NOVI SOJ VIRUSA

Bolest plavog jezika pojavila se i u hrvatskom susjedstvu

Bolest plavog jezika pojavila se u listopadu prošle godine u Nizozemskoj, a proširila se u međuvremenu i na Belgiju, Njemačku i Češku

Ilustrativna fotografija

 Pancake Pictures/imagesource/profimedia/Pancake Pictures/imagesource/profimedia

I Italija je zabilježila pojavu bol,esti plavog jezika, kod ovaca, goveda i deva, objavila je u četvrtak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), ali virusni soj razlikuje se od onog koji se ubrzano širi srednjom Europom.

Italija je prijavila da je utvrdila pojavu virusa soja BTV8 kod jedne deve, šest ovaca i 4.540 goveda, većinom na Sardiniji, priopćio je WOAH, pozivajući se na talijanske vlasti.

U srijedu WOAH je izvijestio o pojavi bolesti u Portugalu, na farmi u gradu Torre dos Coelheirosu. Zaraženo je oko 15 ovaca, a jedna je u međuvremenu uginula, naveli su.

Bolest plavog jezika pojavila se u listopadu prošle godine u Nizozemskoj, a proširila se u međuvremenu i na Belgiju, Njemačku i Češku, koja je početkom rujna izvijestila da je zaraženi ovan pokazivao tipične simptome bolesti, uključujući groznicu, iscjedak iz nosa, teškoće s disanjem i gubitak apetita. Veterinarske vlasti postavile su oko farme zonu ograničenja u radijusu od 150 kilometara.

Europom danas kruži nova varijanta virusa, BTV3, napominje Reuters.

Virus nije opasan za ljude. Prenose ga komarci, a uglavnom se širi među ovcama i govedima, iako su na njega osjetljive i ljame, alpake, koze i divlji preživači.

Određeni stupanj zaštite od bolesti može se postići cijepljenjem, napominje novinska agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:28