KATASTROFA NA POMOLU

Biden kraj NATO summita pretvorio u osobni debakl, molio novinare da ga ne citiraju, miješao i ljude i kontinente...

Pogledajte ključne trenutke. Presicu američkog predsjednika pratili smo uživo iz minute u minutu

Joe Biden na završnoj presici NATO summita

 Chris Kleponis - Pool Via Cnp/instar Images/profimedia/Chris Kleponis - Pool Via Cnp/instar Images/profimedia

Ključni događaji:

Joe Biden na kraju summita NATO-a drži konferenciju za novinare

Nakon katastrofalne debate protiv Trumpa u fokusu svjetske javnosti je njegova mentalna kondicija

Joe Biden je na završnoj ceremoniji napravio veliki gaf miješajući Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina

Napravio je novi veliki gaf na presici zamijenivši Donalda Trumpa i svoju potpredsjednicu Kamalu Harris

Novinari kontinuirano u pitanje dovode njegovu sposobnost da ostane utrci


02:27 Biden je završio konferenciju za novinare.

image

Joe Biden

Saul Loeb/Afp

02:26 Biden opet ponavlja da je neurološki zdrav i da se svakodnevno testira na poslu. "Što god ja napravio, netko neće biti sretan", kaže. Tvrdi i da je kao predsjednik prošao tri intenzivna neurološka pregleda.

"Ako liječnici kažu da moram napraviti još jedan, neću se protiviti", kaže Biden.


02:23 Biden priča već skoro sat vremena. Odgovorio je na više pitanja nego se inicijalno očekivalo.


02:20 "Odlučan sam u tome da ostanem u kampanji", kaže Biden. "Mislim da je važno da otklonim strahove", navodi.

Kaže da imaju ekstenzivnu kampanju diljem zemlje. Kako navodi BBC, pritom se čini nervozan, uporno ponavlja "u svakom slučaju" i moli novinare da ne citiraju brojke o kojima priča.


02:16 Biden opet poziva na prekid rata u Gazi. “Vrijeme je da se završi ovaj rat”, kaže Biden. Američki predsjednik ponavlja da čini sve što može kako bi obje strane pristale na prekid vatre.


02:04 Novinar je upravo pitao Bidena hoće li moći pregovarati s Putinom ili Xi Jinpingom za nekoliko godina, a s obzirom na svoje godine. Biden kaže da je sa Xijem proveo više vremena nego itko drugi. Procjenjuje da je s njim, uključujući i potpredsjednički mandat, proveo više od 90 sati.

Sada se čini da skreće s teme, piše BBC.

image

Joe Biden na press konferenciji

Saul Loeb/Afp

01:56 Mislite li da će Europa biti prepuštena sama sebi ako Donald Trump pobijedi na izborima i koji je vaš savjet europskim čelnicima u slučaju mogućeg američkog povlačenja? - pita novinar.

Biden kaže da čuje od stranih čelnika da "mora pobijediti" i da bi Trumpova pobjeda "bila katastrofa".

"Vanjska politika nikad mu nije bila jača strana i čini se da ima afiniteta prema ljudima koji su autoritarni", kaže Biden o Trumpu.

"Mislim da sam najbolje kvalificirana osoba za obavljanje posla, da osiguram da Ukrajina ne padne, da Ukrajina uspije, da europski savez ostane jak", ponavlja.


01:45 Biden u jednom trenutku miješa Europu i Aziju.

"Otišao sam u Europu... hoću reći u Aziju", tvrdi u segmentu presice u kojem hvali američki ekonomski rast.

Tvrdi i da je "najkvalificiranija osoba da se kandidira za predsjednika". Kaže da je jednom pobijedio Donalda Trumpa i da će ga "opet pobijediti".

Sve više se muči s popisom novinara koje treba prozvati radi postavljanja pitanja.


01:43 Bidenu se postavlja pitanje zašto ostaje u utrci kada ga i njegovi stranački kolege pozivaju da odstupi.

"Nisam u ovome zbog svoje ostavštine, u ovome sam da dovršim posao koji sam započeo", kaže Biden.

Američki predsjednik ističe kako vjeruje da će zemlji biti bolje ako bude ponovno izabran.


01:42 Biden se smije kada novinar ističe da je pomiješao Putina i Zelenskog kada je predstavljao ukrajinskog čelnika prije samo sat vremena.

"Jeste li vidjeli ikakvu štetu u mom vođenju ove konferencije?" kaže Biden.

"Jeste li vidjeli uspješniju konferenciju?", ponavlja.

"Putin, govorio sam o Putinu i rekao sam - sada na samom kraju, rekao sam Putin, ‘Ne, žao mi je, Zelenski‘, a onda sam dodao još pet imena."

Nastavlja hvaliti uspjeh NATO konferencije.

image
Saul Loeb/Afp

01:41 Krenula su pitanja novinara.


01:40 Biden je napravio svoj drugi gaf ove noći i pomiješao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s njegovom potpredsjednicom Kamalom Harris. Više pročitajte OVDJE.


01:38 Biden se okreće situaciji u Gazi i preuzima zasluge za "okvir" mirovnog sporazuma za koji kaže da se s njime slažu i Izrael i Hamas.

"Poslao sam svoj tim u regiju da dogovorimo detalje", rekao je, dodajući da u dogovoru "još postoje praznine koje treba zatvoriti."


01:35 Biden povezuje rad NATO-a oko Ukrajine s nadolazećim predsjedničkim izborima 2024. “Vjerujem da američki narod razumije da je Amerika jača zahvaljujući našim savezima”, kaže. “Amerika se ne može povući pred svijetom, mi moramo voditi svijet”, kaže, povlačeći kontrast s vanjskopolitičkom platformom Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”.


01:33 Biden kaže kako je NATO stao iza Ukrajine odmah u prvim danima ruskog rata. "Danas Kijev još uvijek stoji", kaže Biden. "A NATO stoji, jači nego što je ikada bio. NATO nije samo jači, NATO je i veći", rekao je. Ispričava se zbog laganog kašlja. Obećava da će NATO održati jakim.


01:31 Biden započinje svoju konferenciju za novinare pregledom ovotjednog summita NATO-a.

"Grubo su se probudili oni koji su mislili da je prošlo vrijeme NATO-a onog dana kada je Putin napao Ukrajinu",rekao je Biden.

Njegove su početne primjedbe uglavnom bile usredotočene na rusku invaziju na Ukrajinu i pokušaje da okupi saveznike da čvršće stanu u obranu Kijeva.


01:28 Počinje presica.


Američki predsjednik Joe Biden je održao tako malo samostalnih press konferencija tijekom svog predsjedničkog mandata da je njegovo večerašnje pojavljivanje samo po sebi značajan događaj, piše BBC, no večerašnje pojavljivanje koje, nezgodno, dolazi taman nakon što je ukrajinskog predsjednika Zelenskog na završnoj ceremoniji NATO summita najavio kao "predsjednika Putina", važno je pogotovo stoga što se američki predsjednik suočava sa sve jačim i intenzivnijim pozivima da odstupi od utrke za novi mandat.

Bidenov učinak barem će se djelomično ocjenjivati ​​prema tome koliko će trajati presica i koliko će se pitanja postavljati. Brzi kraj presice vjerojatno bi otvorio prostor za daljnje kritike. Nakon katastrofalne rasprave protiv Donalda Trumpa, Bidena su kritizirali da je izgledao kao da je izgubio tok misli, za što je kasnije okrivio umor. Sve će oči večeras biti uprte u njegovo držanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 22:52