NEOČEKIVANI UDAR

Bolan udarac na ruski ponos: Ukrajinski dron izazvao velika razaranja na kultnom svemirskom poligonu!

‘Povijesni poligon, na kojem su Staljinovi stručnjaci učili upravljati nacističkim projektilima, denacificira se ukrajinskim dronovima...‘

Pogođena zgrada na poligonu Kapustin Jar

 Telegram

Kapustin Jar, najprestižnije rusko svemirsko postrojenje, Ukrajina je pogodila u napadu dronom koji je nosio eksploziv, a šteta za Rusiju mogla bi biti uglavnom politička, kako piše analitičar Forbesa David Axe.

Axe navodi da su se, kako se Drugi svjetski rat bližio kraju, sovjetski i zapadni dužnosnici utrkivali da se dočepaju nacističkih raketa i raketnih znanstvenika. U svibnju 1946. Sovjetski Savez otvorio je novi poligon za testiranje raketa izvan Moskve, dijelom kako bi eksperimentirali s nacističkim raketama V-2.

Na mnoge načine poligon Kapustin Jar, kako se navodi, rodno je mjesto sovjetskog svemirskog programa. Testovi V-2 potaknuli su razvoj raketa domaće proizvodnje, koje su podigle prve sovjetske satelite u orbitu.

‘Denacificirali su ga‘

Sedamdeset i sedam godina nakon što je prvi zarobljeni V-2 lansiran s Kapustin Jara, taj je poligon od 4800 četvornih kilometara površine, prema procjeni američke Središnje obavještajne agencije iz 90-ih, postao meta u ruskom ratu protiv Ukrajine.

U utorak, ili nešto ranije, najmanje jedna ukrajinska bespilotna letjelica navodno je udarila u zgradu za montažu raketa u Kapustin Jaru, nakon čega je izbio požar. "Povijesni testni poligon u Kapustin Jaru, gdje su Staljinovi raketni stručnjaci učili upravljati nacističkim balističkim projektilima 1947., očito se denacificira ukrajinskim dronovima", našalio se ruski povjesničar svemirskih istraživanja Anatolij Zak.

-->

Ovo je drugi ukrajinski napad u dva tjedna na neki ruski svemirski objekt. Krajem lipnja ukrajinske bespilotne letjelice napale su svemirsko komunikacijsko postrojenje NIP-16 na Krimu. Rusi očito koriste moćne radijske postaje na NIP-16 za komunikaciju s vojnim satelitima, tako da ima smisla da ga Ukrajinci ciljaju, navodi Axe.

Manje je, pak, jasno što Ukrajinci točno žele postići napadom na Kapustin Jar. Proteklih godina Kremlj je testirao raketne sustave protuzračne obrane u Kapustin Jaru, uključujući najnoviji S-500, čiji se jedini primjerak nalazi na Krimu i možda se nedavno našao pod ukrajinskim napadom. "To je operativni poligon za rusko ministarstvo obrane", naglasio je Zak.

No, teško je reći jesu li ukrajinski operateri bespilotnih letjelica pokušavali poremetiti neko istraživačko i razvojno nastojanje ili su jednostavno pogodili Kapustin Jar jer je prestižna meta i jer je, budući da se nalazi 600 kilometara od prve linije u Ukrajini, u dometu najboljih ukrajinskih dronova.

Linker
09. kolovoz 2024 00:19