USPIO ODRŽATI PRESSICU

AMERIKANCA ZATOČIO KIM JONG-UN 'Priznajem, prekršio sam njihove zakone, samo želim kući'

Bae, 45-godišnji etnički Korejac, osuđen je na 15 godina zatvora pod optužbom da je djelovao protiv Sjeverne Koreje
 AFP

PJONGJANG - Američki misionar Kenneth Bae koji je više od godinu dana zatočen u Sjevernoj Koreji, izjavio je da se što prije želi vratiti kući i obitelji te da se nada da će mu Sjedinjene Američke Države pomoći pri tome, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo.

Bae se sastao s „limitiranim brojem medija“ u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu te je, osim što je izrazio nadu da će mu Washington pomoći da dođe na slobodu, priznao da je prekršio zakone Sjeverne Koreje. Na snimci koju je objavila agencija Kyodo, a koja traje nešto manje od minute, Bae se doima dobrog zdravlja, obučen je u sivo zatvorsko odijelo, na glavi mu je bejzbolska kapa.

VIDEO: ZLOČIN PROTIV DRŽAVE Sjeverna Koreja osudila američkog turista na 15 godina teškog rada!

Nije jasno zašto su vlasti Sjeverne Koreje uredile tu press konferenciju, no pretpostavlja se da je riječ o još jednoj gesti Pjongjanga koji je prošli tjedan signalizirao da je spreman na određene korake ako Južna Koreja odustane od vojne vježbe s SAD-om.

Bae, 45-godišnji etnički Korejanac, osuđen je na 15 godina zatvora pod optužbom da je djelovao protiv Sjeverne Koreje. Uhićen je 2012., dok je predvodio turističku skupinu. Sud je presudio da je posao u turizmu koristio ne bi li radio protiv svrgavanja tamošnjih vlasti.

To je drugo Baeovo pojavljivanje u javnosti od kad je zatočen. Lanjskog je kolovoza propao pokušaj američkih izaslanika Pjongjangu u namjeri da oslobode Baea i od tada nije, koliko je poznato, bilo službenih kontakata između SAD i Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:42