GNJEVNI RUMUNJI

ČOPOR PASA IZGRIZAO DJEČAKA (4) DO SMRTI Stotine prosvjednika traži uspavljivanje pasa lutalica

U prvoj polovici ove godine u rumunjskom glavnom gradu zablježeno je 6000 napada pasa na ljude, a prošli tjedan je čopor napao dječaka i ubio ga.
 AFP

Nekoliko stotina Rumunja okupilo se jučer u Bukureštu na prosvjedima potpore planovima o uspavljivanju pasa lutalica u tom gradu, ponovno akutaliziranim tjedan dana nakon što je četverogodišnjak izgrižen do smrti.

Nakon tragičnog slučaja gradonačelnik Bukurešta Sorin Oprescu najavio je kako će gradske vlasti organizirati referendum o tome trebaju li psi lutalice biti ubijeni i njegovo održavanje datirao na 6. listopada.

Na ulicama Bukurešta, procjenjuje se, trenutačno živi oko 65.000 pasa lutalica. U prvoj polovici ove godine u rumunjskom glavnom gradu zablježeno je 6000 napada pasa na ljude, a prošli tjedan je čopor napao dječaka i ubio ga. U nedjelju su se u središtu Bukurešta okupili pristaše planova o uspavljivanju pasa, a na prosvjedima je bila i Aurica Anghel, baka dječaka Inouta koji je izgrižen do smrti.

"Nadam se promjeni nabolje, ne želim više vidjeti pse na ulicama", rekla je ona.

Rumunski predsjednik Traian Basescu pozvao je rumunjsku vladu da odmah donese zakon koji će omogućiti uspavljivanje pasa lutalica. I sam vlasnik tri psa koji su nekada bili lutalice predsjednik je rekao da "psi ne smiju biti iznad ljudi". Udruge za zaštitu životinja ovakve prijedoge odbacuju i predlažu sterilizaciju kao kompromisno rješenje koje će smanjiti broj pasa na ulicama. Međutim, rumunjske vlasti kažu da strategija sterilizacije koje se već koristi, jednostavno ne smanjuje dovoljno broj tih životinja.

Povećani broj pasa na ulicama rumunjski je problem koji je nastao još u vrijeme komunizma, kada su mnoge obitelji koje su preseljavale iz svojih kuća u manje državne stanove morale izbaciti životinje na ulicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:35