NARUŠENO ZDRAVLJE

Bidena u velikom TV intervjuu pitali hoće li se povući, on dao bizaran odgovor

Poručio je glasačima da će se boriti unatoč pozivima da se povuče iz izborne utrke

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden trudio se u petak ublažiti političku krizu zbog svoje nestabilnog nastupa na debati, koristeći intervju za ABC News kako bi ponovno ustvrdio da je imao lošu noć i poručio glasačima da će se boriti unatoč pozivima da se povuče iz izborne utrke.

Biden je dao intervju za ABC nakon što je okupljenima u vatrenom govoru u Madisonu, Wisconsin, rekao da ga neki demokrati pokušavaju izbaciti iz utrke nakon njegove debate protiv republikanca Donalda Trumpa.

Biden je naveo "stvarno jaku prehladu" kao razlog za loš nastup tijekom debate te iscrpljenost nakon dva putovanja u Europu.

"Bio sam iscrpljen"

"Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoje instinkte u smislu priprema. Bila je to loša noć," rekao je Georgeu Stephanopoulosu u intervjuu za ABC.

Biden je rekao da ga je donekle omeo Trumpov govor kad mu je mikrofon bio isključen tijekom rasprave.

"Dopustio sam da me to omete. Shvatio sam da jednostavno nisam imao kontrolu", rekao je.

image

Donald Trump i Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Dodao je da ne može istrčati utrku, "ali da je još uvijek u dobroj formi."

Na pitanje je li prošao određeni kognitivni test, Biden je rekao da nije i "nitko nije rekao da mora".

Upitan bi li se podvrgnuo takvom testu, rekao je: "Gledajte, imam kognitivni test svaki dan" kao predsjednik.

Na pitanje hoće li se povući ako ga uvjere da ne može pobijediti Trumpa, odgovorio je:

- Mogao bih to učiniti, ako mi dođe Bog i to mi kaže, rekao je.

"Opet ću pobijediti"

Biden je otputovao u Wisconsin, kako bi okupio glasače i dao televizijski intervju koji se pozorno prati nakon što je njegova debata s Trumpom potaknula neke u njegovoj stranci, uključujući velike donatore, da se zapitaju može li izdržati drugi četverogodišnji mandat.

image

Trump i Biden tijekom TV debate

Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

"Ne mogu reći da je to bila moja najbolja izvedba. Ali od tada je bilo mnogo nagađanja. ‘Što će Joe učiniti? Hoće li ostati u utrci? Hoće li odustati?‘ " rekao je Biden. "Evo mog odgovora: Kandidiram se i opet ću pobijediti."

Međutim, predsjednik se suočio s potencijalnom novom preprekom unutar stranačkih redova. Senator Mark Warner, cijenjeni umjereni demokrat, pozvao je demokratske senatore na sastanak u ponedjeljak kako bi razgovarali o Bidenovoj kampanji, rekao je izvor za Reuters.

Washington Post je izvijestio da je Warner tražio njih da pritisnu Bidena da izađe iz utrke.

Predsjednik je kasnije rekao novinarima da je razgovarao s najmanje 20 zastupnika i da su mu govorili da ostane. Upitan o tome da ga je Warner pozvao da ode, Biden je rekao: "Pa, Mark Warner, koliko ja razumijem, jedini to razmatra."

Pogrešna godina

Na skupu je Biden rekao da je zahvalan na podršci svojoj potpredsjednici Kamali Harris, za koju se govori da je najbolji izbor da ga zamijeni ako on odstupi.

Harris je nakon Bidenovog skupa objavila upis podrške na X-u, bivšem Twitteru, rekavši da je predsjednik posvetio svoj život borbi za Amerikance. "U ovom trenutku znam da smo svi spremni boriti se za njega", rekla je.

Biden je bio oštar prema onima u svojoj stranci koji su izrazili sumnju u njegovu sposobnost da ih odvede do pobjede nad Trumpom na izborima 5. studenoga.

"Ja sam kandidat ove stranke", rekao je Biden.

"Pokušavaju me izgurati iz utrke. Pa dopustite mi da ovo kažem što jasnije mogu: Ostajem u utrci! Pobijedit ću Donalda Trumpa. Pobijedit ću ga ponovno 2020.", rekao je Biden navevši pogrešnu godinu.

Nadovezao se rekavši: "I usput, ponovit ćemo to 2024. godine."

Nezadovoljni donatori i politički saveznici

Skupina donatora i poslovnih čelnika glasno obznanjuje svoje nezadovoljstvo Bidenovom kandidaturom, obustavljajući financiranje ili razmatrajući moguće demokratske alternative. Čak su i neki od Bidenovih najbližih političkih saveznika, uključujući bivšu predsjednicu parlamenta Nancy Pelosi, iznijeli dvojbe o njegovom zdravlju.

Guvernerka Massachusettsa Maura Healey u petak je objavila izjavu tražeći od Bidena da pažljivo promisli.

“Predsjednik Biden spasio je našu demokraciju 2020. i obavio je izvanredan posao u posljednje četiri godine”, rekla je. "Najbolji put naprijed trenutno je odluka koju treba donijeti predsjednik. U nadolazećim danima, pozivam ga da posluša američki narod i pažljivo procijeni ostaje li on naša najveća nada da pobijedimo Donalda Trumpa."

Neke ankete javnog mnijenja pokazale su da Trump povećava vodstvo nakon rasprave, dok je anketa Reutersa/Ipsosa pokazala da svaki treći demokrat želi da Biden odustane od utrke.

Skupina poslovnih i građanskih čelnika pozvala je Bidena da obustavi svoj ponovni izbor u pismu Bijeloj kući u petak, dan nakon što je izvršni direktor rekao da će ga članovi i dalje podržati ako se nastavi kandidirati, izvijestio je Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 09:36