RAT U GAZI

Antony Blinken vraća se u Izrael

To je deseta posjeta američkog diplomata regiji od početka rata u listopadu prošle godine

Antony Blinken

 Drew Angerer/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken trebao bi doputovati u Izrael u nedjelju u sklopu sve intenzivnijeg diplomatskog nastojanja Washingtona da postigne prekid vatre u Gazi kojim će se okončati 10-mjesečni rat između Izraela i Hamasa.

To je deseta posjeta američkog diplomata regiji od početka rata u listopadu prošle godine, a dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države iznijele prijedloge za premošćivanje, za koje oni i posrednici Katar i Egipat vjeruju da će zatvoriti jaz između zaraćenih strana.

Američki dužnosnici navode "svježi optimizam" da se dogovor privede kraju, ali također upozoravaju da još ima posla.

"Ono što smo učinili jest iskoristiti nedostatke koji su ostali i premostiti ih na način za koji mislimo da je u osnovi dogovor, koji je sada spreman za zaključivanje i implementaciju, te za kretanje naprijed", rekao je novinarima u petak visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Očekuje se da će se Blinken u Izraelu sastati s izraelskim premijerom i drugim visokim dužnosnicima.

Pregovori se odvijaju u sjeni strahovanja od regionalne eskalacije sukoba. Iran je zaprijetio osvetom Izraelu nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu 31. srpnja, piše Reuters.

Washington je u više navrata upozorio Iran da ne poduzme nikakvu akciju odmazde protiv Izraela. Američki dužnosnik rekao je da bi takav čin mogao imati "kataklizmične" posljedice, posebno za Iran.

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije u zajedničkoj su izjavi podržali pregovore o prekidu vatre koji su u tijeku, pozivajući sve strane da izbjegavaju bilo kakvu "eskalirajuću akciju".

Očekuje se da će se razgovori o tome kako provesti dogovor nastaviti idućeg tjedna, prije nego što se visoki dužnosnici vrate u Kairo, s ciljem sklapanja dogovora kasnije u tjednu u Kairu.

Izraelski pregovarački tim u subotu je izrazio "oprezni optimizam" u pogledu mogućnosti postizanja dogovora, navodi se u subotnjem priopćenju iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Glasnogovornik Hamasa Jihad Taha rekao je u subotu za TV Al Jazeera da je Izrael dodao uvjete u pregovorima o prekidu vatre i optužio Netanyahua da ih koristi kako bi ometao napore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 11:47