ŠPIJUNSKA AFERA

Američka dužnosnica optužena da je bila kineski agent, raskrinkao ju luksuzni stil života: ‘Naručivala je patke u Nanjing stilu‘

Savezni agenti u utorak ujutro ušli su u kuću bračnog para na Long Islandu i priveli ih na temelju 10 kaznenih točaka

Linda Sun

 Screenshot/X

Visoka pomoćnica vlade američke savezne države New York potajno je pomagala kineskoj vladi oko pristupa službenoj politici o covidu-19, a zauzvrat je, kao tajna agentica/špijunka za Peking, uživala u svim blagodatima raskošnog života koji joj je omogućila upravo Kina.

Prema američkoj optužnici, 41-godišnja Linda Sun u razdoblju od oko 14 godina uspjela je doći do visoke pozicije guvernerove zamjenice šefa kabineta. Prema federalnim tužiteljima, dotična je iskoristila svoj položaj kako bi pomogla kineskim dužnosnicima, blokirajući pritom tajvanske diplomate u njihovim pokušajima kontaktiranja državne vlade, a osim toga, tajno je razmjenjivala interne dokumente s Pekingom.

U jednom slučaju Linda je čak potajno dodala kineskog dužnosnika privatnom pozivu državne vlade koja je trebala raspravljati o službenom odgovoru javnog zdravstva na pandemiju virusa. Paralelno s tim, Sun je sprječavala tajvanske predstavnike da komuniciraju ili se sastaju s visokim dužnosnicima u američkoj vladi.

- Sve je riješeno na zadovoljavajuć način - hvalila se 41-godišnjakinja u jednoj poruci koju je poslala kineskom konzularnom službeniku 2016. godine, nakon što je uspješno odvratila vrhunskog njujorškog političara s događaja čiji je domaćin bio Tajvan.

Kina je Lindu Sun i njezinog supruga Christophera Hua zauzvrat navodno nagradila mitom od nekoliko milijuna dolara. Tim novcem supružnici su kupili kuću u New Yorku vrijednu 4,1 milijun dolara, u koju su im stizale posebne dostave slane patke u Nanjing stilu, što samo dokazuje u kakvom su luksuzu uživali. Spomenutu deliciju pripremao je osobni kuhar službenika kineske vlade, a ista je tajnoj agentici poslana u najmanje 16 različitih prilika.

Linda i Christopher u međuvremenu su postali i vlasnici stana s pogledom na ocean od 2,1 milijun dolara u Honoluluu na Havajima te sportskog automobila Ferrari Roma iz 2024. godine, prenosi BBC.

No to nije sve - darovi su uključivali i plaćeno putovanje u Kinu, ulaznice za vrhunske predstave, koncerte i sportske događaje, a Lindin rođak dobio je posao preko veze.

Sun i Hu u utorak su se na federalnom sudu u Brooklynu izjasnili nevinima. Tereti ih se, između ostaloga, za pranje novca i vizne prijevare. Osim toga, zakon SAD-a zahtijeva da se pojedinci koji djeluju za ili u interesu stranih država ili političkih stranaka registriraju kao strani agenti, što Linda nikad nije učinila.

U optužnici se navodi da je Sun fotografirana na propekinškom prosvjedu koji je organiziran kad je bivša tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen 2019. boravila u New Yorku. Špijunka je također urgirala kako bi se izbjeglo bilo kakvo spominjanje kineskog pritvaranja Ujgura, muslimanske etničke skupine u pokrajini Xinjiang.

Linda je, između ostaloga, napisala i neovlašteno pismo o zapošljavanju kako bi dodala sunarodnjaka u azijsko-američko savjetodavno vijeće guvernera New Yorka.

Savezni agenti u utorak ujutro ušli su u kuću bračnog para na Long Islandu i priveli ih na temelju 10 kaznenih točaka. Sudac je supružnike pustio na slobodu uz jamčevinu, no ograničio im je putovanja na tri američke savezne države, a Sun je dodatno naredio da izbjegava bilo kakav kontakt s predstavnicima kineskog konzulata ili misije u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:46