuskim ključem’, a zaprijetio joj je i nabijanjem na glogov kolac. Jednom je sucu, pak, rekao da će mu biti gore ‘nego kad je Mate Oraškić u sudnici ubio sutkinju, zapisničarku i suprugu’.

Vidimo se u paklu

Da se njegove riječi trebaju itekako ozbiljno shvatiti, pokazao je kada se osvetio sucu iz Siska pa je zbog svojih prijetnji prije nekoliko godina završio na optuženičkoj klupi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda.

Međutim, čim je ušao u sudnicu, sudac Nenad Lukić nije mogao doći do riječi od njegovih prostačkih uvreda i psovki. Sat i pol psovao mu je “majku ustašku”, nazivao ga je “smećem” i govorio mu neka zaveže. Iako mu je sudac dao priliku da iznese obranu, iz njegovih usta nije izlazilo ništa osim gnjusnih psovki i uvreda. Za svaku psovku sudac ga je novčano kažnjavao, a do kraja rasprave, kažnjen je s ukupno 33 tisuće kuna. Šest ga je puta izbacivao iz sudnice, ali ga je morao upoznati sa svakim korakom sudskog postupka kako mu ne bi narušio njegova prava. Naime, Toth jako dobro poznaje sudsku proceduru i na svaku pogrešku sigurno će reagirati. U tome je postupku na kraju osuđen na višegodišnju robiju.

Međutim, sve mu kazne ističu 2013. godine i tada bi Toth trebao izaći iz zatvora. Izuzetno opasan i agresivan. I slobodan. Od toga posebno strahuju njegovi susjedi u Topolovcu.

- Stalno nam piše iz zatvora i prijeti, a imamo malo dijete. Šalje nam građevinsku inspekciju zbog ograde između naših dvorišta. Najradije bi prodali kuću i odselili, no zbog njegovih tužbi, ne možemo je staviti na prodaju. Kad izađe van, sigurno će napraviti nekakvu glupost - pričaju Tothovi susjedi. Boji ga se i građevinska inspektorica koju je također prijavio USKOK-u tvrdeći da je primila mito kako bi odbacila njegove pritužbe.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 09:52