BIVŠI VATERPOLIST

Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika Beograda, oporba bijesna: ‘On je sramota i uvreda za sve Beograđane‘

U Beogradu su održani ponovljeni izbori, popraćeni bojkotom dijela oporbe i optužbama da su pokradeni i izvan demokratskih standarda

Aleksandar Šapić

 Pedja Milosavljevic/Cropix

Skupština Beograda izabrala je u ponedjeljak Aleksandra Šapića iz vladajućeg SNS-a za gradonačelnika srbijanske prijestolnice nakon ponovljenih izbora, popraćenih bojkotom dijela oporbe i optužbama da su pokradeni i izvan demokratskih standarda.

Za Šapića je glasalo 62 od nazočna 64 vijećnika gradske skupštine koja ima 110 mjesta.

Šapić je poslije ponovnog izbora poručio da će "povjerenje građana graditi na onome što je učinjeno prethodnih godina" tijekom njegova prvog mandata.

On je dužnost gradonačelnika Beograda već obnašao od lipnja 2022. do listopada 2023. godine, a potom je bio predsjednik Privremenog organa Beograda, prijelaznog tijela u vrijeme izbora.

Lista vladajuće koalicije "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", koju uz SNS čini još 14 stranaka i političkih organizacija, osvojila je na ponovljenim izborima 64 mandata, a liste dijela oporbe zastupa 14 vijećnika "Biramo Beograd" i 21 vijećnik pokreta "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promijeni".

Listi kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi snaga naroda“ pripalo je 10 mandata, a Ruskoj stranci, koju se smatra satelitom SNS-a, jedan mandat.

Šapić, nekadašnji vaterpolski reprezentativac Jugoslavije i jedan od najboljih igrača svijeta svoje generacije, te bivši predsjednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu od 2011. do 2013. godine, promijenio je u međuvremenu još dvije političke opcije.

Dužnost šefa DS-a u Beogradu napustio je u lipnju 2013. godine, nakon čega je izabran za predsjednika gradske općine Novi Beograd.

Potom je osnovao stranku Srpski patriotski savez (SPAS), da bi ju 2019. pridružio Vučićevom SNS-u, u kojem je prvo izabran za potpredsjednika Središnjeg odbora, a u studenom 2021. za potpredsjednika stranke.

Šapić vodi zakladu „Budi human” čiji je cilj da pomogne u liječenju i pribavljanju novca za neophodne terapije, napose oboljele djece.

Posljednjih je mjeseci u javnosti, kao predsjednik prijelaznog tijela gradske vlasti od parlamtarnih i beogradskih izbora u prosincu, te ponovljenih izbora za Beograd 2. lipnja, često bio na meti oporbe zbog spornih infrastrukturnih projekata, ksenofobnih izjava, te protivljenja održavanju festivala kulturne razmjene mladih Srbije i Kosova "Merdita-dobar dan".

Predsjednica beogradskog odbora oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović rekla je uoči današnjeg izbora da je Šapić "sramota i uvreda za sve Beograđane", te da nema podršku ni građana, ali ni svoje organizacije.

Ona je rekla da će danas za Šapića glasati "bezimeni julovci (JUL- nekadašnja stranka supruge Slobodana Milošević), socijalisti i radikali koji su se sakrili iza imena Aleksandra Vučića".

Oporbeni pokret Kreni-Promijeni, koji je napustio današnju sjednicu prije glasanja, protiv Šapića je u međuvremenu podnio kaznenu prijavu za pokušaj kupnje mandata na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:02