TRAGIČAN KRAJ

Beživotna tijela supružnika, koji su željeli preploviti Atlantski ocean, pronađena u čamcu za spašavanje

Nestanak para prijavljen je 18. lipnja, nedugo nakon što su se otisnuli na more u svojoj 13 metara dugoj jedrilici Theros

Sarah i James

 Facebook

Tijela para koji je jedrilicom namjeravao preploviti Atlantski ocean, pronađena su u malom čamcu za spašavanje kojeg je more izbacilo na obalu - i to šest tjedana nakon što im se izgubio svaki trag, piše BBC.

Britanka Sarah Packwood i njezin suprug, Kanađanin Brett Clibber, vjeruje se, napustili su svoj brod te nestali u moru, a njihova tijela su pronađena na otoku Sable, nedaleko Nove Škotske u Kanadi, 12. srpnja.

Nestanak para prijavljen je 18. lipnja, nedugo nakon što su se otisnuli na more u svojoj 13 metara dugoj jedrilici Theros.

Namjeravali su otploviti do Azorskih otoka, udaljenih 3.228 km, za što im je bio potreban oko 21 dan.

Clibberyjev sin James u Facebook objavi je potvrdio njihovu smrt te dodao kako je čitavoj obitelji proteklih dana bilo jako teško.

‘Ne postoji ništa što će popuniti prazninu nastalu njihovim, zasad neobjašnjenim odlaskom‘, napisao je.

Nije još poznato kako je ono što je trebalo biti putovanje iz snova, završilo tragedijom. Istraga je još u tijeku.

Prema jednoj teoriji, jedrilicu je udario teretni brod u prolazu koji nije ni primijetio sudar.

‘Posada jedrilice ili nije mogla izbjeći sudar ili je Theros plovio na automatskom pilotu, rekao je anonimni izvor za Saltwire.

image

Sarah i James na jedrilici

Facebook

Kanadska obalna straža i vojni zrakoplovi nisu uočili olupinu ili bilo kakav trag broda, piše Saltwire.

U videu objavljenom na njihovom YouTube kanalu, Sarah i Brett opisali su svoje putovanje nazvano ‘Zelena Odiseja‘. Kazali su kako će se u potpunosti oslanjati na jedra i solarne panele, kao i električni motor iz automobila kojeg su ugradili u jedrilicu.

‘Napravit ćemo sve što možemo kako bismo pokazali da se može putovati bez izgaranja fosilnih goriva‘, rekao je Clibbery u videu objavljenom 12. travnja.

‘To je vjerojatno najveća avantura u našim životima dosad‘, dodala je Sarah Packwood.

Par se slučajno upoznao u Londonu 2015., kada se umirovljeni inženjer Clibbery pripremao donirati bubreg svojoj sestri.

Vjenčali su se u Kanadi na svojoj jahti godinu dana kasnije. Njihova je priča predstavljena u članku ‘Kako smo se upoznali‘ iz 2020. u Guardianu.

Sarah Packwood, porijeklom iz Long Itchingtona, Warwickshire, radila je u Ruandi s UN-om nakon genocida 1994. i imala je veliko iskustvo kao humanitarka.

U posljednjoj objavi od 11. lipnja, par je napisao na Facebooku: ‘Kapetan Brett i prva časnica Sarah isplovili su na drugu etapu Zelene Odiseje na jedrilici Theros - GibSea od 13 metara. Napajan vjetrom i suncem. Ide na istok do Azora.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 03:04