PRKOS RUSIJI

Analitičar uočio zanimljiv preokret od trenutka kad je Ukrajina upala u Kursk: ‘Ovo bi mogla biti promjena igre‘

Prema mišljenju Kijeva, Kursk pokazuje da ukrajinska vojska sada zaslužuje nastavak, bržu i bolju podršku saveznika
 Afp/

Ukrajinski napad na rusku regiju Kursk bio je trijumf za njezinu vojsku i taktičku agilnost, ali i signal da je, unatoč prednosti u smislu ljudstva i naoružanja, ruska vojska ipak ranjiva. To je također poslalo političku poruku saveznicima i promijenilo dosadašnji stav da su ukrajinske snage osuđene na borbu protiv nadmoćne ruske moći.

Često ponavljan narativ Moskve da će se postići svi ciljevi Putinove ‘specijalne vojne operacije‘ sada zvuči prazno. Ukrajinske snage tvrde da su ovoga mjeseca zauzele gotovo onoliko teritorija u Rusiji koliko su Rusi zauzeli u Ukrajini tijekom cijele godine.

Moskva je doživljavala neuspjehe otkako je pokrenula svoju invaziju 2022., koja je bila osmišljena da zauzme Kijev za manje od tjedan dana. Ali ciljevi – i metode za njihovo postizanje – nisu se promijenili. Masovno bombardiranje praćeno skupom uporabom pješaštva postupno je zahvatilo ukrajinski teritorij.

U analizi Instituta za proučavanje rata stoji da ‘Putin vjerojatno procjenjuje da sve dok Rusija može zadržati inicijativu i spriječiti Ukrajinu u provođenju operativno značajnih protuofenzivnih operacija, može nanijeti odlučujuće gubitke Ukrajini dugoročno‘.

- Prvi put u mnogo mjeseci ova je operacija natjerala Kremlj na drugačiji narativ, a to su prve pukotine u Putinovom narativu, rekao je za CNN Mathieu Boulègue, viši suradnik u Centru za analizu europske politike.

Prema mišljenju Kijeva, Kursk pokazuje da ukrajinska vojska sada zaslužuje nastavak, bržu i bolju podršku saveznika jer može promijeniti smjer rata. To je u svom prošlotjednom obraćanju istaknuo i predsjednik Volodimir Zelenski.

- Već smo proširili i nastavit ćemo širiti krug onih koji podržavaju pravedan kraj ovog rata. Bitno je da Ukrajina u ovu jesen uđe još jača nego prije, rekao je Zelenski.

Mick Ryan, bivši general u Australiji i autor bloga Futura Doctrina, rekao je da je Kursk "pokazao ukrajinsko učenje i prilagodbu nakon neuspjeha protuofenzive 2023.", misleći na toliko razvikani napad koji je Kijevu donio malo uspjeha.

- Cilj Ukrajine sada je pokazati da ruska pobjeda nije neizbježna te da i Ukrajina može pobijediti, rekao je u pokušaju uvjeravanja svih onih koji sumnjaju, da ipak zadrže podršku i ublaže ograničenja o korištenju oružja.

Do svibnja je upotreba američkog oružja za napad na ruskom tlu bila zabranjena jer se Bidenova administracija bojala eskalacije. Zatim je došlo do ruskog prodora u regiju Harkiv, a zabrana je tada ublažena. To je dopustilo nekim američkim sustavima da ciljaju ruski teritorij. Oklopna vozila i tenkovi iz SAD-a, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva viđeni su kako jure kroz rusko selo u Kursku, zapadni projektili srušili su mostove.

- Cijeli naivni, iluzorni koncept takozvanih crvenih linija u odnosu na Rusiju, koji je prevladavao u ocjenama rata nekih naših partnera, srušio se ovih dana negdje kod Sudže, rekao je Zelenski i dodao da je Ukrajina ponovno pokazala da različite crvene linije koje je projicirao Putin nisu ništa drugo nego način da se pojača zapadna politička bojažljivost oko donošenja odluka u ovom ratu, rekao je Ryan.

Boulègue tvrdi da je napad na Kursk način da ukrajinski saveznici testiraju Putinov prag boli i druge oblike odvraćanja Rusije.

Ukrajinci su dobili i važan politički argument: nije bilo javnih primjedbi zapadnih saveznika na otvaranje nove fronte, a stigle su pohvale mnogih članica NATO-a.

No granica Zapada ipak postoji pa se čini da Washington nije sklon pristati na zahtjev Ukrajine da gađa aerodrome duboko u Rusiji raketama većeg dometa ATACM.

- Ako naši partneri ukinu sva postojeća ograničenja za korištenje takvog oružja na ruskom teritoriju, tada ne bismo morali fizički ulaziti u regiju Kursk kako bismo zaštitili naše ukrajinske građane u pograničnim regijama i uništili ruske potencijalne agresije, rekao je Zelenski.

No uspjeh u Kursku ne svodi se samo na zapadnu opremu. Ukrajinsko prikupljanje obavještajnih podataka, planiranje i specijalne snage izvele su tu operaciju u kombinaciji s mnoštvom bespilotnih letjelica ukrajinske proizvodnje, topništvom, elektroničkim ratovanjem, pa čak i termobaričkim oružjem.

To nudi saveznicima sigurnost da Ukrajinci nisu osuđeni na to da se samo brane, već i da uče zapadnjački način borbe.

- Ova je operacija bila vrlo dobro isplanirana. Ne znam tko je radio na planu, ali napravili su dobar posao. Kretali smo se centrom, a imali smo podršku s lijeve i desne strane. Sjajna operacija, ispričao je jedan vojnik u Kursku, prenosi CNN.

- Još ne znamo hoće li ovo biti tek fusnota ili prava promjena igre, zaključio je analitičar Boulègue.

Za Ukrajinu će održavanje ove operacije dok Rusija ima sve više topništva i zrakoplovstva, postajati sve teže. Ali svakim danom u kojem ukrajinske snage kontroliraju područje ruskog teritorija veličine Hong Konga, upad u Kursk sve je manje samo fusnota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:14