HOMOSEKSUALCI IMAJU MUŽEVNIJA LICA

Nova studija koja je usporedno analizirala crte lica heteroseksualnih i homoseksualnih muškaraca utvrdila je kako među njima postoje "značajne morfološke razlike", objavio je The Independent.

Tim čeških znanstvenika iz praškog Centra za teoretske studije i Češke akademije znanosti, predvođen znanstvenicom Jarkom Valentovom utvrdili su kako te razlike potpuno ruše stereotipe o "feminiziranim" homoseksualcima. Naime, prema njihovim rezultatima muževniji oblik lica (šire i kraće lice, široka vilica) više je vezan uz homoseksualce, a onaj feminiziraniji uz heteroseksualce.

Istraživanje je bilo podijeljeno na dva djela. U prvom istraživači su na uzorku od 40 gayeva i 40 heteroseksualaca i njihovim fotografijama utvrdili kako postoje morfološke razlike u crtama njihova lica i to na gore opisan način - lica gayeva su muževnija.

U drugoj studiji studenti dragovoljci su gledali fotografije homoseksualaca i heteroseksualaca i ocjenjivali njihov izgled kao "muževan" ili "feminiziran" na skali od 1 (jako muževan) do 7 (jako feminiziran). Lica homoseksualaca ocijenjena su kao muževnija.

Valentova je izjavila kako njihovo istraživanje treba biti provedeno na većem broju ispitanika i u različitim etničkim skupinama kako bi rezultati postali vjerodostojniji.

"Ne želim da naše istraživanje izazove nesporazume. Činjenica da smo pronašli morfološke razlike ne znači da je bilo koja grupa od te dvije prepoznatljiva na ulici ili da bi takvom trebala biti", rekla je Čehinja, ali dodala i kako rezultati ruše neke uobičajene predodžbe o "feminiziranim" homoseksualcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:41