ZAVLADALA HISTERIJA

Blogeri bruje o smrtonosnoj klopci u Kursku, ruska zastupnica traži ‘tepih-bombardiranje‘: ‘Sve zbrišite!‘

Prema informacijama jednog ruskog propagandista, ukrajinske snage opkolile su rusku formaciju u Kursku

Bivša zastupnica ruskog parlamenta pozvala je na okruživanje ukrajinskih snaga i tepih-bombardiranje/Ilustracija

 Handout/Afp

Ukrajinska zračno-jurišna brigada navodno je tijekom napada između ruskih položaja u ruskoj Kurskoj oblasti odsjekla i opkolila rusku formaciju. Izvor je ovih informacija, koje su odmah izazvale živu raspravu na društvenim mrežama, popularni ruski propagandist Juri Podoljak.

Iako ruski propagandisti inače nisu naročito poznati po svojoj vjerodostojnosti i pouzdanosti, analitičar Forbesa David Axe napominje da vrijedi obratiti pažnju kada prenose loše vijesti o vlastitim snagama.

Nedavne promjene duž crte bojišnice u Kursku "ne idu nam u prilog", napisao je Podoljak u utorak. Elementi ukrajinske 95. zračno-jurišne brigade, kako navodi, pokušavaju preuzeti kontrolu nad Malom Loknjom, mjestu koje se nalazi 12-ak kilometara sjeverno od Sudže, grada koji je bio u fokusu ukrajinske ofenzive na ruskom tlu te je osvojen u prvim danima napada na regiju Kursk.

U napadu na Malu Loknju, 95. zračno-jurišna brigada "zaobišla je naše položaje između ovog sela i Ruske Porečnje, presjekla cestu između njih i tako dovela jedinice 18. motostreljačke divizije u operativni obruč", tvrdi Podoljak. Također, postoje i dokazi da se 95. zračno-jurišna brigada nalazi u Maloj Loknji. Ukrajinska bespilotna letjelica zabilježila je u ponedjeljak jedno od borbenih vozila Marder njemačke proizvodnje kojim raspolaže ta brigada kako puca na ruske položaje u selu. "Neprijatelj je pretrpio značajne gubitke u ljudstvu, tehnici i drugim materijalnim resursima", izvijestile su ukrajinske zračno-jurišne snage.

‘Treba ih okružiti i onda tepih-bombardiranje‘

No, to nužno ne znači da je ruska 18. motostreljačka divizija opkoljena u Maloj Loknji. Opkoljivanje snaga na bojnom polju može značiti katastrofu za okružene postrojbe, ali samo izvođenje takve operacije je teška zadaća za napadače, budući da od njih zahtijeva da se prvo probiju kroz neprijateljske linije, a zatim brzo zatvore krug. Nisu bez razloga prava okruženja prilično rijetka pojava u 29-mjesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine. Bilo je brojnih primjera opkoljenih snaga koje su se izvukle iz okruženja prije nego što ih je neprijatelj uspio uništiti.

Dva bataljuna iz ukrajinske 31. mehanizirane brigade, što bi značilo možda i stotine vojnika, nakratko su bila opkoljena u blizini Prohresa u istočnoj Ukrajini u srpnju. No, umjesto da u neizvjesnosti čekaju spas u okruženju, vojnici su odlučili boriti se kako bi se izvukli iz nezavidne situacije. Podoljak je, tako, očekivao da će se situacija s ruskim vojnicima u Maloj Loknji riješiti do srijede. "Bitka je vrlo teška", naveo je on. "Naše zrakoplovstvo, topništvo i bespilotne letjelice su u akciji. Ali ni to još nije odbilo neprijatelja", dodao je, zaključivši kako misli da se situacija neće razjasniti prije jutra.

U međuvremenu, ruska političarka Natalija Narotčnickaja, bivša zastupnica Državne dume, pozvala je na ‘tepih-bombardiranje‘ regije Kursk. Narotčnickaja je to izjavila tijekom gostovanja na ruskom državnom kanalu Rusija 1, a snimku je u ponedjeljak podijelio Telegram kanal ASTRA, kako prenosi Newsweek. "Vjerujem da nakon svega što se dogodilo u Kurskoj oblasti treba izvršiti takvu odmazdu" rekla je ona. "Oni (ukrajinske snage) trebaju biti okruženi i sve treba biti uništeno! Samo tepih (bombardiranje), razumijete? Nadam se da se pripremaju za to".

Otkako je Kijev započeo svoj iznenadni upad u Kursk, oblast koja graniči s ukrajinskom regijom Sumi, ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad 1250 četvornih kilometara ruskog teritorija i 92 naselja, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Razmjeri ukrajinske ofenzive su značajni. Prema izvještajima, Ukrajina je zauzela više teritorija u regiji Kursk otkako je izvršila svoj upad 6. kolovoza nego što je Rusija zauzela u Ukrajini od početka godine. Deseci tisuća stanovnika Kurska evakuirani su iz svojih domova. To je također prvi put od Drugog svjetskog rata da su strane snage zauzele ruski teritorij.

‘Ovo bi moglo trajati mjesecima‘

Komentari Narotčnickaje dolaze nakon što je propagandist Kremlja Sergej Mardan govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Kursk u emisiji najpoznatijeg prokremaljskog i proratnog propagandista Vladimira Solovjova na ruskoj državnoj televiziji.

Nekoliko dana nakon ukrajinskog upada, Mardan je rekao kako vjeruje da će svijet biti "uzrujan" ukoliko Rusija upotrijebi nuklearno oružje kao odgovor na ofenzivu na Kursk, ali da će javnost na kraju shvatiti da je to bila logična odluka. "A što se tiče svih mišljenja o kojima se raspravljalo zadnje dvije godine o nemogućnosti nuklearnog udara Rusije, kakve bi mogle biti posljedice, kakva bi mogla biti reakcija Zapada i globalnog Juga posebno... Pa, u ovoj situaciji, osobno sam apsolutno uvjeren da će reakcija biti... Pa, svi će biti malo uzrujani, naravno, ali općenito će reći. To je logično", rekao je Mardan.

"Što ste očekivali?" nastavio je propagandist. "Borbe se ne vode samo na ruskom teritoriju. Kurska regija je takva Rusija da... ne znam ni s čime bih je usporedio, takva autohtona povijesna jezgra, ruska jezgra. I tamo se trenutačno vode borbe.... Prema tome, scenarij u kojem se pokreće napad na (ukrajinske) vojne objekte uz korištenje nuklearnih bojevih glava prestaje biti teoretski, prestaje biti malo vjerojatan", rekao je Mardan tijekom gostovanja.

Ruski general Apti Alaudinov, zapovjednik postrojbe specijalnih snaga Ahmat i saveznik predsjednika Vladimira Putina, sugerirao je u utorak da bi se borbe u regiji Kursk mogle nastaviti još nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 21:45