U JEKU RATA

Amerikanci spremaju paket oružja za Izrael težak čak 18 milijardi dolara, izgleda da im prodaju i 50 najnovijih F-15-ica

Do prodaje dolazi u trenutku kada predsjednik Joe Biden vrši sve veći pritisak na Izrael da prekine svoj rat u Gazi

Izraelski borbeni avion F-15 Strike Eagle

 Jack Guez/Afp

Dva ključna zastupnika Demokrata u američkom Kongresu dala su svoje odobrenje da se Bidenovoj administraciji omogući da nastavi s onim za što se vjeruje da je najveći paket oružja za Izrael i za koji se očekuje da će biti vrijedan više od 18 milijardi dolara i uključivati ​​oko 50 borbenih zrakoplova F-15.

Zastupnik Gregory Meeks, vodeći demokrat u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, prvotno je odgodio potpisivanje, rekavši za CNN u travnju da još uvijek traži "uvjeravanja" Bidenove administracije o vrstama oružja prije nego što da svoje odobrenje za prodaju.

image
Apfootage/alamy/alamy/profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

U izjavi u ponedjeljak navečer, Meeks je istaknuo prijetnje Izraelu izvan Hamasa u Gazi, rekavši da i dalje "podržava pravo Izraela da se brani od stvarnih prijetnji koje predstavljaju Iran i Hezbollah" te istaknuo da zrakoplovi neće biti isporučeni Izraelu godinama.

“Bio sam u bliskom kontaktu s Bijelom kućom i (Vijećem za nacionalnu sigurnost) u vezi s ovim i drugim slučajevima oružja za Izrael i opetovano sam apelirao na administraciju da nastavi vršiti pritisak na Izrael da učini značajna i konkretna poboljšanja na svim frontama kada su u pitanju humanitarni napori i ograničavanje civilnih žrtava”, rekao je Meeks CNN-u. "I dalje podržavam pauzu administracije u pogledu određenih prijenosa streljiva zbog zabrinutosti oko stalnih civilnih žrtava u Gazi."

Senator Ben Cardin, demokrat iz Marylanda koji predsjeda Odborom za vanjske poslove Senata, dao je zeleno svjetlo nakon što je prodaja prošla kroz proces pregleda, rekao je glasnogovornik.

image
Jack Guez/Afp

"Svaka pitanja ili nedoumice koje je predsjednik Cardin imao rješavali smo kroz naše stalne konzultacije s upravom i zato je smatrao prikladnim dopustiti da se ovaj slučaj pokrene", rekao je direktor komunikacija odbora Eric Harris.

Do prodaje dolazi u trenutku kada predsjednik Joe Biden vrši sve veći pritisak na Izrael da prekine svoj rat u Gazi protiv Hamasa i drugih militantnih skupina nakon napada u Izraelu 7. listopada.

Biden je zaprijetio uskraćivanjem oružja Izraelu ako izvede veliku ofenzivu u središtu Rafe. Dok je Izrael stalno povećavao svoje operacije u Rafi, dodatno raseljavajući stotine tisuća Palestinaca, administracija je tvrdila da te aktivnosti nisu prešle granicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 00:19