RAJ ZA KRIMINALCE

Alati za presađivanje kose, specijalna infuzija i najmodernija oprema na svijetu: ‘Obične klinike? Samo uđite unutra...‘

Većina klijentele su djelatnici iz online kasina, koji ilegalno rade na Filipinima

Plastična kirurgija, ilustracija

 Guillaume Bonnefont/zuma Press/profimedia/Guillaume Bonnefont/zuma Press/profimedia

Tajne bolnice na Filipinima bjeguncima nude usluge plastične kirurgije, kako bi im pomogli da izbjegnu uhićenje. Unutar jedne od takvih ustanova, koja je prije dva mjeseca zatvorena u gradu Pasay nakon dojave policiji, pronađeni su instrumenti za presađivanje kose, zubni implantati i infuzije za izbjeljivanje kože, javlja BBC.

- Od toga možete stvoriti potpuno novu osobu - rekao je Winston John Casio, glasnogovornik Predsjedničke komisije za borbu protiv organiziranog kriminala, kako prenosi britanski javni servis.

Najavio je da bi još dvije ilegalne bolnice mogle biti zatvorene u nadolazećim tjednima, nakon što je policija obavila pretres prve veličine oko 400 kvadratnih metara u južnom predgrađu Manile tijekom svibnja. Vjeruje se da su ustanove pod trenutnim nadzorom četiri puta veće.

Većina klijentele su djelatnici iz online kasina, koji ilegalno rade na Filipinima, poznatijima pod nazivom Pogos (Phillipine Online Gaming Operations). Služe igračima u Kini gdje je kockanje protuzakonito. Policija sumnja da se Pogos koristi i kao paravan za ostale kriminalne aktivnosti, poput telefonskih prijevara i trgovanja ljudima.

image

Plastična kirurgija, ilustracija

Guillaume Bonnefont/zuma Press/profimedia/Guillaume Bonnefont/zuma Press/profimedia

Osim plastične kirurgije, u zatvorenoj bolnici u Pasayju, pronađeni su aparati za hemodijalizu, što vlastima sugerira da su nudili i razne medicinske tretmane. Uhićena su tri liječnika, dva iz Vijetnama i jedan iz Kine uz još jednu medicinsku sestru. Nitko od njih nije imao dozvolu za rad na Filipinima.

- Izvana izgledaju kao obične klinike, ali kad uđete, šokantna je vrsta tehnologije koje imaju. Pogos bolnice ne traže odgovarajuće identifikacijske iskaznice, možete kao klijent biti bjegunac ili ilegalni stranac na Filipinima - objasnio je Casio za BBC.

Ilegalna online kasina procvjetala su tijekom vlasti bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea, koji je htio prijateljski odnos s Kinom tijekom mandata. Njegov nasljednik Ferdinand Macros Jr., krenuo je u obračun s Pogosom, uz objašnjenje da ne želi percepciju Filipina kao središta prijevara.

U prosincu 2022. godine, imigracijski službenici su uhitili osumnjičenog člana kineske mafije, koji se navodno podvrgnuo plastičnim operacijama kako bi izbjegao kazneni progon. Casio tvrdi da se takvi slučajevi mogu povezati s ilegalnim bolnicama, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:20