SVEOPĆI RAT

Amerikanci šalju Izraelu moćni sustav THAAD, stručnjaci složni: ‘To znači samo jedno!‘

Rat je opet dobio važno međunarodno obilježje jer su izraelske snage ušle u bazu UN-ove misije na jugu Libanona

Deir Qanoun u Libanonu

 Kawnat Haju/AFP

Sve što se na Bliskom istoku odvija, odvija se u sjeni iščekivanja izraelskog odgovora na iranski odgovor na izraelski napad na Libanon i likvidaciju Ismaila Haniyeha, bivšeg lidera Hamasa, u Teheranu krajem srpnja.

Sukob Izraela i libanonskog šijitskog militantnog pokreta, terorističkog, Hezbolah nastavlja se nesmiljenom žestinom na kopnu i u zraku, pri čemu rakete iz Libanona probijaju izraelsku protuzračnu obranu. Mrežna stranica izraelskog dnevnog lista Ha‘aretz prenosi da će Izrael nastaviti svoje napade na Beirut u narednim danima, javlja im "visoki politički izvor". Opovrgava se tako izvještaj izraelske javne televizije Kan 11 da je vlada naredila vojsci prestanak napada na glavni grad Libanona.

Rat je opet dobio važno međunarodno obilježje jer su izraelske snage ušle u bazu UN-ove misije na jugu Libanona, UNIFIL, što je odmah osudio António Guterres, glavni tajnik UN-a, kojem je Izrael zabranio ulazak u zemlju. Osuda stiže i s drugih strana, iz Italije i Španjolske koje rezolutno odbijaju povući svoje vojnike iz UNIFIL-a iako je to izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio tvrdeći da su "taoci Hezbolaha". Ispričao se i vojnicima koji su u izraelskoj operaciji ozlijeđeni, što će im svakako olakšati bolove.

Hezbolahovi tuneli

Izraelska je vojska stranim novinarima u nedjelju pokazala Hezbolahov tunel, udaljen manje od 200 metara od položaja UNIFIL-a, i zalihe oružja koje je vojska ondje pronašla. Brigadni general Yiftach Norkin kazao je da su tuneli sagrađeni prije nekoliko godina. "Mi se ustvari nalazimo u vojnoj bazi Hezbolaha blizu baze UN-a", rekao je Norkin, prenosi Reuters. Izraelska vojska tvrdi da je uništila više desetaka Hezbolahovih tunela, raketnih bacača i zapovjednih mjesta. "Prije nekoliko dana pronašli smo veliku količinu oružja koje je izvorno stizalo iz Irana i Rusije. Potpuno novo oružje", izjavio je pukovnik Olivier Rafowicz. "Bili su spremni napasti nas i pokrenuti veliku invaziju na sjever Izraela", rekao je Rafowicz pokazavši novinarima sanduke s oružjem.

Izraelska vojska ne prestaje s operacijama u pojasu Gaze gdje su lokalne zdravstvene vlasti objavile da je dosad poginulo 42.289 ljudi. Najmanje 62 osobe ubijene su u posljednja 24 sata, stoji u priopćenju te se dodaje da su 98.684 osobe ozlijeđene u pojasu Gaze od listopada 2023. godine. Izraelske su snage u ponedjeljak ujutro provele akciju i u palestinskom izbjegličkom logoru u Jeninu na Zapadnoj obali. Zasad Izraelske obrambene snage (IDF) pokazuju sposobnost vođenja zahtjevnih operacija na dva otvorena bojišta uz kontrolu Zapadne obale na kojoj je izuzetno važno sačuvati stabilnost kako bi se jamčila sigurnost Kraljevine Jordan koja kontrolira istočnu obalu rijeke Jordan.

"Prema uputama predsjednika, američki ministar obrane Lloyd Austin odobrio je raspoređivanje baterije THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense, sustav protubalističke obrane) i pridružene posade američkog vojnog osoblja - riječ je o oko 100 vojnika - u Izrael kako bi pomogli u jačanju izraelske protuzračne obrane", objavilo je američko Ministarstvo obrane u nedjelju. THAAD je dizajniran za obranu od projektila kratkog, srednjeg i povećanog (intermediate) dometa, tumači Hrvatski vojnik.

Amerikanci stižu u Izrael

Reuters podsjeća da se američka vojska rijetko raspoređuje u Izraelu, a kad se raspoređuje, riječ je o vježbama. Od početka rata na Bliskom istoku, mučkog napada palestinske militantne skupine Hamas na Izrael 7. listopada prošle godine, američke su snage podržavale izraelske prije svega djelujući s brodova ili iz zraka. Stoga se ovaj korak može smatrati preduhitrujućom mjerom, Washington vjerojatno zna da će - hoće li i kad, upitno je - Izrael udariti na Iran, a THAAD bi mogao biti sredstvo odvraćanja iranske reakcije na reakciju: dosadašnja dva iranska napada na Izrael nisu polučila veća razaranja, pa u vojnim krugovima mogu smatrati da bi spoznaja da rakete ili/i balističke projektile dočekuje moćni obrambeni sustav mogla odvratiti Teheran kako se i treći put ne bi pokazalo da njegov raketni sustav nije u stanju nanijeti štetu glavnom neprijatelju u regiji.

image

Baterija THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense, sustav protubalističke obrane)

Handout/DoD/AFP

Iranski ministar vanjskih poslova Seyyed Abbas Araghchi odmah je upozorio SAD da raspoređivanjem vojnika u Izraelu "riskira njihove živote". "Iako smo posljednjih dana uložili goleme napore da obuzdamo sveopći rat u našoj regiji, jasno kažem da nemamo crvene linije u obrani našeg naroda i interesa", napisao je Araghchi na platformi X, bivšem Twitteru.

image

Baterija THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense, sustav protubalističke obrane)

HO/Missile Defense Agency/AFP

Ali ni on ne miruje, AFP javlja da se u ponedjeljak u Omanu susreo s predstavnicima jemenskih hutista, skupine koja je napadima na trgovačke brodove poremetila pomorski promet Crvenim morem. Hutisti su u nekoliko navrata pokušali napasti Izrael, jednom je njihova raketa i pala na Tel Aviv, ali ostale su srušene u letu. "Šijitski polumjesec", sustav borbenih skupina koje djeluju pod iranskim patronatom, doživio je težak udarac jer je Hamas vojno gotovo razbijen, Hezbolah je ostao bez lidera, a milicije u Siriji i Iraku nisu dovoljno jake da predstavljaju prijetnju Izraelu kakva je šijitska teroristička skupina. Jedna od opcija iranskog odgovora na izraelski odgovor mogao bi biti koordinirani napad preostalih članica "polumjeseca" zbog čega je vjerojatno i Rusija u kontaktu s hutistima - ne kani im dostaviti žito nego vjerojatno oružje.

Dječja paraliza

U moru tako loših vijesti ističe se jedna dobra, kako prenosi Le Monde. Drugi ciklus kampanje cijepljenja protiv dječje paralize počeo je u pojasu Gaze u ponedjeljak. Zbog ratnog sukoba u toj enklavi djeca ne idu redovito u školu, a zbog prekida redovite zdravstvene skrbi pojavila se dječja paraliza, strašna i podmukla bolest koja se može izbjeći cijeljenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 21:04