KATASTROFALNA IMPLOZIJA

Američka obalna straža objavila prvu snimku olupine Titana: ‘Ovo je konačan dokaz‘

Saslušanje je zakazano za 27. rujna i sadržavat će svjedočanstva članova posade i tehničkih stručnjaka

Nova fotografija Titana

 Handout/Afp

Američka obalna straža pokrenula je istragu o Titanu, a sada su objavili i jezivu novu fotografiju potonule podmornice.

Podsjetimo, podmornica je pokušavala prevesti turiste do olupine Titanica kada je nestala 18. lipnja prošle godine. Nakon nekoliko dana pretraživanja Atlantika, Obalna straža je utvrdila da je Titan pretrpio "katastrofalnu imploziju".

Daljinski upravljano vozilo otkrilo je ostatke Titana 22. lipnja 2023., oko 500 metara od pramca Titanica. Obalna straža podijelila je sliku stošca Titanovog repa koji strši iz morskog dna kao dio prezentacije tijekom prvog dana javne rasprave koja je započela 16. rujna.

"Ovo otkriće dovelo je do konačnog dokaza o katastrofalnom gubitku podmornice TITAN i smrti svih pet članova na brodu", kaže se u prezentaciji američke obalne straže.

Najmlađi putnik bio je 19-godišnji Suleman Dawood, sin 48-godišnjeg britansko-pakistanskog milijardera Shahzade Dawooda koji je također bio na Titanu. Britanski milijarder Hamish Harding, koji je imao 68 godina i prethodno je letio na suborbitalnom letu Blue Origin, bio je treći turist na brodu. Poginuli su i kopilot Titana, 77-godišnji Paul-Henri Nargeolet, i pilot, 61-godišnji Stockton Rush. Rush je bio izvršni direktor tvrtke OceanGate, koja je posjedovala i upravljala brodom. Obalna straža izvukla je ljudske ostatke s mjesta olupine i donijela olupinu Titana na obalu na analizu.

Američka obalna straža još uvijek istražuje je li došlo do nemara ili kršenja zakona koji su pridonijeli gubitku broda i smrti svih na brodu. Također želi znati postoje li dokazi o fizičkom kvaru ili nedostatku u dizajnu koji osuđuje plovilo na propast kako bi mogao izraditi bilo kakve sigurnosne preporuke kao odgovor, piše Verge.

Saslušanje je zakazano za 27. rujna i sadržavat će svjedočanstva članova posade i tehničkih stručnjaka, kao i prikupljene dokaze o dizajnu, radu i sigurnosnim protokolima Titana.

image

Podmornica Titan

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:55