RAT S BLESIMETROM

Bidena publika spasila od nove sramote na summitu NATO-a, u Washingtonu sazvan sastanak svih sastanaka!

Ovo je bilo u zadnji čas...

Joe Biden na summitu NATO-a

 Gripas Yuri/abaca/abaca Press/profimedia/Gripas Yuri/abaca/abaca Press/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu čelnicima NATO-a u Washingtonu govorom kojim je, kako se čini, želio uvjeriti saveznike da može uspješno parirati Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima.

U kratkim, ali oštrim crtama na otvaranju summita Biden je izjavio da je vojni savez "moćniji nego ikada" dok se suočava s najvećim izazovom u generaciji - ratom u Ukrajini. Nazvao je to "ključnim trenutkom" za Europu i svijet, prenosi BBC.

Ipak, Bidenu se i danas gotovo omakla velika greška koju je izbjegao u posljednjoj sekundi, piše Daily Mail. Dok je dodjeljivao Predsjedničku medalju slobode glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, Biden je nastavio čitati upute s telepromtera, doduše potiho, a pljesak publike spasio ga je od većeg gafa. Biden se brzo sabrao, a publika je klicanjem ugušila novu katastrofu.

Upozoravajući da su "autokrati srušili globalni poredak", Biden je najavio i dodatnu vojnu pomoć opkoljenoj ukrajinskoj protuzračnoj obrani.

"Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja. Rusija neće prevladati. Pobijedit će Ukrajina", govorio je Biden dok je čitao govor s blesimetra u utorak poslijepodne.

Biden je oko 13 minuta govorio jasnim glasom, a njegov nastup bio je bitno drugačiji od mrmljajućeg tona koji je obilježio njegov nastup tijekom prošlomjesečne predsjedničke debate s Trumpom.

U međuvremenu, demokrati u Kongresu sastali su se privatno kako bi raspravljali o Bidenovom vođenju stranke, a pritom su raspoloženje na sastanku opisali "tužnim", rekli su zastupnici novinskoj agenciji Associated Press.

Kasnije u utorak, demokrat Mikie Sherrill iz New Jerseyja javno je pozvao Bidena da odustane od reizbora, rekavši da su "ulozi previsoki". Diplomati u posjetu također su bili skeptični oko Bidenove budućnosti.

image

Jens Stoltenberg i Joe Biden

Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp
image

Joe Biden dodijelio je Stoltenbergu Predsjedničku medalju slobode

Jim Watson/Afp

- Nije nam jasno kako bi mogao nastaviti nakon one debate. Ne mogu zamisliti da on bude na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine, rekao je neimenovani europski izaslanik za Reuters.

Bidenovi suradnici pokušavali su ih uvjeriti da je 81-godišnjak i dalje dovoljno snažan da se nosi sa zahtjevima koje nosi dužnost predsjednika.

Bidenovo zdravlje postalo je glavno pitanje u predizbornoj kampanji u SAD-u nakon njegovog lošeg nastupa u debati s prošlog tjedna. Šef NATO-A Jens Stoltenberg prije nekoliko dana je izbjegavao odgovoriti na pitanja o zdravstvenom stanju američkog predsjednika. Poručio je da se sastao s Bidenom nekoliko tjedana ranije i da je imao konstruktivne razgovore s njim u Ovalnom uredu.

image

Joe Biden

Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Čelnici 32 zemlje članice okupili su se u Washingtonu u povodu proslave 75. obljetnice NATO-a

S druge strane, Donald Trump je u utorak navečer kritizirao NATO saveznike tijekom predizbornog skupa u svom golf klubu u Doralu na Floridi. Bila su tamo i njegova tri sina, uključujući i najmlađeg Barrona, koji je, prema Trumpovim riječima, bio na prvom skupu svog oca te je dobio više pljeska iz publike od svoje braće Erica i Dona.

image

Donald Trump na skpu u Doralu

Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Trump je iznova kritizirao zemlje članice NATO-a zbog neispunjavanja dogovorenog cilja izdvajanja najmanje 2% bruto domaćeg proizvoda na obranu. Naime, puno više zemalja NATO-a sada ispunjava taj cilj otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Trump je pristašama rekao da te zemlje doprinose "stotinama milijardi dolara" više jer ih je, dok je bio predsjednik, upozorio ‘da ih neće štititi od Rusije‘, ako ne budu više izdvajali za savez.

Kada je Trump iznio slične primjedbe na skupu u veljači ove godine, šef NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da takve riječi "potkopavaju našu sigurnost".

No šef NATO-a na početku summita u utorak nije komentirao Trumpov najnoviji istup.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je pak u Washingtonu da cijeli svijet "čeka studeni", kada se održavaju opći izbori u SAD-u, te je pozvao američke birače da stanu uz Ukrajinu. S Bidenom će se sastati u četvrtak.

image

Joe Biden

Andrew Harnik/Getty Images Via Afp
image

Jens Stoltenberg i Joe Biden

Andrew Harnik/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 17:48