DRASTIČNA ESKALACIJA

Ajatolah izdao naredbu, Iran se sprema za rat, uzvratit će sa tisuću raketa, procurili detalji protuudara na Izrael!

Strani avioprijevoznici obustavili su letove za Iran, svi čekaju kada će i kako udariti Izrael, Iran sprema odmazdu, iako bi najradije izbjegao sukob

Iranska vojska

 Atta Kenare/Afp

Iran je spreman na rat s Izraelom, no u isto ga vrijeme nastoji izbjeći. Iranski ajatolah Ali Hamnei naredio je generalima da pripreme više planova za odgovor na izraelski napad. Koliko će jako Iran udariti, uvelike će ovisiti o žestini izraelskih napada, objavio je američki The New York Times, pozivajući se na četiri visoka iranska izvora. Moguće je i da uopće ne odgovore: Iran se priprema za rat s Izraelom, ali se i dalje nada da će ga izbjeći.

Ako Izrael svojim napadom nanese veliku štetu i izazove puno žrtava, Iran će uzvratiti. Ako Izrael bude razarao naftnu i energetsku infrastrukturu ili nuklearna postrojenja ili ako izvrši atentat na visoke vođe, Iran to neće moći ignorirati, prenijeli su iranski dužnosnici stav ajatolaha Hamneija.

image

Iranski ajatolah Ali Hamnei s čelnicima Iranske revolucionarne garde

-/Afp

Među ostalim, pripremaju planove za napad na Izrael s 1000 balističkih projektila, eskalaciju napada naoružanih skupina koje podržava Iran te ometanje pomorskog prometa kroz Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac. To bi bila drastična eskalacija u odnosu na 200 balističkih projektila, koliko su ih ispalili 1. listopada kao osvetu za izraelska ubojstva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu i šefa Hezbolaha Hasana Nasralaha u Libanonu.

U slučaju izraelskog napada, naš odgovor bit će proporcionalan i proračunat, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi u srijedu na rubu summita BRICS-a u Kazanju. Iran već mjesecima vrlo suzdržano reagira na poteze Izraela. Rizik je prevelik: sveobuhvatni rat Irana i Izraela produbio bi krizu i vjerojatno isključio sve izglede za mir u Gazi i Libanonu, a možda bi i upleo direktno SAD u sukob na strani Izraela.

U slučaju da se Izrael odluči na manji napad na skladišta oružja ili vojne baze, Teheran bi mogao zaključiti da je u njegovu najboljem interesu ne poduzeti ništa, čime bi okončao najnoviji krug sukoba. Prije se nagađalo da Izrael razmišlja o napadima na iransku naftnu infrastrukturu ili nuklearna postrojenja, čemu se SAD protivi kako ne bi došlo do eskalacije. Posljednjih tjedana Iran pokušava ojačati veze s arapskim zemljama regije, istodobno upozoravajući da bi ih svaka pomoć Izraelu u napadu na Iran učinila legitimnom metom.

Ministar Araghchi je na konferenciji za medije u Kuvajtu u utorak rekao kako susjedi uvjeravaju da neće dozvoliti izraelskim zrakoplovima da koriste njihov zračni prostor ili da dopunjavaju gorivo na njihovu tlu u slučaju napada na Iran.

Nepoznanica je kako će Izrael odgovoriti. U travnju su Iran i Izrael razmijenili raketne napade nakon što su Izraelci gađali kompleks iranskog veleposlanstva u Siriji. U iščekivanju izraelske odmazde, iranske vojne snage već su tjednima u stanju pune pripravnosti.

Pojačali su protuzračnu obranu na osjetljivim vojnim i nuklearnim lokacijama, rekli su iranski izvori za NYT. Pojačane su snage u pograničnim područjima, zbog zabrinutosti da bi militantne skupine poput ISIS-a ili pobunjenih manjina mogle poduzeti napade ako počne rat. Iranske vlasti su u četvrtak zabranile letove civilnim bespilotnim letjelicama, a većina stranih zračnih prijevoznika obustavila je letove za Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 15:24