SVE VEĆI PRITISAK

Biden ipak razmišlja o povlačenju iz utrke protiv Trumpa? Izvori uglednih medija: ‘Spreman je saslušati...‘

‘Nije toliko tvrd kao što je u javnosti. Više ne govori da ‘Kamala (Harris) ne može pobijediti‘ već pita, ‘mislite li da Kamala može pobijediti?‘‘

Joe Biden

 Samuel Corum/Afp

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ne odustaje od kandidature na skorašnjim predsjedničkim izborima, ali je poslušao analize novih istraživanja o raspoloženju birača te suradnike pitao o potezima koji bi se morali povući da na izborima pobjedi potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, piše The New York Times.

Biden je ploču naoko promijenio nakon razgovora s nekoliko vodećih ljudi Demokratske stranke.

image

Joe Biden

Kent Nishimura/AFP

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske stranke u Senatu Sjedinjenih Država Chuck Schumer Bidenu je u subotu rekao da bi i za Ameriku i Demokrate bilo bolje kada bi okončao svoju kampanju, piše Reuters.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske stranke u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država Hakeem Jeffries Bidenu je iznio stavove slične Schumerovima.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi prošlog je tjedna rekla Bidenu da ankete pokazuju da ne može pobijediti kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa te da bi Demokratskoj stranci mogao otežati stjecanje većine u Zastupničkom domu, piše CNN.

Do sada je 21 zastupnik Demokratske stranke u Kongresu SAD-a Bidenu rekao da bi trebao odustati od kandidature za predsjednika, pišu Reuters i The New York Times.

image

Joe Biden

Kent Nishimura/Afp

Jedna je osoba bliska Bidenu rekla da se ne može reći da je spreman razmisliti o odustajanju od kandidature, ali da se može reći da je spreman poslušati stavove onih koji se s njim ne slažu. Ta je osoba rekla da nema indikacija da će Biden u ovom trenutku promijeniti mišljenje.

Andrew Bates, jedan od glasnogovornika Bijele kuće, rekao je da Schumerovi i Jeffriesovi apeli nisu utjecali na predsjednika SAD-a. "On im je rekao da je on kandidat Demokratske stranke, da planira pobijediti te da se raduje budućoj suradnji s njima na zakonskim prijedlozima koji će pomoći radničkim obiteljima", rekao je Bates.

The New York Times piše da su Chuck Schumer i Hakeem Jeffries pokušali nagovoriti dužnosnike Demokratske stranke da proces potvrde Bidenove nominacije odgode za tjedan dana kako bi se mogla nastaviti rasprava o njegovoj podobnosti. Nakon nekoliko napetih razgovora, dužnosnici stranke odlučili su u srijedu da će se o Bidenovoj nominaciji raspravljati početkom kolovoza.

Suvoditelj Bidenove kampanje Jeffrey Katzenberg navodno je mu je rekao da su donacije za kampanju prestale stizati.

Povrh svega toga, Biden se u srijedu navečer obolio od covida-19 i neko vrijeme neće moći sudjelovati u kampanji.

image

Joe Biden

Kent Nishimura/AFP

Schumer i Jeffries Bidenu su svoje stavove iznijeli tijekom sastanaka u četiri oka, ali jedan je član Demokratske stranke koji je blizak s vodstvom stranke rekao da je moguće da će lideri stranke uskoro početi javno iznositi svoje brige. Taj je član stranke rekao da je Schumeru i Jeffriesu smetalo što ih Biden nije shvatio ozbiljno.

Prve vijesti o Bidenovoj otvorenosti prema stavovima drugih u srijedu je donio CNN. "Nije toliko tvrd kao što je u javnosti. Više ne govori da ‘Kamala (Harris) ne može pobijediti‘ već pita, ‘mislite li da Kamala može pobijediti?‘. Nije jasno kako će se stvar razviti, ali čini se da sluša", rekao je visoki savjetnik Demokratske stranke.

Rezultati istraživanja novinske agencije Associated Press i NORC-a, nezavisnog istraživačkog instituta u sklopu Sveučilišta u Chicagu koji su objavljeni u srijedu pokazali su da gotovo dvije trećine članova Demokratske stranke želi da Biden odustane od kampanje.

image

Joe Biden

Kent Nishimura/AFP

Demokrate, međutim, još više brinu podaci koje su primili tijekom posljednjih nekoliko dana, a koji sugeriraju da bi Biden mogao naštetiti kandidatima stranke na izborima za Kongres SAD-a. Naime, glasači su rekli da ne vjeruju dužnosnicima koji tvrde da je Biden sposoban biti kandidati te ga podržavaju.

