ZEMLJA U KAOSU

Bande haraju Haitijem i dalje, aktualnog šefa nacionalne policije zamijenit će bivši šef: ‘Sve su opustošili‘

Policijske snage te karipske zemlje brzo se smanjuju i pate od nedostatka resursa dok se bore protiv kriminalnih skupina

Policija na Haitiju

 Clarens Siffroy/Afp

Haiti će zamijeniti čelnika svoje nacionalne policije Frantza Elbea s bivšim šefom Rameauom Normilom, priopćio je u petak premijerov ured, dok se zemlja suočava s "krizom bandi" zbog koje je raseljeno više od pola milijuna ljudi.

Haićanska nacionalna policija, PNH, bila je na čelu borbe protiv moćnih naoružanih bandi koje su zauzele veći dio glavnog grada Port-au-Princea i "opustošili" Haiti.

Glasnogovornik iz ureda premijera Garryja Conillea, koji je imenovan na tu dužnost prije dva tjedna, potvrdio je promjenu telefonom nakon izvješća lokalnih medija i nedugo nakon što je Conille imenovao svoj kabinet.

Datum stupanja na snagu odluke o šefu policije nije bio jasan, ali će vjerojatno stupiti na snagu nakon dekreta Conillea i predsjedničkog prijelaznog vijeća.

Policijske snage te karipske zemlje brzo se smanjuju i pate od nedostatka resursa dok se bore protiv kriminalnih skupina, naoružanih oružjem visokog kalibra za koje UN kažu da se uglavnom krijumčari iz obližnjih Sjedinjenih Država.

Bivši šef policije Normil, kojeg sada vraćaju na tu dužnost, na čelu PNH-a bio je od sredine 2019. do kraja 2020., a Elbe, kojeg smjenjuju, bio je jedan od Normilovih nasljednika i bio u službi tijekom atentata na posljednjeg predsjednika Haitija Jovenela Moisea 2021. i otmice 17 američkih i kanadskih misionara od strane bande 400 Mawozo.

Moiseovo ubojstvo otvorilo je politički vakuum koji je omogućio bandama da prošire svoje teritorije, dok su otmice za otkupninu od tada postale raširene.

Nedavno istraživanje lokalne skupine za ljudska prava RNDDH pokazalo je da je do sada ove godine ubijeno 20 policajaca, a više od 320 od 2015.

Policijski službenici također su izvijestili o kašnjenju plaća, nedovoljnoj obuci, uznemiravanju na radnom mjestu, prijetnjama otkazima, ozljedama nožem i vatrenim oružjem te nedostatku opreme, uključujući oružje, streljivo, štitove i vozila.

"Rezultati Elbea na čelu policije su katastrofalni", rekao je direktor RNDDH Pierre Esperance za Reuters, rekavši kako vjeruje da Elbea treba kazneno goniti.

"Proveo je cijelo vrijeme uspostavljajući odnose s bandama, jačajući bande i sprječavajući policajce da rade svoj posao i riskiraju svoje živote".

Haićanski pravobranitelj, Ured za zaštitu građana, u međuvremenu je zatražio da Normil izradi plan za kontrolu bandi i poboljšanje policijskih snaga "bez odgode", a vlasti da ponude objašnjenja za brojna ubojstva i ‘spektakularni‘ bijeg oko 4.500 zatvorenika pod "potpunom ravnodušnošću" prethodnih vlasti.

Nasilje bandi je, prema posljednjim procjenama UN-a, protjeralo 578 tisuća iz svojih domova, tisuće su ubijene, a milijuni gurnuti u akutnu glad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 00:34