VANCE VS. WALZ

Američki mediji: Evo tko je pobijedio u debati potpredsjednika, presudio je nervozni početak

"Što je dobro za Teksas, nije za Washington? Ne ide to tako! Pobačaj je ljudsko pravo svugdje"

 J.D. Vance i Tim Walz sa surugama nakon debate

 Angela Weiss/Afp

Pobijedio je republikanski potpredsjednički kandidat J. D. Vance. Ne samo zbog bolje "stilske izvedbe", nego i zbog preciznije kritike na račun šefice svojeg protivnika. Tako je glasio sud portala Politico nakon debate potpredsjedničkih kandidata na američkim predsjedničkim izborima održane u utorak navečer, ali slično su presudile i druge publikacije. Tim Walz imao je svojih momenata, ali "dugo mu je trebalo da se zagrije", a i tada nije pretjerano zasjao.

"Gledajući Vancea večeras, nikad ne biste pomislili da je to onaj političar koji sramotno blati haićanske imigrante, napada žene bez djece i najavljuje deportacije migranata na ‘kršćanskim principima‘", komentirao je David Firestone, iz New York Timesa, izbornog partnera Donalda Trumpa čiji je nastup puno više impresionirao stručno gledateljstvo.

Vance je opetovano kritizirao potpredsjednicu Kamalu Harris zbog sigurnosti američkih granica, a Walz je kritizirao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog stava o pobačaju.

Walz, za kojeg se vidjelo da je bitno manje naviknut na pozornicu od Vancea, smirio se nakon nervoznog početka. Trumpa je opisao kao lažljivca koji ignorira stručnjake i činjenice koje su za njega nepovoljne.

Rasprava se gotovo u potpunosti vrtjela oko domaćih pitanja. Moderatori CBS-a, domaćina debate, počeli su pitanjem o eskalaciji sukoba Izraela i Irana, ali nisu postavili pitanje o podršci Ukrajini u ratu s Rusijom.

Jedan od dojmljivijih trenutaka večeri bilo je Walzevo "roštiljanje" Vancea tijekom rasprave o pobuni 6. siječnja 2021. i Trumpovim lažima da je pobijedio na izborima 2020. godine. "Je li izgubio izbore 2020.?" upitao je Walz Vancea, pokušavajući prisiliti senatora iz Ohija da prizna stvarnost usprkos šefu. "Tim, ja gledam prema naprijed...", počeo je Vance. "To je prokleti neodgovor", uzvratio je Walz dodajući da je to bio Trumpov napad na demokraciju. "Ali, što se dogodilo 6. siječnja? Joe Biden postao je predsjednik, a Donald Trump napustio je Bijelu kuću", zaključio je Vance.

Pokušavajući ustvrditi da Trumpovi postupci nisu bili neuobičajeni, Vance je podsjetio na pritužbe demokrata o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine. "Hillary Clinton je 2016. rekla da je Vladimir Putin ukrao izbore u korist Donalda Trumpa jer su Rusi kupili oglase na Facebooku u vrijednosti od oko 500.000 dolara", rekao je Vance. Međutim, za razliku od Trumpa, Clinton je priznala izbore 2016. i nije se pokušala miješati u prebrojavanje elektorskih glasova. "6. siječnja nisu Facebook oglasi", rekao je Walz. "Bilo je pretučenih i poginulih", objasnio je.

"Ova potpredsjednička debata umnogome je odražavala način na koji se tipični Amerikanci svađaju oko spornih pitanja. Nije bilo vrijeđanja, a Vance i Walz dobili su jasne upute da ne udaraju ad hominem", komentirao je CNN.

Riječi je bilo i o stambenoj krizi i krizi s oružjem. Velika tema, na koju igra Republikanska stranka na ovim izborima, sigurnost je vanjskih granica. Tijekom rasprave o tome Walz je podsjetio na Vanceove lažne tvrdnje o haićanskim imigrantima koji jedu kućne ljubimce stanovnika Springfielda u saveznoj državi Ohio.

"To nosi posljedice", rekao je Walz, ističući da je republikanski guverner Ohija Mike DeWine poslao policajce u Springfield kako bi zaštitili djecu nakon niza prijetnji bacanjem bombe. "Ljudi do kojih mi je najviše stalo u Springfieldu su američki građani", uzvratio mu je Vance, navodeći da su u drugim gradovima "zbog priljeva migranata škole i bolnice pretrpane, a stanovanje potpuno nedostupno". Pitanje pobačaja bilo je, očekivano, velika tema večeri.

Vance je ustvrdio da je SAD tako raznolika zemlja da donošenje pravila treba prepustiti saveznim državama. "Znači, države će odlučiti da ono što je dobro za Teksas, možda nije dobro za Washington? Ne ide to tako", odgovorio je Walz. "To su temeljna ljudska prava. Svjedoci smo vrtoglavog porasta smrtnosti majki u Teksasu od ograničenja prava. Brojke su gore nego na mnogim mjestima u svijetu", rekao je Walz.

Iako je veći dio večeri proveo u napadu, Vance je ovoj temi prišao pažljivo te je rekao da Republikanska stranka treba snažnije promicati politiku koja osnažuje obitelj, a to uključuje pristupačnost liječenja neplodnosti i rješavanje stambene krize.

Neobično normalna rasprava završila je "osvježavajuće normalnim trenutkom", neviđenim u proteklih deset godina predsjedničkog debatiranja, piše CNN. Kandidati su se rukovali i neobavezno popričali nakon gašenja mikrofona, a onda su im se pridružile supruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:41