NAPAD SVE PROMIJENIO

Biden: ‘Trump će odsad biti glavna vijest!‘; To misle i kladionce - daju mu 70 posto šanse za pobjedu

Američki predsjednik i dalje se suočava s pritiskom demokrata da napusti utrku jer zdravstveno nije sposoban voditi zemlju

Joe Biden

 Samuel Corum/Afp

Od ovog trenutka pa nadalje fokus će biti na Donaldu Trumpu, a ne na meni, poručio je Joe Biden demokratskim biračima na stranačkom skupu u Detroitu u saveznoj državi Michigan.

Dakako, mislio je to u posve drugom kontekstu, onom da se više neće raspravljati o tome treba li ili ne on ostati u predsjedničkoj utrci, nego o tome što ne valja s njegovim protivnikom.

Malo kasnije s druge strane jezera Erie, u Pennsylvaniji, na Trumpovu skupu odjeknuli su pucnjevi i doista je interes za Joea Bidena i njegovu sposobnost da Ameriku vodi još četiri godine naglo splasnuo. Do tog je trenutka Biden bio glavna tema. Primjerice, njegova konferencija za novinare uživo u četvrtak navečer bila je gledanija od dodjele Oscara. Više od 23 milijuna Amerikanaca gledalo je kako odgovara na pitanja novinara cijelih sat vremena. Sa zanimanjem se pratilo i kladionice: početkom srpnja, nakon katastrofalne debate s Trumpom, šanse za Bidenov izlazak iz utrke skočile su na 80 posto. Mijenjale su se i Trumpove šanse da osvoji novi mandat. Na internetskoj kladionici Polymarket Trumpove šanse da osvoji Bijelu kuću dan prije atentata bile su impozantnih 60 posto u odnosu na Bidenovih zabrinjavajućih 12 posto. Nakon Trumpova ranjavanja situacija se promijenila i sada se čak 70 posto Amerikanaca kladi da će Trump pobijediti u studenome. Samo ih se 16 posto kladi na Bidena.

Joe Biden nazvao je Trumpa nakon ranjavanja te se vratio u Bijelu kuću, iako je prema rasporedu trebao nastaviti s predizbornim skupovima u drugim saveznim državama. Najoštrije je osudio sve oblike nasilja. Međutim, jasno je da će njegovi stratezi morati prilagoditi pristup novonastaloj situaciji. Biden je još u petak pokrenuo veliku predizbornu ofenzivu i počeo turneju pokazujući da ne namjerava pristati na pozive da se povuče. Ponovio je da "ide dalje i da će pobijediti", ali i pokazao kako mu je glavna strategija da napada Trumpa navodeći da on nije prikladan kandidat za predsjedničku poziciju. "On ju je silovao", poručio je Biden referirajući se na sudsku presudu u slučaju autorice E. Jean Carroll protiv Trumpa.

Biden je istom prilikom ponovio da se rezultati predizbornih anketa nisu promijenili od 27. lipnja kad je održana debata. Međutim, unatoč njegovom otporu, pobuna u demokratskim redovima - i razdor u stranci - nastavio se. U četvrtak navečer javnim pozivima Bidenu da odustane pridružili su se demokratska zastupnica iz Colorada Brittany Pettersen i Mike Levin iz Kalifornije. Tabor protiv Bidena zaključno s petkom brojio je 21 zastupnika predstavničkog doma Kongresa, odnosno deset posto ukupnog broja demokratskih predstavnika u Donjem domu američkog zakonodavnog tijela. U javnost je istupio i jedan senator - Peter Welch iz Vermonta.

"Joe Biden jednom je spasio zemlju. Pozivam ga da to učini ponovno i napusti utrku", poručila je Pettersen. "Ovo mi nije lako. Duboko poštujem 50 godina koje je Biden proveo služeći ovoj zemlji... Ali, vjerujem kako je došlo vrijeme da preda baklju", poručio je Levin.

Vođa demokratske manjine u Donjem domu Kongresa Hakeem Jeffries, demokrat iz New Yorka, u pismu kolegama otkrio je da se sastao s Joeom Bidenom i s njim imao otvoren i iskren razgovor o svemu što tišti stranku. U pismu nije otkrio što je rekao predsjedniku ni kako je ovaj odgovorio, ali ništa u pismu ne navodi na pomisao da je Bidenu dao podršku da ostane u utrci ili da mu je rekao da demokrati stoje iza njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 09:53