AMERIČKA TRAGIKOMEDIJA

Bidenove šanse da ostane kandidat rastu, dokaz je i veliki biznis u koji su se uvalili njegov liječnik i brat

Bijela kuća tvrdi da je "ridikulozno i uvredljivo" pitati ima li dr. O‘Connor kakve koristi od toga što je Joea Bidena bez ograde proglasio sposobnim za dužnost

Joe Biden je na summitu NATO-a uspio održati govor s tek nekoliko manjih greškica

 Gripas Yuri/abaca/abaca Press/profimedia

Joe Biden neće se pomladiti. To je razlog koji sve očajničke i neprimjerene napore za spašavanje političke karijere vremešnog predsjednika upitnih rezultata čini potpuno besmislenim. Svaki Bidenov nastup gleda se kao test fizičkog i mentalnog zdravlja. Niz indicija ukazuje na dugotrajno prikrivanje Bidenovih umanjenih sposobnosti.

Pa ipak, dio ostarjele i interesno umrežene partijske nomenklature Demokratske stranke ignorira mišljenje 74 posto birača da je Biden prestar za kandidaturu te otvara iracionalni stranački rat za šefa upitnih sposobnosti koji se, ponovimo, neće pomladiti. S obzirom na to da se nema apsolutno nikakve logike boriti da osoba očito umanjenih fizičkih i mentalnih sposobnosti još četiri godine vodi naciju, nameće se zaključak da su partijske elite kamuflirane iza "ideologije" i "principa" u osnovi okoštale strukture premreženih osobnih karijernih i lobističkih interesa kojima je Joe Biden potreban da bi štitile sebe. Koliko su ti interesi isprepleteni govori i priča New York Timesa prema kojoj je dr. Kevin O‘Connor, osobni liječnik američkog predsjednika, surađivao s Bidenovim bratom Jamesom na biznisu vezanom za američke ratne veterane.

Kad bi bilo tko iz užeg obiteljskog kruga nekog europskog premijera ili predsjednika imao komercijalne odnose s veteranskom populacijom, to bi bila politička priča, i to promatrana dvostrukim novinarskim povećalom. Ne i u Sjedinjenim Državama. Glasnogovornici Bijele kuće jednostavno odgovaraju da je "ridikulozno i uvredljivo" insinuirati, odnosno uopće postavljati pitanje je li dr. O‘Connor imao kakve koristi od toga što je tri godine zaredom potpisao pisma u kojima je odlučno, bez ikakve ograde, konstatirao da je Joe Biden fit za predsjednika. Ridikulozno i uvredljivo za zdravi razum jest odgovoriti da je "ridikulozno i uvredljivo" propitivati interese doktora koji tvrdi da je Joe Biden fit, a zajedno je s Jamesom Bidenom pomagao kompaniji Americore da razvije milijunski biznis s veteranima.

Republikanac iz Kentuckyja James R. Comer, šef Odbora za nadzor i odgovornost, poslao je pismo u kojem od dr. O‘Connora traži predaju dokumentacije vezane za Jamesa Bidena i Americore. Bijela kuća brani O‘Connora hineći zgroženost te tezama da se radi o osobi s 22-godišnjom vojnom karijerom. Službeno je obrazloženje da se Americore obratio Jamesu Bidenu za pomoć u razvoju poslovanja s veteranima iako američki predsjednik u tom biznisu nema iskustva. Grozno obrazloženje. Naravno, James Biden nikad neće priznati da su mu se, unatoč neiskustvu, obratili jer je njegov brat Joe Biden.

Do ovih informacija došlo se kroz svjedočenja u ranije pokrenutom impeachmentu Joea Bidena. James Biden navodno je konzultirao O‘Connora kako dobiti ugovore s Odjelom za veteranska pitanja (Department of Veterans Affairs). James Biden tvrdio je istražiteljima da je O‘Connor imao veze u bolnicama koje su mu mogle pomoći za sklapanje ugovora. Groteskno. Javnost bi trebala povjerovati da 1) brat američkog predsjednika nije angažiran jer je brat američkog predsjednika i 2) da je kao brat američkog predsjednika toliko pošten da je trebao doktora kao vezu za dobivanje poslova iako je, ponovimo, on osobno brat američkog predsjednika. James Biden.

