GEOFFREY NICE

BIVŠI ZAMJENIK CARLE DEL PONTE 'Bili smo na korak do tajnih snimki Mladića i Miloševića, ali del Ponte je zbog pritisaka sve stopirala'

 Admir Buljubašić/CROPIX

Bilo je nagodbi i pritisaka na Tribunal, izjavio je bivši tužitelj Haškog suda Geoffrey Nice beogradskom tjedniku NIN.

Nice je rekao da se nekadašnja glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte dogovorila s vlastima u Beogradu da se 'zatamne' dokumenti koji se odnose na transkripte sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije.

Ti dokumenti su otvoreni na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, a mnogi Bošnjaci vjeruju da su upravo sakriveni dijelovi mogli biti ključni za presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid, izjavio je Nice.

Prema njegovim riječima, pravnici angažirani na slučaju nekadašnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja su sugerirali da nema dovoljno dokaza za optužnicu, ali je Carla Del Ponte instruirala dvojicu pravnika da se optužnica, ipak, podigne.

Carla Del Ponte je očekivala da će, optužujući Haradinaja, odobrovoljiti srpsku stranu da uhapsi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, rekao je Nice.

Prema njegovim riječima, tijekom suđenja bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću iz Srbije su dolazili pritisci koji su se odnosili na transkripte Vrhovnog savjeta obrane.

Nice je potvrdio da je bilo pritisaka vezanih i za presretnute telefonske razgovore Miloševića i Mladića.

To su bili razgovori koji pokazuju da je Milošević bio upoznat s događajima u Srebrenici. Iz tih razgovora postaje jasno i koliko je Zapad mogao biti obaviješten što se tamo događalo. Bili smo blizu toga da od Suda dobijemo odobrenje da tražimo te razgovore, ali je Carla Del Ponte bila pod pritiskom da povuče zahtjev, rekao je Nice i naglasio da taj pritisak nije dolazio iz Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:55