Jedan je Bidenov savjetnik The New York Timesu rekao da predsjedniku SAD-a trenutno ne idu u prilog ni istraživanja javnog mnijenja ni količina novca koju njegova kampanja ima na raspolaganju ni šanse za pobjedu u ključnim saveznim državama.

Adam Schiff, zastupnik Demokratske stranke u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država, u srijedu The Los Angeles Timesu rekao da ozbiljno sumnja u pobjedu Joea Bidena te da bi drugi predsjednički mandat Donalda Trumpa potkopao temelje američke demokracije.

image

Joe Biden

MARIO TAMA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Biden je u srijedu rekao da ne namjerava odustati od kampanje te da bi o odustajanju razmislio samo ako bi mu liječnik rekao da to mora napraviti.

Nekoliko je članova Demokratske stranke pozdravilo odgodu rasprave o Bidenovoj nominaciji. Zastupnik Jared Huffman rekao je da mnoge članove stranke čudi to što Biden govori da u anketama ili stoji bolje od Trumpa ili da su izjednačeni.

Predsjednika SAD-a sve te rasprave o njegovim sposobnostima evidentno smetaju jer je prošle subote planuo na zastupnika Demokratske stranke Jasona Crowa. On je Bidenu rekao da glasači u njegovoj izbornoj jedinice žele snažnog i vitalnog predsjednika koji može pobuditi povjerenje kod i kuće i inozemstvu. Biden je Crowu na to rekao da je "apsolutno u krivu". "Imenujte mi stranog lidera koji misi da nisam najučinkovitiji svjetski lider po pitanju vanjske politike. Recite mi, kvragu, tko je to", dodao je srditi Biden.

Sve veći pritisak na Bidena da odustane od kandidature

Bijela kuća je objavila da je Biden u samoizolaciji te da nastavlja s radom nakon što je tijekom predizbornih aktivnosti u Nevadi bio pozitivan na koronavirus, zbog čega se morao vratiti kući u Delaware.

Njegov predizborni stožer se sada suočava s lošim izgledima za reizbor, a situacija u četiri od sedam ključnih saveznih država (takozvane "swing states") za Bidena djeluje sve gorom. Stožer 78-godišnjeg Trumpa pak kaže da vjeruje da su postali konkurentni u saveznim državama koje naginju demokratima, uključujući Minnesotu, New Hampshire i Virginiju.

"Širimo kartu", rekao je novinarima viši savjetnik Trumpove kampanje pod uvjetom da ostane anoniman.

Dosad je svega 20 od 264 demokrata u Kongresu pozvalo Bidena da odustane od reizbora nakon njegovog slabog nastupa na sučeljavanju protiv Trumpa u lipnju kada je dovedena u pitanje Bidenova sposobnost da pobijedi i naredne četiri godine nastavi obavljati dužnost u slučaju da mu to pođe za rukom.

Zastupnik Adam Schiff, koji se u Kaliforniji natječe za mjesto u Senatu, posljednji je demokrat koji je u srijedu Bidena pozvao da uzmakne.

Dužnosnici Bijele kuće vjeruju da je Schiffa poduprla Pelosi, prema izvoru iz Bijele kuće koji je želio ostati anoniman. To bi mogao biti koban znak za Bidena s obzirom na to da je bivša predsjednica Zastupničkog doma i dalje jedna od najutjecajnijih demokrata u Washingtonu.

Neki zastupnici misle da bi Biden sada mogao biti otvoreniji prema zamisli da izađe iz utrke.

"Učinio je što je najbolje za Ameriku ... Vjerujem da će to nastaviti raditi", rekao je demokratski senator John Hickenlooper za Reuters.

Hickenlooper je odbio kazati misli li da bi Biden trebao odstupiti kao kandidat.

Bivši predsjednik Barack Obama je drugima kazao da bi Biden trebao ponovno razmisliti o svojoj kandidaturi, objavio je list Washington Post, navodeći anonimne izvore.

U međuvremenu, Trump će zaključiti četverodnevnu konvenciju republikanaca u Milwaukeeju svojim prvim obraćanjem u javnosti otkako je preživio pokušaj atentata u Pennsylvaniji u subotu kada ga je metak pogodio u uho.

Djelatnici kampanje kažu da ga je to iskustvo potaknulo da izmijeni svoj govor u povodu prihvaćanja nominacije kako bi naglasio uključivost umjesto da napada Bidenove demokrate.

"Ne mislim da je moguće proći to što je on prošao u subotu, pravo iskustvo blisko smrti, a da to nema nekog utjecaja", rekla je Lara Trump, Trumpova snaha i supredsjednica Republikanskog nacionalnog odbora. Trump bi trebao govoriti u četvrtak oko 10 sati navečer po lokalnom vremenu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 03:05