NEVIĐENA TRAVESTIJA

‘Ako padne Vučić, na vlast dolazi Lucifer!‘: Srpski mediji prenijeli poruku tzv. Svetog Starca, a onda se otkrila prava istina...

Mediji u Srbiji masovno su prenijeli ‘proročanstvo‘ čovjeka kojega su predstavili kao jednog od najuglednijih pravoslavnih duhovnika
 Oliver Bunic/Afp

Iz Srbije, kako se čini, dolazi jedna od većih medijsko-političko-društvenih bizarnosti vezanih za lik i djelo tamošnjeg vožda, predsjednika Alelsandra Vučića. Naime, tabloidni srpski portali (i ne samo oni) su prošlog tjedna prenijeli navodnu "poruku pouke" kontroverznog grčkog svećenika Elpidija, u kojoj je pozvao srpski narod da se moli za predsjednika Vučića, upozoravajući da bi njegova smjena dovela na vlast čovjeka povezanog s Luciferom, prenio je u petak Danas, jedan od rijetkih neovisnih srpskih medija, tekst projekta Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Raskrikavanje.

Iako je Elpidije, u tekstovima tabloida, predstavljen kao jedan od najuglednijih duhovnika Grčke pravoslavne crkve, grčki portali za provjeru činjenica navode da je on zapravo marginalna figura poznata po širenju apokaliptičnih predviđanja o predstojećim ratovima, katastrofama i dolasku Antikrista, koja nisu dobila službenu podršku crkvenih vlasti, piše Raskrikavanje, kako prenosi Danas.

Portali dnevnih listova Politika, Novosti, Alo i Kurir, kao i B92, Objektiv i Red portal prenijeli su prošlog tjedna vijest o "poruci pouke" koju je srpskom narodu uputio "sveti starac Elpidije sa Rodosa", a u kojoj govori o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U emisiji Novo jutro, na prorežimskoj televiziji Pink, cijelu poruku čitala je i voditeljica Jovana Jeremić, piše Raskrikavanje. Beogradski novinar Bojan Bednar u komentaru za Al Jazeeru navodi da je ova vijest objavljena kao treća vijest u emisiji.

Bednar je ocijenio kako su prorežimski mediji u Srbiji pomaknuli granice poltronstva prema Vučiću na sasvim novu, u pravom smislu riječi mesijansku razinu jer, iako su ga i dosad slavili kao spasitelja Srbije u političkom i ekonomskom smislu, nitko nije mogao pretpostaviti da će ga promovirati u borca protiv samog Sotone.

‘On to uopće nije rekao‘

Prema navodima u srpskim medijima koji su prenijeli ‘proročanstvo‘, ovaj "sveti starac" poručio je narodu Srbije da se moli za Aleksandra Vučića, ističući da Srbi često ne razumiju svojeg predsjednika i osuđuju ga. On je navodno priznao da predsjednik pravi političke pogreške, ali je naglasio da voli Srbiju, da odbija priznanje Kosova i da ima želju zaštititi Srbiju od nadolazećeg svjetskog sukoba. Tabloidi su naveli da je svećenik upozorio da će, ukoliko Vučić bude smijenjen, na vlast doći čovjek koji je izabranik Lucifera, što će dovesti do poniženja i stradanja naroda. Poruka završava apelom na molitvu umjesto osude, uz napomenu da je to kršćanski čin.

Nije jasno, kako se navodi, odakle tabloidima ove izjave, budući da se to u njihovim tekstovima ne navodi, a ne mogu se naći na drugim mjestima, kako navodi Raskrikavanje. Novosti, koje su prve objavile autorski tekst 7. rujna, do objavljivanja teksta Raskrikavanja nisu odgovorile na pitanje Raskrikavanja o porijeklu citata, koji su vrlo brzo preuzeli i objavili mnogi drugi srpski tabloidni portali.

Međutim, u pojedinim tekstovima se navodi da je prije godinu i pol dana starac Elpidije bio u posjetu srpskim manastirima i "svoje poučne riječi o Srbima izgovorio arhimandritu Petru Dragojloviću, jednom od najuglednijih srpskih igumana".

Prevoditelj s grčkog jezika tijekom Elpidijeve posjete Srbiji bio je Antonije Nedeljković, koji je snimku tog posjeta objavio na svom YouTube kanalu Agiorit Agiorit.

