OPASAN BIZNIS

Brutalna egzekucija geodeta na Mediteranu bila je uvod u veće planove: ‘Omiljeni otok bogatih i slavnih sada je u rukama mafije!‘

Policija vjeruje da se radilo o naručenom ubojstvu, za koje je plaćeno 100 tisuća eura

Panorama Mykonosa. Otok svakog ljeta posjećuju brojni jet-seteri, bogati i slavni iz svijeta šoubiza, mode, glazbe i filma. Na fotografiji: Kendall Jenner i Shanina Sheik uživaju na Mykonosu

 /Profimedia

Brutalno ubojstvo geodeta u atenskoj četvrti Psychiko, razotkrilo je mafijaške borbe za zemljište na otoku Mykonosu. Panagiotis Stathis (54), parkirao je automobil ispred svog ureda u 8.30 ujutro kad se pored njega zaustavio muškarac na mopedu, prenosi Daily Mail.

Držeći pištolj u ruci, počeo je pucati u njegovo vozilo, zatim mirno zastao ponovno napuniti pištolj i ispalio još metaka. Stathis je preminuo na mjestu, naslonjen na volan natopljen krvlju. Ubojica je spremio pištolj i otišao.

Egzekuciju je snimila obližnja nadzorna kamera. Ispostavilo se da ubojstvo nije bilo povezano s mafijom koja se natječe za kontrolu nad ulicama Atene, već komadićem zemlje na otoku Mykonosu. Poznat je kao omiljena destinacija holivudskih zvijezda i bogatih, uz tirkiznu obalu, raskošne vile i skupocjene klubove.

Mještani tvrde da velikim dijelom otoka upravlja grčka mafija, koja pokušava uspostaviti kontrolu nad birokratima, inženjerima i geodetima koji su uključeni u najekskluzivnije građevinske projekte. Također navode da im je u cilju i manipulacija zakonima, kako bi zaradili na unosnoj turističkoj industriji otoka.

Ove godine je u periodu od ožujka do listopada Mykonos posjetilo 2,3 milijuna turista. Inače na njemu živi samo 10 tisuća stanovnika, ali nudi čak 76 hotela s pet zvjezdica i stotine luksuznih vila za iznajmljivanje. Policija je za Stathisovo ubojstvo uhitila 44-godišnjeg muškarca povezanog s grčkom mafijom.

image

Mykonos

Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia
image

Mykonos

Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Kažu da je ubojstvo bilo pomno isplanirano uz “probe” prije kobnog dana. Ubojica je 24 sata ranije snimljen ispred njegovog ureda, kao i 90 minuta prije nego što je Stathis ubijen. Vjeruju da se radilo o naručenom ubojstvu, za koje je plaćeno 100 tisuća eura.

Naime, lokalni poduzetnik je pregovarao sa Stathisom oko parcele velike tri hektara. Geodet ju je s poslovnim partnerom kupio pored mjesta predviđenog za gradnju hotela Four Seasons i planirao ju kasnije prodati poduzetniku uz pozamašnu zaradu. Imena na dokumentaciji bila su od Stathisovih bliskih rođaka.

- Bio je vrlo dobar u svom poslu, poznavao je svaki komad zemlje na Mykonosu. Bilo je puno utjecajnih ljudi koji ga nisu voljeli, jer im je ometao planove - rekao je njegov bliski prijatelj za Daily Mail.

image

Mykonos

Tibor Bognar/alamy/alamy/profimedia/Tibor Bognar/alamy/alamy/profimedia
image

Mykonos

Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia/Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia
image

Mykonos

Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Muškarac osumnjičen za Stathisovo ubojstvo također je bio povezan s otmicom bogatog biznismena Periclesa Panagopoulosa tijekom 2009. godine, kojeg su pustili nakon što je otmičarima plaćena otkupnina u iznosu od 30 milijuna dolara.

Christos Veronis, gradonačelnik Mykonosa, za britanski tabloid je rekao da “ne postoji mafija s Mykonosa, već grčka mafija koja cilja na njihov otok, jer znaju da se tu može zaraditi”. Dužnosnici u Ateni obećali su aktivnije intervencije u vezi organiziranog kriminala s fokusom na Mykonos.

Tužiteljica Vrhovnog suda, Georgia Adeilini, imenovala je posebnog tužitelja za istragu “mafijaške prakse” na otoku, koja bi trebala pokrivati građevinske dozvole i općenito poslove vezane uz zemljišta i nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 13:08