PRIJETI MU DOŽIVOTNA

Američkom vojniku žao što je ubio 16 civila

Poručnik Robert Bales, veteran iračkog i afganistanskog rata, priznao je da je 11. ožujka 2012. pucao po seljacima, uglavnom ženama i djeci. Riječ je bila o najgorem pokolju civila koji je počinio neki američki vojnik još od Vijetnamskog rata
 AFP

Američki vojnik koji je pokosio 16 nenaoružanih afganistanskih civila tijekom noćne pucnjave prošle godine ispričao se pred sudom i ubojstva nazvao "kukavičkim činom".

Poručnik Robert Bales , veteran iračkog i afganistanskog rata, priznao je da je 11. ožujka 2012. pucao po seljacima, uglavnom ženama i djeci. Riječ je bila o najgorem pokolju civila koji je počinio neki američki vojnik još od Vijetnamskog rata.

- Istinski se, istinski ispričavam svim ljudima kojima sam oduzeo članove obitelji. Ubio sam im obitelji. Ono što sam napravio bio je kukavički čin – rekao je Bales poroti u vojnoj sudnici u Washingtonu.

Tijekom obraćanja su ga triput preplavile emocije, izvještava Reuters.

Bales je priznao krivicu za ubojstva u lipnju, u sklopu nagodbe zahvaljujući kojoj će izbjeći smrtnu kaznu. Porota od šest pripadnika oružanih snaga tek treba odlučiti hoće li dobiti doživotnu kaznu ili će nakon 20 godina u zatvoru moći zatražiti pomilovanje. Njegovi su odvjetnici tijekom suđenja pokušali dokazati da je Bales u Afganistanu zbog pritiska doživio slom živaca, a da je i prije odlaska u Afganistan patio od PTSP-a i imao ozljedu mozga.

No, tužiteljstvo je tvrdilo da je Bales dobro znao što radi te da se naoružan pištoljem, puškom i bacačem granata iskrao iz baze tijekom te noći te napao dva sela u pokrajini Kandahar, a usred svog krvavog pohoda vratio se kako bi rekao svome kolegi da je "upravo upucao neke ljude". Tužitelji su tvrdili i da Balesova isprika nije iskrena te su na suđenju pustili snimku telefonskog razgovora u kojoj se on i njegova supruga smiju dok razgovaraju o suđenju. No, Balesovi odvjetnici tvrdili su da je snimka izvučena iz konteksta.

Vojska je na suđenje dovela i devet Afganistanaca koji su svjedočili o tome kako im je napad promijenio život, među njima i Hadži Mohamad Vazir, koji je izgubio 11 članova obitelji, uključujući majku, suprugu i šestero djece. Njemu je američka vlada već isplatila 550.000 dolara odštete. Ukupno su obitelji ubijenih dobile gotovo milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00