U novoj snimci otprije nekoliko dana Nedeljković tvrdi da Elpidije nikada nije izgovorio riječi koje mu ovih dana pripisuju tabloidi. Tvrdi i da sve poruke i pouke koje Elpidije šalje u Srbiju dolaze isključivo preko njega. "Starac i ja smo tijekom posljednje dvije godine vodili intenzivne telefonske razgovore. Kada je dolazio u Srbiju, bio je moj gost i tom prilikom smo obišli nekoliko manastira. Samo djelić informacija bio je i ostao dostupan javnosti sve do danas. Tim malenim dostupnim postotkom su nedavno pokušali manipulirati u političke svrhe”, rekao je Nedeljković za Raskrikavanje.

"Netko im je prenio fragment koji je starac izgovorio o Aleksandru Vučiću prilikom posjeta našim manastirima, znate, ljudi pitaju starca što misli o aktualnoj srpskoj vlasti, starac odgovori, i onda se to prepričava", tvrdi Nedeljković. Nedeljkovićev YouTube kanal obiluje video sadržajem koji obrađuje popularne teorije zavjera, a izjave Elpidija često su prevođene i titlovane u tim video-zapisima.

Većina portala koja je objavila ovu poruku predstavila je Elpidija kao jednu od najbitnijih figura Grčke pravoslavne crkve. U tim tekstovima se navodi da je Elpidije, poznat i kao "Sveti Starac", jedan od najuglednijih duhovnika Grčke i učenik svetogorskih duhovnika.

‘Marginalna figura‘ koja predviđa apokalipsu

Međutim, novinari iz čak tri grčke redakcije za provjeru činjenica Elpidija smatraju kontroverznim prorokom. Iz grčkog portala za provjeru činjenica Ellinika Hoaxes potvrdili su da je Elpidije pravoslavni svećenik s Rodosa, ali ističu da je prepoznatljiv prije svega po svojih 15 godina propovijedanja o predstojećim katastrofama, ratovima, gladima i epidemijama, uz tvrdnje da je vrijeme Antikrista blizu. Navode da je tijekom pandemije korone Elpidije često širio teorije zavjere o virusu i cjepivima.

"Njegove marginalne ideje ne predstavljaju službeni stav Grčke pravoslavne crkve, niti su dobile podršku od strane ‘mainstream‘ teologa ili visokog svećenstva", kažu s tog portala. Dodaju i da je Elpidije relativno nepoznat većem dijelu stanovništva, izuzev antivaksera i ultrareligioznih krugova koji ga promoviraju putem interneta kao potvrdu svojih uvjerenja.

Sličan odgovor stigao je i od vlasnika portala Greece Fact Check Thanosa Sitistasa, koji je ranije analizirao neke od Elpidijevih izjava. On je za Raskrikavanje rekao da je on "marginalna figura koja često iznosi smjela i netočna predviđanja, poput tvrdnje da će Treći svjetski rat započeti 2013. godine”.

Prema njegovom mišljenju, Elpidija ne treba smatrati uglednom duhovnom ličnošću, već neuspješnim prorokom koji neprekidno predviđa apokaliptične događaje kao što su ratovi, smrti i pandemije. Sitistas dodaje da se Elpidije pojavljuje isključivo u "alternativnim" medijima i na YouTube kanalima.

Kao dodatni primjer, Sitistas je izdvojio Elpidijev intervju na solunskom radiju, gdje je tvrdio da će Grčka povratiti kontrolu nad Istanbulom i ‘predvidio‘ da Rusija neće izvesti kopnenu invaziju na Ukrajinu, već da će sukob biti brzo okončan nakon nekoliko zračnih borbi.

Urednik grčkog FactReview Andronikos Koutroumpelis kaže da je Elpidije od 2010-ih dio "apokaliptičnog pokreta u pravoslavlju", koji se fokusira na proročanstva o skorašnjoj apokalipsi. "Ovakve stavove Crkva ne promovira službeno, već ih uglavnom šire starci i osobe koje podsjećaju na vođe kultova, a Crkva prema njima postupa na različite i suptilne načine. (...) Zbog vrlo kontroverznih izjava, na njih se može vršiti posredni pritisak da ublaže retoriku, ali se rijetko s njim suočavaju izravno”, rekao je Koutroumpelis za Raskrikavanje, kako prenosi Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:17