ODBIO NETANYAHUA

Austrijski ministar: ‘EU neće povući svoje vojnike iz UNIFIL-a. O tome nema rasprave‘

Šesnaest članica EU-a, uključujući Austriju i Hrvatsku, dio su UNIFIL-a, pa su nedavni incidenti naišli na osudu europskih vlada
 -/Afp

Članice Europske unije čiji su vojnici dio mirotvorne misije Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) nemaju namjeru povući se s juga zemlje iako ih je Izrael pozvao na to, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Od početka ofenzive na Libanon 1. listopada Izrael je napao i položaje UNIFIL-a, a dva tenka čak su se probila u jednu od njegovih baza, objavio je UN. Ozlijeđeno je pet mirotvoraca.

Šesnaest članica EU-a, uključujući Austriju i Hrvatsku, dio su UNIFIL-a, pa su nedavni incidenti naišli na osudu europskih vlada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pozvao UN da povuče snage UNIFIL-a iz „uporišta Hezbolaha i područja borbi”.

Schallenberg, sumirajući raspravu šefova diplomacije EU-a održanu u ponedjeljak, rekao je da europske države ne žele povući svoje vojnike.

„Nema rasprave o povlačenju ili nečemu drugome”, rekao je u razgovoru za Reuters u Bruxellesu.

„Oni će tamo ostati, a sigurnost naših vojnika je od ključne važnosti i trebaju je osigurati sve strane”, kazao je Austrijanac čija država ima oko 160 vojnika u UNIFIL-u.

Europske države daju oko 3,6 tisuća vojnika od ukupno 10 tisuća pripadnika UNIFIL-a.

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić u utorak rekao je pak da će se hrvatski brigadir vratiti u domovinu u narednim danima.

Hrvatskom vojniku mandat istječe u četvrtak, a Anušić je najavio da će se rotacija vojnika zaustaviti dok se situacija u Libanonu ne primiri.

Članice EU-a planiraju videokonferenciju u srijedu kako bi raspravile njihov trenutni stav i dugoročnu ulogu misije, odnosno broj vojnika, opremu i pravila angažmana.

Izraelski dužnosnici tvrde da njihove snage ne gađaju namjerno UNIFIL te da Hezbolah koristi njihove položaje kao živi štit i da Izrael ima pravo odgovoriti.

Schallenberg se složio da se Izrael ima pravo braniti, no upozorio da su čak i nenamjerni napadi na mirotvorne položaje kršenje međunarodnog prava.

„Postoji jasna potreba da Izrael bude veoma oprezan oko toga”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 10:50