PREDIZBORI U SAD-U

Clinton pobijedila u Nevadi, Sanders ostvario bolji rezultat od očekivanog

 Reuters

Hillary Clinton pobijedila je na demokratskim predizborima u Nevadi, pišu američki i britanski mediji, među njima New York Times i BBC.

Clinton je u Nevadi po prvim projekcijama rezultata osvojila 52,1 posto glasova birača, dok je senator iz Vermonta Bernie Sanders osvojio 47,9 posto.

Ova pobjeda je donekle izbrisala sjećanja na težak poraz koji je bivša prva dama doživjela u New Hampshireu, ali također predstavlja neočekivano dobar rezultat za samodeklariranog "demokratskog socijalista" Sandersa.

Naime, očekivalo se da će Hillary ostvariti uvjerljivu pobjedu s obzirom na demografsku sliku Nevade u kojoj živi dosta pripadnika manjina, pogotovo Hispanoamerikanaca, za koje se smatralo da su znatno naklonjeni prema gospođi Clinton. S druge strane, iako je Sandersova kampanja još jednom pokazala da će biti mnogo teži suparnik nego se bilo tko u SAD-u nadao prije nekoliko mjeseci, Sanders je sada suočen s gubitkom zaleta koji je izgradio na odličnim rezultatima u New Hampshireu.

Osim gubitka u Nevadi, Sanders je sve češće izložen kritikama medija koji su naklonjeni demokratima, kao i kritikama ekonomskih stručnjaka koji tvrde da su njegovi planovi za gospodarstvo SAD-a neostvarivi. Sljedeći predizbori demokrata održavaju se u South Carolini idući vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:39