REPORT GOJKA DRLJAČE

Bidenova administracija stavila uglednu političarku na listu terorista jer je kritizirala Harris

Gabbard je stavljena u program antiterorističkog nadzora ‘Quiet Skies‘ nakon što je upozorila na utjecaj vojno-industrijskog lobija

Bidenova adminsitracija bit će zapamćena po čudnom intepretiranju demokracije

 Brendan Smialowski/AFP

Je li američka demokracija suočena s dubljim političkim problemima od onih, ionako dramatičnih, koji se vide svaki dan kroz polarizacijski rat republikanaca i demokrata? Informacije o tome da je bivša zastupnica Tulsi Gabbard stavljena za posebnu listu zbog sumnji za terorizam, kao i pojava dokaza da je Hunter Biden doista direktno i besramno tražio pomoć američke administracije za poslovne probitke ukrajinske kompanije Burisma dok mu je otac bio potpredsjednik, dva su detalja koja ukazuju da inače moralizatorsko-docirajuća Demokratska stranka ima problem s razlikovanjem što je u liberalnoj demokraciji prihvatljivo, a što nije.

Stavljanje zastupnice i političke analitičarke Tulsi Gabbard na listu sumnjivih nakon što je javno kritizirala veze demokrata s vojnim lobijima uopće nije privuklo naročitu pažnju liberalnih medija koji inače dominiraju američkom medijskom scenom, a radi se o prvorazrednom političkom skandalu s grozomornom konotacijom da netko u liberalno demokraciji progoni/nadzire političke neistomišljenike kao što to inače čini KP Kine.

Informacije o Tulsi Gabbard, kao i o tome da je administracija godinama zadržavala dokumentaciju koja sadržava dopise Huntera Bidena američkom ambasadoru u Italiji, u kojem traži pomoć za ukrajinsku Burismu za gradnju toplica u Toskani, čak su pomalo nevjerojatne jer se doimaju kao da stižu iz nekog autokratskog režima, a ne vodeće ‘liberalne demokracije‘ planeta.

Tulsi Gabbard nije bilo tko. Ona je prva Samoanka izabrana u američki Kongres. Tijekom karijere prednjačila je u apelima za protuterorističke aktivnosti. Inače je rezervna časnica američke vojske. Služila je u medicinskim jedinicama u Iraku i Kuvajtu. Poznata je politička komentatorica.

Borila se za predsjedničku nominaciju u Demokratskoj stranci 2020. godine, ali je u listopadu 2022. objavila da napušta demokrate te prelazi u redove nezavisnih zastupnika. Javno je počela kritizirati politike Bidenove administracije. Dan prije nego li je stavljena na crnu listu sumnjivaca na Fox Newsu Gabbard je kritizirala spregu politike i vojnog lobija. Govorila je da u vojno-industrijskom kompleksu važne odluke donose ljudi koji nisu izabrani, što Ameriku uvodi u stalno stanje rata te joj ugrožavana nacionalnu sigurnost. Rekla je da Kamala Harris nema snage suprotstaviti se vojno-industrijskom kompleksu Amerike.

Čak i ako se uzme u obzir da je Gabbard političarka koja želi privući pažnju ostaje činjenica da su joj kao ratnoj veteranki učinili nešto što bi u liberalnoj demokraciji trebalo biti neprihvatljivo. Dio njezinih kolega prepoznao je problem:

- Predstavnici Gene Ward, Diamond Garcia, Davis Alcos i Elijah Pierick poslali su pismo Upravi za sigurnost prometa (TSA) tražeći odgovore i nazvavši potez ‘uznemiravanjem‘. Air Marshal National Council otkrio je da je Gabbard uključena u program Quiet Skes koji služi za praćenje ‘povišenih rizika za sigurnost zrakoplovstva‘, piše Hawaii News.

Republikanski zastupnik Burchett uputio je pismo TSA u kojem traži objašnjenja:

- Danas vam pišem u vezi s izvješćem o bivšoj kongresnici i predsjedničkoj kandidatkinji Tulsi Gabbard. Rečeno mi je da je Gabbard stavljena na nadzornu listu Uprave za sigurnost prometa (TSA) u okviru programa poznatog kao ‘Quiet Skies‘. Smatram da je ovo duboko zabrinjavajuće iz više razloga. Tražim sastanak s osobom u TSA-i koja je zadužena za nadgledanje programa Quiet Skies. Obratite se mom uredu da zakažete ovaj sastanak. Cijenimo vaš ekspeditivan odgovor.

Kompleta priča s Tulsi Gabbard i TSA doima se nadrealno za državu koja slovi za najjaču liberalnu demokraciju svijeta.

Podjednako nadrealno zvuči informacija da je New York Times jučer objavio informaciju da je Bidenova administracija godinama zadržavala dokumentaciju koja otkriva da je Hunter Biden 2016. napisao barem jedno pismo američkom ambasadoru u Italiji lobirajući za ukrajinsku plinsku kompaniju Burisma. U to vrijeme Hunterov otac, Joe Biden, bio je potpredsjednik Sjedinjenih Država. State Department oslobodio je dokumentaciju koja rasvjetljuje poslove Huntera Bidena tek nakon što je Joe Biden odustao od utrke za novi predsjednički mandat.

Hunter Biden sljedeći mjesec izlazi na suđenje zbog optužbe da je izbjegao plaćanje poreza na milijune dolara prihoda od Burisme i drugih biznisa u inozemstvu, pa i u Kini. Dokazano je da su Hunter Biden, kao i Bidenov brat, imali višemilijunsku korist kroz poslove u Ukrajini i Kini. Dokazano je da su Hunterovi poslovni partneri dobili priliku barem jednom razgovarati s njegovim ocem, što je Bijela kuća dugo poricala. Hunter Biden (još) nije optužen za kršenje Foreign Agents Registration Acta jer nije razotkrio da kao lobist zastupa strane interese pri američkoj vladi. Pravo je pitanje zašto još nije optužen za neprijavljivanje lobističkih aktivnosti za stane interese. Kazna za lobiranje u korist stranih interesa bez uredne registracije su drakonske. Taj isti Hunter Biden davao je osjećajnu i osjećajnu podršku ocu da ostane u predsjedničkoj utrci unatoč padu fizičkih i mentalnih sposobnosti, a vrijedi podsjetiti da je osuđen zbog kupovine pištolja, što mu je kao registrirano ovisniku bilo zabranjeno.

Sada su isplivale informacije State Departmenta da je Hunter Biden lobiranjem (upravo kod State Departmenta) pomagao rumunjskom nekretninskom tajkunu, koji se suočava s optužbama za korupciju.

Intrigantno je da je Tulsi Gabbard hitno stavljena na listu sumnjivih kao da je godinama koketirala s terorističkim organizacijama, a ne borila se protiv terorizma, dok se na dijelove istine o poslovima Huntera Bidena moralo čekati godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 10:53