UNOSNI POSAO

Bijes u Rusiji: ‘Mi smo im glavni dobavljač oružja, a oni svoje granate šalju Ukrajini, otkrili smo i kako!‘

Odlično zarađuju na dugotrajnom ratu u Europi, samo u prošloj godini izvezli su oružje u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara
 Diego Herrera Carcedo/Anadolu via AFP

Europski kupci granate koje prodaju indijski proizvođači šalju u Ukrajinu, piše Reuters. Iako se to Rusiji nimalo ne sviđa, Indija zbog toga još nije intervenirala. Indijske se granate ukrajinskoj vojsci dostavljaju više od godinu dana. Reuters navodi da indijski pravilnik o prodaji oružja kaže da kupljeno oružje može koristiti isključivo kupac.

Ako on oružje preproda bez dopuštenja Indije, ona ima pravo obustaviti njihovu poslovnu suradnju. Rusija se Indiji zbog dostava indijskih granata Ukrajini požalila najmanje dvaput. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Indije Randhir Jaiswal rekao je u siječnju ove godine da Indija Ukrajini granate nije ni poslala ni prodala.

Reutersovi izvori kažu da je Indija proizvela jako mali broj granata koje su korištene u Ukrajini. Jedan je dužnosnik rekao da indijske granate čine manje od jedan posto svog oružja koje je Ukrajina uvezla od početka ruske invazije do danas. Reuters je rekao da nije uspio utvrditi je li Ukrajina te granate nabavila od europskih dobavljača. Italija i Češka Ukrajini šalju indijske granate, s tim da se Češka otvoreno zalaže da se Kijevu dostave granate koje su proizvedene izvan Europske unije. Jedan je indijski dužnosnik rekao da Indija nadgleda situaciju. Taj dužnosnik i jedan indijski poslovnjak iz obrambene industrije rekli su Reutersu da Indija nije poduzela korake kako bi smanjila količinu granata koje prodaje europskim kupcima.

Indija i Sjedinjene Američke Države, glavni saveznik Ukrajine, nedavno su produbile obrambenu i diplomatsku suradnju jer obje nacije Kinu vide kao glavnog rivala. Indija je u dobrim odnosima i s Rusijom, svojom dugogodišnjom glavnom dobavljačicom oružja. Indijski premijer Narendra Modi odbio se prikloniti Zapadu kada je ovaj Moskvu sankcionirao zbog rata u Ukrajini.

Međutim, Indija dugotrajni rat u Europi vidi kao priliku da razvije izvozni segment svoje obrambene industrije. Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu tvrdi da raspolaže podacima koji kažu da je Indija u periodu između 2018. i 2023. izvezla oružje vrijedno nešto više od tri milijarde dolara. Ministar obrane Republike Indije Rajnath Singh rekao je krajem kolovoza da je indijski izvoz oružja u prošloj fiskalnoj godini premašio 2,5 milijarde dolara te da Indija želi da taj iznos do 2029. naraste na otprilike šest milijardi dolara.

Komercijalno dostupni carinski izvještaji kažu da su tri velika indijska proizvođača streljiva - Yantra, Munitions India i Kalyani Strategic Systems - od početka 2020. do početka ruske invazije na Ukrajinu u Italiju, Češku, Španjolsku i Sloveniju izvezla 2,8 milijuna eura vrijedne dijelove granata. Reuters navodi da su obrambene tvrtke iz tih zemalja uložile znatna sredstva u lance opskrbe za Ukrajinu.

Spomenuti izvještaji pokazuju da su Yantra, Munitions India i Kalyani Strategic Systems u Italiju, Češku, Španjolsku i Sloveniju od veljače 2022. do srpnja 2024. izvezli 135,25 milijuna dolara vrijedne granate. Stručnjak za indijsku obrambenu industriju Arzan Tarapore rekao je Reutersu da je želja Indije da pojača izvoz oružja važan faktor u prebacivanju indijskog oružja u Ukrajinu. "Vjerojatno je u iznenadnoj nedavnoj ekspanziji došlo do nekih slučajeva kršenja prava od strane krajnjih korisnika", rekao je Tarapore.

Talijanska obrambena tvrtka Meccanica per l‘Elettronica e Servomeccanismi (MES) nalazi se na popisu tvrtki koje su indijske čahure slale Ukrajini. MES je najveći inozemni klijent indijske tvrtke Yantra. Jedan je visokopozicionirani zaposlenik Yantre Reutersu rekao da MES od Indije kupuje prazne čahure te da ih zatim puni eksplozivom. Poslovnjak iz Yantre kaže da nekoliko zapadnih tvrtki čahure može napuniti eksplozivom, ali da ne mogu proizvoditi velike količine čahura. Carinski izvještaji kažu da je Yantra MES-u u periodu između veljače 2022. do srpnja 2024. godine prodala 35 milijuna dolara vrijedne čahure L15A1 kalibra 155 mm.

Carinski izvještaji kažu da je britanska obrambena tvrtka Dince Hill, u čijem Upravnom vijeću sjedi visokopozicionirani djelatnik MES-a, u veljači 2024. u Ukrajinu iz Italije izvezla 6,7 milijuna dolara vrijednu municiju. Među robom koju je Dince Hill izvezao u Ukrajinu našle su se i L15A1 čahure. Na carinskoj je deklaraciji pisalo da ih je proizveo MES, i to za Ministarstvo obrane Ukrajine.

Španjolski ministar prometa i održive mobilnosti Óscar Puente objavio je u svibnju dogovor koji je potpisao češki obrambeni dužnosnik, a u kojem je stajalo da se čahure kalibra 120 i 125 mm koje je proizvela tvrtka Munitions India imaju predati češkom trgovcu oružjem Czech Defence Systems (CDS). Propalestinski su aktivisti rekli da je brod Borkum, u kojem se nalazilo indijsko oružje, a koji je zaustavljen u jednoj španjolskoj luci, to oružje nosio u Izrael. Međutim, španjolske su novine El Mundo u svibnju ustvrdile da je to oružje ipak otišlo u Ukrajinu. Carinski izvještaji nastali 27. ožujka ove godine pokazuju da je tvrtka Munitions India češkom trgovcu oružjem CDS-u poslala 10 tisuća granata kalibra 120 i 125 mm vrijednih više od devet milijuna dolara.

Walter Ladwig, stručnjak za sigurnosna pitanja u južnoj Aziji, rekao je Reutersu da Indija može geopolitički profitirati od slanja relativno male količine oružja Ukrajini. "To omogućuje Indiji da Zapadu kaže da u ratu u Ukrajini nije zauzela rusku stranu", rekao je Ladwig te dodao da Rusija baš i ne može utjecati na odluke Indije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:40