NEŠTO SE POKRENULO

Bliži se dogovor oko Ukrajine? Scholz znakovit, Fico direktan: ‘Rat bi mogao brzo završiti, sutra očekujem naznaku‘

Njemački kancelar spreman je za razgovore s Putinom, a slovački premijer optimističan je prije summita čelnika EU-a

Uništeni ruski tenk u oblasti Harkiv

 Anatolii Stepanov/Afp/Profim/Anatolii Stepanov/Afp/Profim

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je u srijedu da Berlin želi istražiti načine kako bi se okončao rat u Ukrajini te je pritom nagovijestio mogućnost pregovora s Moskvom. Naglasio je, ipak, da se svi napori u postizanju rješenja sukoba moraju dogoditi u suradnji s vlastima u Kijevu, piše AFP.

"Uz jasnu potporu Ukrajini, vrijeme je da učinimo sve što možemo da istražimo kako možemo doći do situacije u kojoj se ovaj rat neće nastaviti beskonačno", rekao je Scholz u obraćanju njemačkom parlamentu, rekavši da je otvoren za razgovore koji uključuju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kada nas pitaju hoćemo li razgovarati i s ruskim čelnikom, mi odgovoramo: ‘Da, o tome se radi‘," rekao je Scholz.

Njemački kancelar je dodao da se "odluke nikada neće donositi bez konzultacija s Ukrajinom i dogovora s bliskim partnerima".

Scholz je novi prijedlog iznio na dan kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio svoj dugoočekivani "plan pobjede", u kojemu se odbijaju svi teritorijalni ustupci Rusiji i poziva Zapad na veću potporu.

S druge strane, slovački premijer Robert Fico izjavio je u srijedu kako smatra da postoji velika vjerojatnost da će rat u Ukrajini uskoro završiti, prenosi slovačka agencija TASR.

Istaknuo je to prije odlaska na summit EU-a na kojemu će Zelenski europskim čelnicima obrazložiti "plan pobjede".

- Velika je vjerojatnost da će rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Sutra očekujem neku naznaku u tom smislu jer se iznenada pojavila tema o pozivu Ukrajini da se priključi NATO-u, rekao je.

Šef NATO-a: Ne mogu reći da podržavam cijeli ‘plan pobjede‘

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte u srijedu je rekao da je "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može podržati u cijelosti.

"To je snažni signal Zelenskog i njegovog tima da su osmislili taj plan (...) što ne znači da mogu reći da ga podržavam u cijelosti, to bi bilo malo teško jer ima tu puno stvari koje moramo bolje shvatiti", rekao je Rutte.

On je oprezno reagirao na želju Ukrajine za brzom pozivnicom u zapadni vojni savez kao dio "plana pobjede". Rutte je podsjetio na izjavu NATO-a sa samiota u Washingtonu koja samo govori da je put Ukrajine prema članstvu u tom savezu "nepovratan".

Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat.Rutte je također rekao da će nova ukrajinska misija NATO-a u njemačkom Wiesbadenu biti "potpuno operabilna" u roku nekoliko mjeseci.

Ranije danas, Zelenski je rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov "plan pobjede", što uključuje bezuvjetnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenjem zapadnih dalekometnih projektila s kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 19:14