SILNE PADALINE

Britanska meteorologinja: ‘Ovolika količina kiše je bez presedana. Znakovi klimatskih promjena su evidentni‘

‘Temperature u Sredozemnom moru su bile visoke i u atmosferi je puno vlage, a sada još stiže i snijeg s Alpa‘

Poplavljen grad Litovel u Češkoj

 Radek Mica/Afp

Ravnateljica Kraljevskog meteorološkog društva u Londonu, Liz Bentley, rekla je za Deutsche Welle da iako poplave nisu neuobičajene u srednjoj i istočnoj Europi, količina padalina na tako velikom području svakako je vrlo neobična.

"Sama količina kiše koja je pala i opseg područja koje pokriva je bez presedana", rekla je Bentley.

Dodala je da su ovdje evidentni "neki signali" klimatskih promjena.

Ukazala je na "rekordne temperature u Sredozemnom moru" što znači da je u zraku bilo više vlage.

"Obično vidimo povećanje od 10% u količini vlage koju atmosfera može zadržati zbog klimatskih promjena koje je izazvao čovjek, što znači da je kiša mnogo jača kao što smo imali prilike vidjeli ovih dana", rekla je Bentley.

Također je istaknula da ekstremi s premalo ili previše kiše tijekom određenog razdoblja znače da "moramo postati mnogo bolji u upravljanju onim situacijama ‘gladi i obilja‘ kad je kiše ili premalo ili previše."

U međuvremenu slovački mediji javljaju da je vodostaj Dunava u toj zemlji na vrhuncu i neće bitnije rasti. No, u Austriji i Njemačkoj još pada kiša, a alpski snijeg počet će se topiti, piše portal imeteo.sk.

Oborine koje trenutno padaju u Njemačkoj i Austriji relativno su intenzivne i trebale bi trajati do sutra u podne. Prema sadašnjim izračunima, u Podunavlju u Njemačkoj i Austriji trebalo bi pasti do 40 mm kiše.

Osim toga, u Alpama, na 1500 m nadmorske visine, nalaze se vrlo bogate zalihe snijega. Visina snijega doseže 100 do 150 cm i taj snijeg će se sada otopiti i početi opskrbljivati ​​pritoke Dunava.

Iako se idućih dana ne očekuju daljnje oborine, snijeg s Alpa će ipak puniti Podunavlje vodom, pa će pad vodostaja biti vrlo spor.

Uz otapanje snijega i oborine, visoka razina Dunava utjecat će i na brane u Donjoj Austriji koje su proteklih sati radile punim kapacitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 23:11