Još je grotesknije što u američkom medijskom prostoru nije zanimljivo to što je "pomalo" besramno da velika američka kompanija koristi brata američkog predsjednika za dobivanje poslova s američkim ratnim veteranima, a u tome mu pomaže osobni liječnik tog istog predsjednika, inače osoba koja se kroz vrijeme transformirala u obiteljskog prijatelja.

Odvjetnik Jamesa Bidena u službenoj izjavi tvrdi da je interes njegova klijenta, Jamesa, bio da veterani dobiju najbolju skrb za PTSP, pa je trebao O‘Connorove savjete. Da, očito je James Biden, kao i svi članovi obitelji Biden, neka vrsta sveca. Naravno da je James, kao i svi u obitelji, izrazito plemenit i dobronamjeran čovjek, pa je kao nevažan detalj zaboravio da je od Americorea primio 641 tisuću dolara. Radi se o istom onom Jamesu Bidenu koji je, zajedno s predsjednikovim sinom Hunterom, imao vrlo visoke zarade od lobističkih poslova za koje se tvrdilo da nemaju i ne mogu imati nikakve veze s Joeom Bidenom jer on u njima nikako i nikad nije sudjelovao. Ispostavilo se da je razgovarao s partnerima sina Huntera.

Kao mnogo toga u čemu su sudjelovali članovi obitelji Biden, veliki biznis s veteranima je propao, pa je završio u istrazi na federalnoj razini nakon bankrota Americorea. U konačnici je Americore tužio Bidena za povrat zajmova. James Biden pristao je na nagodbu prema kojoj Americoreu mora vratiti 350.000 dolara. Sadržaj tužbe Americorea je intrigantan. Naime, u njoj se ističe da je Biden angažiran jer može "otvarati vrata" te "osigurati velike investicije na Bliskom istoku zahvaljujući svojim političkim konekcijama". Nagradno pitanje: kako se naziva financiranje/plaćanje političkih usluga koje omogućuju realizaciju financijskih ciljeva? James Biden, ponovimo lekciju Bijele kuće, želi pomoći američkim veteranima da dobiju najbolju moguću skrb, pa je tragična žrtva odvratnih republikanskih manipulacija. Govorimo o bajdenizaciji kao američkoj tragikomediji u punom smislu riječi.

Dokazi da je kojim slučajem Jamesov brat predsjednik, Joe Biden, bio uključen u razgovore s direktorima Americorea ne postoje, ali se zdravorazumski može zaključiti da je Joe vjerojatno o nečemu, valjda, razgovarao s bratom Jamesom. Naravno, prema tezama koje širi Bijela kuća, bilo bi uvredljivo pomisliti da su James i Joe Biden ikad razgovarali o Americoreu, veteranima ili, ne daj bože, o uslugama osobnog liječnika Joea Bidena koji, sasvim razvidno, u svemu tome nema baš nikakav interes, osim čistog i nepatvorenog patriotizma.

Koliko će god to bizarno zvučati mnogima u Europi, iz sata u sat drastično rastu šanse da Joe Biden ostane u utrci s Donaldom Trumpom zahvaljujući podršci sve većeg broja partijskih senatora. Jedan od karakterističnih primjera jest guverner Kalifornije Gavin Newsom. Nakon mizerije koju je Joe Biden demonstrirao na sučeljavanju s Trumpom, Newsomova reakcija bila je zgroženost.

Njegova reakcija vrijedno je zabilježena jer je jedan od partijskih teškaša za koje se vjeruje da osobno mogu u utrku za predsjednika. Međutim, Newsom je hitro promijenio stav o Bidenovim sposobnostima te upravo na svim mogućim mjestima emitira izjave pune podrške Joeu Bidenu. Newsom, vlasnik divnih vinograda, bio je važni klijent banke SVB, koja bi kolabirala bez potpore američke administracije, ali to se u modernoj Americi lako zaboravlja.

Nevjerojatna sposobnost brzog mijenjanja mišljenja uočena je kod više starijih i istaknutih demokrata. Jedan od veterana politike iz New Yorka, Jerrol Nadler, prvo je bio razočaran kampanjom, a od utorka iznova tvrdi da Joe Biden uživa njegovu punu podršku. Nadler je, ponovimo, bio jedan od sedam starijih zastupnika demokrata koji su javno tražili Bidenov odlazak. Što čovjeka može natjerati na takav salto mortale? Postoji više mogućnosti, od kojih se dvije čine realnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:25